Viskas prasidėjo nuo prašymo padėti užpildyti vilkiką

F. M. Leščiauskaitė prisipažįsta: jai neretai tenka girdėti, kad geriau labdara būtų renkama žmonėms, o ne gyvūnams. Vis dėlto, ji įsitikinusi, kad galima padėti ir žmonėms, ir gyvūnams – tai vienas kitam neprieštarauja.

„Žmogus kadaise gyvūną prijaukino. Savanaudiškai pareikalavo atsisakyti įgūdžių gamtoje, prisitaikyti prie jo poreikių. Mes juk visi pažįstame bent vieną žmogų, kuris ne tik augina gyvūną ir džiaugiasi jo draugija, bet yra užsakęs, nusipirkęs jo atsiradimą. Gyvūnas sutiko. Gyvūnas mylėjo žmogų.

Todėl manau, kad mes, žmonės, atsakingi už gyvūnus, nes patys nusprendėme, kad mums reikia jų savo gyvenime. O be to, gyvūnui irgi baisu. Baisu, kai aplinkui sprogdinama, kai žūsta šeimininkai, kai šeimininkai palieka, kai žmonės klykia, kai nebėra ką valgyti. Jiems irgi tai nenusakomai šiurpus laikas“, – sako F. M. Leščiauskaitė.
Mariupolis

Kovo pradžioje ji sulaukė prašymo padėti organizuojant paramos gyvūnams vežimą į Ukrainą. Tuo metu jai dar nepažįstama Orinta, teisininkė logistikos srityje, pasakė pasijutusi taip beviltiškai, jog tegali pervesti pinigų kenčiantiems nuo karo Ukrainoje, kad ėmė ir pradėjo organizuoti paramos vežimą į Ukrainą. Paramos organizatorė pasakė, kad pirmadienį turi išvykti vilkikas, bet jis pilnai neužpildytas – yra laisvos trys paletės.

„Paklausė, gal turiu kokių nors klientų, kurie galėtų duoti maisto ar vandens. Šeštadienį jau buvome pilnai užpildžiusios minėtąjį vilkiką ir dar vieną – naują“, – paramos rinkimo progresu dalijasi F. M. Leščiauskaitė.

Per savaitę siekia surinkti pilną vilkiką maisto: jo gyvūnams labai trūksta

Paramos rinkėjų turimi kontaktai Ukrainoje, labdaros ir paramos organizacija, vis kartoja, jog labiausiai šiuo metu trūksta gyvūnų maisto: kačių, šunų, paukštelių, graužikų.

„Sakė, kad maisto sau nors ir kukliai, jie kol kas turi, o štai gyvūnams – beveik visai ne. Mes porą dienų pavoliojome tą mintį, o tada nusprendėm: darom. Aš pati turiu du prieglaudos šunis, kuriuos kažkas išmetė į gatvę numirti. Orinta irgi labai myli gyvūnus. Mes negalėjome atsisakyti padėti“, – sako F. M. Leščiauskaitė.

Taip paramos organizatorės pradėjo vykdyti savaitę vykstantį labdaros rinkimą Vilniuje, Kaune ir internetu, kad galimybę prisidėti turėtų viso pasaulio ir visų miestų lietuviai. Per savaitę tikimasi surinkti pilną vilkiką maisto – tai F. M. Leščiauskaitė vadina optimistiniu scenarijumi, tačiau tam, kad jis išsipildytų, atostogų metu nuo pat ryto ji skleidžia žinią visiems savo turimiems kontaktams.

„Nesu naglas žmogus. Nesitikiu, kad kažkas man privalo kažką duoti – todėl geranoriškumo nepriimu, kaip savaime suprantamo. Kalbindama įmones prisidėti, mainais siūlau atsidėkoti, kaip išmanau. Šunų maisto tiekėjams siūlau reklamos paslaugas, pasidalinusiems draugams sakau, kad iškart sakytų, jei galėsiu kažkaip atsilyginti. Geranoriškumas ir pagalba turi būti įvertinti. Šiomis dienomis lietuviai taip stipriai sunėrę pečius, kad padėka prieš juos neturi būti nutylėta“, – teigia F. M. Leščiauskaitė.
Ukrainos karo pabėgėlė su šunimi, asociatyvi nuotr.

Vis dėlto, ji neslepia – pradėti buvo baisu. Daug laiko užėmė paieškos, kas galėtų Vilniuje ir Kaune priimti ir palaikyti žmonių nešamą paramą, galimybės pirkti internetu organizavimas, transporto derinimas.

„Daug ką darome iš pajautimo, kaip atrodo, galų gale – kaip išeina. Bet baisiausia buvo atsakomybė. Bijojau, kad žmonės įtarinės, kaltins nebūtais dalykais. Todėl stengiuosi viską daryti maksimaliai atvirai. Kiekvieną dieną duodu ataskaitas, ką ir kur surinkome, neslepiu nei kur parama važiuos, nei kitų detalių. Aiškiai sakau: klauskit, aš į viską kantriai atsakysiu. Suprantu, kad metas jautrus, noriu nepalikti žmonėms klausimų“, – sako F. M. Leščiauskaitė.

Kviečia prisidėti: paramos kelią galės sekti įrašuose

Planuojama, kad parama kitos savaitės ketvirtadienį išvyks į Ukrainą ir užims kelias dienas, kol pasieks reikiamą tašką.

„Kadangi iki šiol ukrainiečiai noriai dalinosi nuotraukomis ir video įrašais su gauta parama, kur ji pateko, šįkart irgi žadu viską ištransliuoti ir savo socialiniuose tinkluose. Parama pasieks organizaciją „Shevchenkivskyi Charitable Foundation“ bei paramą kuruojantį susivienijimą „Trushna Peremoha“, noriai besidalinančius su mumis, kur nukeliauja siunčiama parama. Na, o šie jau turi pakankamai prašančių pagalbos. Kad tik visiems užtektų“, – viliasi ji.

Parama renkama iki trečiadienio, kovo 23-osios, vakaro.

Kaune – restoranas Agave, Rotušės a. 3 (I nedirba, II-VII 12-22)

Vilniuje – restoranas Bon Chop, Vokiečių g. 11 (VII 12-19, I nedirba, III-VI 12-21)

Internetu – perkant jūsų pasirinktas prekes Letenos arba Vetslenis internetinėse parduotuvėse su nuolaidos kodu ukrainosaugintiniams taikoma nuolaida. Prekės, įsigytos su tokiu kodu, traktuojamos tik kaip labdara, ir yra atidedamos, kol jas surinks savanoriai, o pirkėjui išsiunčiamos nėra.