Taip nuspręsta iškart po to, kai po Rusijos invazijos buvo uždarytos kelios ligoninės Ukrainoje. JK Sveikatos apsaugos sekretorius Sajidas Javidas patvirtino planą atskraidinti sergančius vaikus.

Didžiosios Britanijos ir Ukrainos pareigūnai dabar stengiasi sutvarkyti prašymus išduoti vizas prieš evakuojant vaikus ir jų šeimas, pranešė „The Sun“. Vizų klausimas yra pagreitintas, kad vaikai galėtų kuo skubiau atvykti į Jungtinę Karalystę ir kad jiems būtų teikiama visa reikalinga priežiūra.

S. Javidas, antradienį kalbėdamas Karališkajame gydytojų koledže Londone, taip pat pasakė, kad Vyriausybė svarsto galimybes suteikti skubią, gyvybę gelbstinčią pagalbą pabėgėliams, ypač vaikams: „Kalbant apie tuos, kuriems gali prireikti skubios sveikatos priežiūros, mes ieškome, ką galime padaryti su savo partneriais kaimyninėse šalyse, teikdami medicininę pagalbą galbūt Lenkijoje ar Moldovoje vietoje, nes taip galime greičiau padėti, nei skristi tūkstančius mylių. Mes tikrai atliksime savo vaidmenį, ypač kai kalbama apie vaikus".

Ką tik gimę dvynukai paguldyti ligoninės Kijeve rūsyje, kuris naudojama kaip prieglobstis nuo bombų

Ši kalba nuskambėjo dieną prieš tai, kai Rusija bombardavo Mariupolio gimdymo namus. Nufilmuotoje medžiagoje matyti, kaip sunkiai sužeisti pacientai ir slaugytojos evakuojami iš sugriautų pastatų, o nėščios moterys neštuvais nešamos į bent kiek saugesnes vietas. Pats Ukrainos prezidentas V. Zelenskis paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti smarkiai apgadinti ligoninės pastatai, nufilmuoti sugriautame palatos kambaryje, išdaužyti langai, įgriuvę lubos.

Tai ne pirmas kartas, kai Rusijos aviacijos smūgiai nukreipiami į ligonines. 2016 metais, kovodami kartu su Basharu al Assadu Sirijoje, V. Putino generolai buvo apkaltinti sąmoningai ir sistemingai susprogdinę ligonines, kad susilpnintų miestus prieš sausumos puolimą.

Į rūsį persikėlusi vaikų ligoninė Ukrainoje dėl Rusijos rengiamų civilių objektų bombardavimo

Stebėtojai spėja, kad Rusija dabar naudoja Sirijos stiliaus kovinį planą prieš Ukrainą, kai jos ankstesni užmojai nepasiteisino.

Ukrainos sveikatos apsaugos centras teigia, kad nuo karo pradžios (vasario 24 d.) iki šiandien jų komanda užregistravo jau 42 atvejus, kai Rusijos pajėgos atakavo sveikatos priežiūros įstaigas arba medikus, kad sąmoningai išprovokuotų humanitarinę krizę.

„Humanitarinė katastrofa yra Rusijos hibridinio karo dalis. Jie ketina skleisti paniką, sukurti pabėgėlių srautą prie sienų ir priversti Ukrainos Vyriausybę pasiduoti“, – sakė centro įkūrėjas Pavlo‘as Kovtonyukas.

Sprogimas ligoninėje įvyko per taip vadinamas paliaubas Mariupolyje, kad civiliai galėtų evakuotis. Tai jau ketvirtas kartas, kai vadinamasis humanitarinis koridorius iš miesto žlugo, nes Rusijos pajėgos ir vėl pradėjo šaudyti.

Dalintis
Nuomonės