Tai – tik kelios paramos Ukrainai iniciatyvos, kasdien jų tik daugėja, o parama vis didėja:

„Blue/Yellow“

Šiandien Lietuvos gyventojai šiai nevyriausybinei organizacijai paaukojo virš 17 milijonų eurų.

Pagrindinis iniciatyvos „Blue/Yellow“ (VšĮ „Mėlyna ir geltona“ - Welcome (blue-yellow.lt)) uždavinys – remti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas, kovoje su Rusijos agresija. Taip pat svarbiu uždaviniu laikoma ir pagalba civiliams, gyvenantiems karo zonoje – mokykloms, našlaičiams, šeimoms ir pensinio amžiaus žmonėms.

Šiandien jau nupirkta 200 satelitinių telefonų, 2030 šarvinių liemenių, 13000 turniketų, 2780 radio stotelės, 6000 šalmų, 210 žiūronų, 200 naktinio matymo prietaisų, 4505 vaistinėlės, 10 dronų, 65 automobiliai, daug drabužių, batų. Žmonės organizacijai taip pat aukoja daiktais, daugiausiai rūbais, sausais daviniais, miegmaišiais, įrankiais ir kt.

„Stiprūs kartu“

„Stiprūs kartu“ yra Lietuvos Šaulių sąjungos Pelėdų būrio iniciatyva, skirta suteikti pagalbą į Lietuvą atvykstantiems karo pabėgėliams. Gyventojai, norintys padėti į Lietuvą atvykstantiems karo pabėgėliams apgyvendinimo ar pavežėjimo paslaugomis, prašomi užpildyti anketą tinklalapyje.

Stiprūs kartu

Lietuvos žmonės jau pasiūlė 8783 vietas apsistoti bei 5030 pavežėjimus nuo sienos.

„Mūsų širdys ir rankos – Ukrainai!“

Lietuvos žmonės paaukojo 1 575 636 eurus.

Lietuvos Raudonasis Kryžius, Lietuvos Caritas, Maltiečiai, „Maisto bankas“ ir Gelbėkit vaikus renka lėšas nuo karo Ukrainoje bėgantiems ukrainiečiams (Mūsų širdys ir rankos - Ukrainai! - UKRAINAI - PROJEKTAI – Aukok.lt).

Surinktos lėšos skiriamos humanitarinei pagalbai, pirmai psichosocialinei pagalbai ir pirmajai pagalbai teikti. Visa parama bus skirta tiesioginei pagalbai Ukrainos žmonėms, jokie administravimo mokesčiai netaikomi. Pagalbos tikslas – padėti įsikurti ir susikurti gyvenimą ukrainiečiams Lietuvoje: aprūpinti juos maistu, drabužiais, higienos priemonėmis, vaistais, pasirūpinti jų psichologine sveikata ir kitais poreikiais.

• 340 000 Eur skirta humanitariniams paketams įsigyti, iš viso bus paruošta 12 000 vnt.;
• 212 500 Eur skirta 5 000 vnt. 50 Eur vertės kuponams pramoninėms prekėms įsigyti, kurie bus išdalinti ukrainiečiams;

• 110 000 Eur pervesta „Maisto bankui“ davinių pirkimui, sandėlių nuomai, transporto nuomai, kurui. Iki šiandien Maisto bankas ukrainiečiams išdalino 5432 maisto paketus (Alytuje, Vilniuje, Klaipėdoje, Marijampolėje, Panevėžyje, Šiauliuose, Utenoje). „Maisto bankas“ bendradarbiaudamas su verslo įmonėmis organizavo 10 furgonų su maistu ir vandeniu patekimą į Ukrainą, tai – parama kariškiams ir Ukrainoje likusiems žmonėms. Dalis furgonų sėkmingai pasiekė savo tikslą. Pirmadienį į Ukrainą išvyks dar 5 furgonai su žmonių maistu, vienas – su pašarais gyvūnams.

„Maisto bankas“ pritraukė daugiau nei 1200 naujų savanorių, suformavo dvi visiškai naujas savanorių komandas, kurios visą parą budi ir dalina maisto paketus Alytaus bei Marijampolės pabėgėlių registracijos centruose. Nuo kovo 7 d. tuo pačiu principu pradėta dirbti ir Vilniaus registracijos centre, čia žmonėms kiekvieną dieną tiekiamas šiltą maistą.

Maisto paketų formavimui pritraukta 997 876 vnt. skirtingų maisto produktų. Maisto laikymui ir paketų ruošimui surasti trys nauji sandėliai (Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje).

• 110 000 Eur pervesta „Gelbėkit vaikus“ emocinei ir psichosocialinei paramai teikti, kitiems poreikiams. Atidarytos vaikų erdvės trijuose registracijos centruose. Emocinę ir psichosocialinę paramą gavo 760 vaikų. Individuali pagalba (daiktais, drabužiais, priemonėmis) suteikta 590 vaikų iš Ukrainos. Teikiama pagalba 112 vaikų iš vaikų globos namų, dar pasiruošta padėti 200 atvykstančių vaikų.

Raudonasis kryžius taip pat organizavo Lietuvos gyventojų paramą ukrainiečiams. Net 27 sunkvežimiai su šiltais drabužiais, patalyne, pledais, miegmaišiais ir kitais daiktais išvyko į Ukrainą.

Sustabdytos rusiškos programos, skleidžiančios propagandą

Rusijos paskelbto karo Ukrainai akivaizdoje, nuolat nustatant tarptautinių ir nacionalinių teisės aktų grubius pažeidimus, grėsmę nacionaliniam saugumui keliančią skleidžiamą informaciją, karo ir tautinės neapykantos kurstymą, tendencingos dezinformacijos skleidimą, Lietuvos radijo ir televizijos komisija nusprendė laikinai sustabdyti televizijos programų „Planeta RTR“, „Rossija 24“, „NTV Mir“ ir „Belarus 24“ – 5 metams, o „Pirmais Baltijas Kanals Lietuva“ („PBK“) ir „TVCi“ – 3 metams retransliavimą Lietuvoje“.

Įkurtas pilietinis „Laisvės bankas“

Kovo 8 d. Všį Laisvės TV įkurtas „Laisvės bankas“ padeda ukrainiečiams keistis grynąsias grifinas į eurus, kartu padedant kariuomenei, jau atliko savo pirmąjį pavedimą – už per dieną surinktus 80 000 eurų nupirko 3.2 milijono iš ukrainiečių surinktų grivinų. Dabar derinama, kokiu būdu jos pasieks Ukrainos kariuomenę.

Parama į „Laisvės banką“ reiškia, kad kiekvienas euras atneša dvigubą naudą. Taip padedate nuo karo pabėgusiems žmonėms bent pradžiai turėti lėšų būtiniausiems produktams ir kiekvienas euras, virtęs grivina, keliaus į pagalbą Ukrainos kariuomenei.

Lietuvos šaulių sąjunga

Lietuvos šaulių sąjungos 3-iosios rinktinės 301 kuopos šauliai intensyviai dirba, rinkdami būtiniausią paramą Ukrainą ginantiems kariams. Padaliniams bei karo lauko ligoninėms pristatyta ir paskirstyta jau ketvirtoji siunta. Už surinktą paramą nupirktas termovizorius, med. priemonės, surinkta šarvinių liemenių, balistinių plokščių, šalmų, amunicinių diržų, pirmosios pagalbos komplektų, prožektorių, miegmaišių, termorūbų, batų ir daug kitų būtiniausių priemonių. Jau ruošiama ir penktoji siunta.

Šaulių sąjunga

Praėjusią savaitę šauliai trimis ekipažais keliavo į Ukrainą. Nuvykę į Ukrainos pasienį, šauliai Ukrainos greitosios medicinos pagalbos darbuotojams perdavė du automobilius, pilnus medikamentų.

Lietuvos Respublikos Vyriausybė (LRV):

Išsiuntė Ukrainos gynybai, gyventojų saugumui skirtų, medicininių ir kovos su COVID-19 priemonių ir suteikė humanitarinės pagalbos karo pabėgėliams už daugiau nei 13,5 mln. eurų.

Į pagalbą ukrainiečiams vyksta 300 Lietuvos medikų savanorių.

Parėmė karo pabėgėlius iš Ukrainos, atvykusius į Moldovą, – skirta 750 tūkst. eurų.

Teikia pagalbą kovoje su Rusijos ir Baltarusijos karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmogiškumui: Lietuva kreipėsi į Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokurorą su prašymu pradėti tyrimą dėl šių nusikaltimų.

Teikia pagalbą kovoje su dezinformacija: kartu su Latvijos, Estijos ir Lenkijos premjerais kreipėsi į pasaulio didžiųjų socialinių tinklų kompanijų vadovus su raginimu užkirsti kelią Rusijos dezinformacijai apie karą Ukrainoje.

Dauguma Lietuvos savivaldybių nutraukia bendradarbiavimo sutartis su Rusijos ir Baltarusijos miestais.

Energetikos ministerija ir bendrovė „Orlen Lietuva“ supaprastino benzino ir dyzelino pristatymo iš Europos įmonių į Ukrainos degalinių tinklus („OKKO“ ir „WOG“) schemą.

Sveikatos apsaugos ministerija supaprastino privačių Lietuvos farmacijos įmonių ir Raudonojo kryžiaus sutartis dėl medicininių prekių tiekimo Ukrainai.

Susisiekimo ministerija padeda teikti valstybinę ir privačią humanitarinę paramą Ukrainai.

Į Lietuvą atvykstantiems karo pabėgėliams, nuo karo besitraukiantiems ukrainiečiams suteikiamos kuo palankesnės sąlygos gauti leidimus gyventi ir dirbti, medicininę pagalbą ir vakcinuotis nuo COVID-19.

Trumpuoju numeriu 1809 kasdien veikia emocinės paramos linija rusų kalba, kurios darbui pasitelkiami savanoriai.

Platformoje www.manodaktaras.lt nemokamai prieinamos psichologų bei psichoterapeutų vaizdo konsultacijos suaugusiesiems ir vaikams.

Alytuje, Marijampolėje ir Vilniuje veikia karo pabėgėlių registracijos centrai. Daugiau informacijos rasite čia.

Ukrainos vaikams ir jaunimui, patekusiems į Lietuvą dėl karo, suteikiamos sąlygos mokytis, studijuoti ir gyventi. Daugiau informacijos apie vaikų mokymą rasite čia.

Šiandien į Lietuvą jau yra atvykę beveik 5000 ukrainiečių, 40–45 proc. jų sudaro vaikai. Karo pabėgėliams bus suteikta laikinoji apsauga vieneriems metams, prireikus ji galės būti pratęsta dar metams. Siekiant sumažinti nuo karo bėgančių ukrainiečių socialinę atskirtį, siūloma laikinąją apsaugą gavusiems ukrainiečiams skirti socialinę paramą. Jie galėtų gauti visas išmokas vaikams (įskaitant vaiko pinigus, o globojami vaikai – ir globos (rūpybos) išmoką), vienkartinę paramą įsikūrimui, būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijas ir kitas socialines išmokas. Jiems priklausys ir socialinės paslaugos.

Ukrainiečiai taip pat galės gauti mėnesinę kompensaciją ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo išlaidoms apmokėti. Daugiau apie socialinę paramą ukrainiečiams rasite: Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija (lrv.lt)

SOCMIN teigia, kad sulaukta beveik 7000 darbo pasiūlymų įdarbinti nuo karo bėgančius žmones iš daugiau nei 600 darbdavių, todėl tikėtina, kad dalis ukrainiečių sėkmingai integruosis į mūsų šalies darbo rinką.

Šiuo metu Lietuvoje užtenka norinčiųjų globoti nelydimus ukrainiečių vaikus. Laikinai globa registravosi per 400 Lietuvos šeimų.

Lietuvos bankų asociacijai priklausantys bankai priėmė sprendimus pasitraukusiems iš karo veiksmų zonos Ukrainos piliečiams sąskaitas atidaryti nemokamai, taip pat nemokamai pasiūlys ir bankinių paslaugų planus.

Rūpinamasi iš Ukrainos besitraukiančių žmonių gyvūnais: supaprastinta augintinių įvežimo iš Ukrainos tvarka.

Ukrainos piliečiai gali nemokamai keliauti traukiniais Lietuvoje. Užtenka pateikti asmens dokumentą.

Ukrainos piliečiai gali nemokamai naudotis Lietuvos bibliotekų paslaugomis.

Ukrainiečiai, nukentėję nuo karo, gali gauti emocinę paramą.

Vilniaus savivaldybės parama:

Jau nuo pirmųjų karo Ukrainoje valandų Vilnius ėmėsi veiksmų, tiesiant pagalbos ranką ukrainiečiams. Informaciją apie pagalbą ukrainiečiams iš karto pradėjo teikti International House (IHV) Vilnius. Daugiau apie IHV - https://ihvilnius.lt/

Vilniaus miesto savivaldybės pastate Konstitucijos pr. 3 atidarytas pagalbos Ukrainai centras, į kurį gyventojai gali nešti paramą, ši bus perduota Ukrainos žmonėms.

Vilniaus Joachimo Lelevelio mokykloje įrengtas registracijos punktas, kurį savivaldybė aprūpino reikiamu inventoriumi. Šiose patalpose trumpam (iki 72 val.) apsistoti – iki kol bus suderintas tolimesnis apgyvendinimas – gali apie 150 žmonių.

Savivaldybė operatyviai įsivertino patalpas, kuriose galėtų apgyvendinti nuo karo pabėgusius ukrainiečius, tam Vilnius galėtų pasiūlyti butus, buvusių globos namų patalpas arba, esant poreikiui, mokyklų sales – iš viso šiai dienai būtų galima apgyvendinti kiek daugiau nei 3500 asmenų.

Šiandien Vilniaus savivaldybės Taryboje patvirtintas humanitarinės paramos paketas, kuris sieks iki 800 tūkst. eurų. Lėšos bus išskirtos iš savivaldybės administracijos biudžeto asignavimų. Iš šių lėšų 500 tūkst. būtų skiriama Kyjivo savivaldybei.

Taryboje taip pat tvirtinamas sprendimas perleisti Ukrainai du greitosios pagalbos automobilius, bei medikamentų už 100 tūkst. eurų pirkimas.

Verta pažymėti, kad jau 40 medikų, dirbančių Vilniuje, yra pasisiūlę vykti į humanitarinę misiją Ukrainoje.

Taryboje taip pat bus patvirtinta, kad nuo karo pabėgę ukrainiečiai Vilniuje miesto viešuoju transportu galės keliauti nemokamai. Pagarbą kariaujantiems už Ukrainą Vilnius išreiškia ir dar vienu sprendimu – bevardė gatvelė, vedanti link Rusijos ambasados, pavadinta Ukrainos Didvyriu gatve. Verta pažymėti, kad anksčiau šią savaitę Lvovo g. papuošė ukrainietiškas pavadinimas – Lvivas.

Vilniaus miesto savivaldybė skubos tvarka suteikė A. Juozapavičiaus gatvėje esančias patalpas viešajai įstaigai „Ukrainos namai“. Čia įsikūrusi įstaiga artimiausiu metu pradės rinkti ir rūšiuoti pagalbos paketus Ukrainai.

Pasibaigus paramos rinkimui patalpose, numatomos kultūrinio ir informacinio pobūdžio veiklos. „Ukrainos namuose“ planuojama rengti konferencijas, meno parodas ir simpoziumus, vykdyti muzikos ir kino populiarinimo veiklas, įkurti mokslo pasiekimų centrą. Taip pat ruošiamasi įkurti muziejų Lietuvos ukrainiečių istorijai, kur veiktų nuolatinė Ukrainos ir Lietuvos rezistencijos ekspozicija. „Ukrainos namai“ rengiasi vystyti ir informacines, kultūrines multimedijos platformas – vykdyti radijo, televizijos veiklas, kurti naujienų portalą.

„Ukrainos namuose“ planuojama vykdyti ir švietimo funkciją – leisti įvairius leidinius, įsteigti Ukrainos knygų biblioteką, organizuoti ukrainiečių bei lietuvių kalbų studijas ir įvairius etnokultūrinius kursus. Numatyta, kad įstaigos patalpose veiks rašytojų ir ukrainistų klubas, edukacinis klubas „Ukraina LDK sudėtyje“ bei Krymo totorių informacinis biuras Lietuvoje.

Artimiausiu metu startuos gyvos lietuvių kalbos pradmenų pamokos nuo karo pabėgusiems ukrainiečiams. Pamokas ves Vilniaus universiteto studentai, planuojama, kad pamokos bus organizuojamos Vilniaus naktiniame avilyje. Bus vertinama, kiek grupių susidarys, pagal tai sprendžiama dėl patalpų panaudojimo. Savivaldybė taip pat surinko duomenis iš 101 neformalųjjį ugdymą siūlančios organizacijos, kurios pasiryžusios siūlyti nemokamas veiklas nuo sporto ir technologijų iki teatro.

Visose stotelėse „Dėk‘ui“ Vilniuje ir aplinkiniuose rajonuose renkami higienos reikmenys, kurie vėliau bus išdalinti laikinajame karo pabėgėlių iš Ukrainos registracijos centre.

Vilniaus miesto savivaldybė drauge su bendrove „Vilniaus vandenys“ kitą savaitę į Lvivą išsiųs 20 tonų skysto natrio hipochlorito, kuris reikalingas vandens dezinfekcijai. Iš ten medžiagos bus paskirstytos į tas Ukrainos vietas, kur jų trūksta labiausiai.

Vilnius taip pat vykdo aktyvią informacinę kampaniją ir kalba tarptautiniu lygiu už Ukrainą, kovoja su Rusijos režimo dezinformacija.

Kauno savivaldybės parama:

Pusantro tūkstančio apgyvendinimo vietų – paruoštos erdvios patalpos Kulautuvoje, pabėgėlius priima ir keli miesto viešbučiai. Aktyviai prisideda patys kauniečiai, siūlantys savo namus bei kitus būstus šimtams ukrainiečių.

Mokyklose jau mokosi dvi dešimtys Ukrainos vaikų, dar tiek pat laukiama artimiausiu metu. Pasirūpinta nemokamu maitinimu. Įstaigos galėtų priimti kelis tūkstančius moksleivių ir apie 250 darželinukų. Pamokos vyks ukrainiečių, rusų, anglų ar lietuvių kalbomis.

Daugiau kaip dvi dešimtys socialinių darbuotojų tiesiogiai kontaktuoja su Kaune apsistojusiais karo pabėgėliais – aiškinasi jų individualius poreikius, nukreipia pas psichologus, švietimo, užimtumo, migracijos ar kitus specialistus. Prireikus bendradarbiaujama su nevyriausybinėmis organizacijomis dėl trūkstamų daiktų ar paslaugų.

Ukrainiečiams užtikrintos nemokamos kelionės miesto viešuoju transportu.

500 tūkst. eurų iš miesto biudžeto paskirti kokybiškam ukrainiečių apgyvendinimui, medikamentams, maitinimui ir kitiems būtiniems poreikiams.

Pavieniai kauniečiai ir iniciatyvūs verslai į specialiąją sąskaitą pervedė dar beveik 15 tūkst. eurų. Tarp didžiausių paramos teikėjų – bendrovės „EOLTAS“, „Medingas“ ir „Gravera“.

Savivaldybė kreipiasi į verslo atstovus, kviesdama padėti ukrainiečiams įsidarbinti Kaune.

Lietuvoje veikiančio verslo parama Ukrainai:

„Telia“ suteiks neribotą skaičių išankstinio mokėjimo paslaugos „Ežys“ SIM kortelių su ryšio paslaugomis. Nemokami skambučiai į Ukrainą ir iš ten pratęsiami dar mėnesiui. Teikdama humanitarinę pagalbą karo Ukrainoje paveiktiems žmonėms, bendrovė „Telia“ už 53 tūkst. eurų nupirko 200 mobiliųjų telefonų, kurie pasižymi itin dideliu tvirtumu ir atsparumu. Marijampolės pabėgėlių centrui „Telia“ įveda nemokamą internetą. Bendra „Telia“ parama, susijusi su pagalba Ukrainai, jau viršijo 100 tūkst. eurų.

Lietuvos startuolius vienijančios asociacijos „Vienaragiai LT“ duomenimis, bendrai narių paaukota suma pagalbą Ukrainai teikiančioms organizacijoms tik per savaitę siekia apie 500 tūkstančių eurų.

„Tele2“ kviečia paaukoti nebenaudojamus, tačiau veikiančius, įrenginius. Operatorius užtikrins jų surinkimą, patikrinimą ir tiekimą Ukrainos žmonėms padedančiam Raudonajam Kryžiui. „Tele2“ taip pat skyrė 30 tūkst. „Pildyk“ SIM kortelių nuo karo bėgantiems ukrainiečiams. SIM korteles gavę žmonės galės tris mėnesius nemokamai ir neribotai skambinti, rašyti SMS žinutes ir naudotis neribotu internetu Lietuvoje. Siekiant užtikrinti nenutrūkstamą bendravimą, telekomunikacijų bendrovė taip pat kompensuoja tarptinklinio ryšio paslaugų kainą privatiems ir verslo klientams, esantiems Ukrainoje.

„Bitė“ į Lietuvą atvykstantiems karo pabėgėliams iš Ukrainos nemokamai suteiks svarbiausias ryšio paslaugas. Ukrainos pabėgėliams bendrovė suteiks 30 tūkst. „Labas“ SIM kortelių. Korteles gavę žmonės galės 3 mėnesius nemokamai naršyti Lietuvoje, skambinti, siųsti trumpąsias SMS žinutes tiek Lietuvoje, tiek Ukrainoje. Ukrainoje esantiems savo klientams bei dėl artimųjų šioje šalyje nerimaujantiems žmonėms „Bitė“ taip pat suteikė nemokamų ryšio paslaugų, parėmė Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugiją 10 tūkst. eurų, taip pat nemokamai teikia paramos rinkimą trumpaisiais numeriais įvairioms nevyriausybinėms organizacijoms. „Bitė“ laikinai pakeitė tinklo pavadinimą į „SlavaUkrain“ (liet. Šlovė Ukrainai). „Bitė Lietuva“ pranešė, kad su partneriu „Bullitt Group“ dovanoja Ukrainos kariams išmaniųjų telefonų „CAT“. Nevyriausybinė organizacija „Blue/Yellow“ perduos išmaniuosius įrenginius Ukrainos kariams.

Po 100 tūkstančių eurų Ukrainai skyrė lankomiausia naujienų svetainė DELFI, parduotuvių tinklas „Kesko Senukai“, „Aljansas AIBĖ“, tarptautinė investicinė VMG grupė, vienijanti 27 įmones.

Tarptautinė aviacijos grupė „Avia Solutions Group“ skyrė papildomą 100 tūkstančių eurų paramą Ukrainai teikiančioms organizacijoms. Tai – tik vienas iš įmonių grupės kompleksiškai skiriamos paramos Ukrainai žingsnių. Rusijai pradėjus vykdyti karinius veiksmus prieš Ukrainą, „Avia Solutions Group“ nedelsiant reagavo į situaciją, skyrė finansinės ir nefinansinės paramos už 300 tūkstančių eurų tiek nevyriausybinėmis, tiek vyriausybinėmis organizacijoms, veikiančioms Lietuvoje bei Ukrainoje. „Avia Solutions Group“ teiks ir tolimesnę paramą Ukrainai dėl besitęsiančių karinių veiksmų prieš šią šalį ir jos žmones.

SBA grupė išsiuntė pirmosios pagalbos priemonių, skirtų gydyti sužeistuosius per bombardavimus, apšaudymus ir kitus karinius veiksmus. Priemonės apima medicininius tvarsčius, kateterius, chirurgines adatas, deguonies kaukes. Į Ukrainą iškeliavusios siuntos vertė – 30 000 eurų. SBA skirta parama yra dalis platesnės paramos inciatyvos. Kita paramos dalis – medikamentai, kurią suteikė „TeleSoftas“ kartu su vadovu Algirdu Stoniu bei verslininku, visuomenininku Vladu Lašu. Šis siuntinys operatyviai pasieks Ukrainą bendrų pastangų su partneriais dėka, tarp kurių – ir Lietuvos Raudonasis Kryžius, „Rotary“ klubas Lietuvoje, „Entafarma“, „Skirgesa“. Karui Ukrainoje tik prasidėjus, SBA grupė operatyviai jau skyrė humanitarinę paramą agresiją bandančios atlaikyti Ukrainos žmonėms. Įmonių grupė pervedė 100 000 eurų iniciatyvai „Mūsų širdys ir rankos Ukrainai“, vienijančiai organizacijai, kurios teikia pagalbą karo baisumus patiriantiems ir nuo jų bėgantiems ukrainiečiams. Į savo poilsines SBA priima pabėgėlius, ten jiems jau paruošta bent 100 vietų.

„Rimi“ motininė bendrovė „ICA Gruppen“ „Raudonajam kryžiui“ skyrė 10 000 000 Švedijos kronų, „Rimi Lietuva“ „Maisto bankui“ skyrė 12 000 eurų vertės maisto produktų pabėgėliams, Lauryno Boguševičiaus iniciatyvinei grupei perduodamos šiltos pirštinės ir kepurės, skirtos Ukrainos kariams.

„Rimi“ taip pat kviečia padėti ir pirkėjus:

  • „Gelbėkit vaikus” skirti lojalumo programoje paaukotus „Mano Rimi” pinigus. Ši organizacija rūpinasi pabėgėliais vaikais ir nėščiosiomis.
  • „Maisto bankui” skirti elektroninėje parduotuvėje Rimi.lt įsigytą kuponą „Padėkime Ukrainai”. Paaukoti 5 eurai reiškia pusryčius, pietus ar vakarienę visko netekusiems ukrainiečiams.


Šiuo metu „Rimi“ siūlo 200 darbo vietų ukrainiečių pabėgėliams visose Baltijos šalyse, taip pat suteikia galimybes pirkėjams patiems paremti Ukrainos žmones. „Rimi“ parduotuvių lentynose visose Baltijos šalyse išryškinami Ukrainos gamintojų produktai – jie pažymėti Ukrainos nacionaline vėliava. Pirkėjai, norintys papildomai paremti Ukrainos verslą ir šalies ekonomiką, skatinami pasinaudoti proga ir įsigyti šių gaminių.

Lietuvoje esantys prekybos tinklai „Iki“ didina paramą su agresija susidūrusiems Ukrainos žmonėms ir humanitarinėms organizacijoms perdavė jiems skirtas būtiniausias higienos priemones ir maisto produktus. Perduoti beveik trys pilni vilkikai. Prekybos tinklas Raudonajam Kryžiui ir „Maisto bankui“ perdavė kasdienių būtiniausių priemonių, taip pat sauskelnių kūdikiams ir vaikams. „Iki“ jau pasiūlė įdarbinti iki kelių šimtų prieglobsčio ieškančių ukrainiečių ir užtikrinti jiems visas socialines garantijas.

„Schwarz Group“ priklausančios įmonės, taip pat ir „Lidl“, šiuo metu aktyviai dirba su įvairiomis nevyriausybinėmis organizacijomis, o bendra suteiktos paramos vertė šiuo metu siekia jau 3 milijonus eurų. Atsižvelgiant į padėtį pasaulyje, buvo priimtas sprendimas padidinti paramos vertę iki 10 milijonų eurų. Už šią sumą pabėgėliams iš Ukrainos bus suteikta maisto, aprangos, higienos ir kitų prekių.

Savo ruožtu „Lidl Lietuva“ šalyje taip pat aktyviai bendradarbiauja su „Maisto banku“, „Raudonuoju Kryžiumi“ ir kitomis organizacijomis, organizuodami paramą maisto produktais ir kitomis prekėmis. „Lidl Lietuva“ paramai taip pat jau skyrė daugiau nei 2500 vnt. automobilinių vaistinėlių. Šios vaistinėlės buvo atiduotos „Raudonojo Kryžiaus“ organizacijai ir artimiausiu pasieks tuos, kam jų šiuo metu ypatingai reikia.

Prekybos tinklas taip pat aktyviai ruošiasi į Lietuvą atvykusių ukrainiečių įdarbinimui „Lidl“ parduotuvėse ir Kaune esančiame logistikos centre.

Ukrainos ginkluotąsias pajėgas ir nuo karo nukentėjusius civilius remiančiai organizacijai „Mėlyna ir geltona“ prekybos centras internete „Pigu.lt“ skyrė savo darbuotojų šventei numatytas lėšas – 27 000 eurų. Kompanija taip pat vykdo bendradarbiavimą su Lietuvos Raudonuoju Kryžiumi – skyrė 600 miegmaišių, 200 čiužinių, 100 pledų ir įvairių higienos priemonių.

Solidarizuodamasis su Ukraina, kelionių organizatorius „Novaturas“ operatyviai organizuoja pagalbą užsienyje įstrigusiems šios šalies žmonėms – pasiruošęs parskraidinti juos į Lietuvą.

Lietuvos keleivių vežėjų įmonės jau perdavė Ukrainai daugiau kaip 10 autobusų. Skirtingos bendrovės autobusais veža žmones iš Ukrainos miestų iki Lenkijos pasienio, humanitarinę pagalbą iš Lietuvos į Lenkijos ir Ukrainos pasienį, pasirinkusius mūsų šalį karo pabėgėlius atveža į Lietuvą.

Pirmuosius 10 turistinių autobusų Ukrainai jau perdavė „Kautra“. Tiek pat miesto autobusų į Ukrainą artimiausiu metu išsiųs bendrovė „Kauno autobusai“. Perdavimui parengti 3 turistiniai TOKS ir vienas „Busturo“ autobusas. Du autobusus ukrainiečiams išsiuntė Klaipėdos, vieną – Raseinių autobusų parkai.

Visi Ukrainai perduodami autobusai neišvažiavo tušti – jais iškeliavo Lietuvos Raudonojo kryžiaus draugijos iš žmonių surinkta labdara, Klaipėdos autobusais išgabenti kitų savivaldybės įmonių padovanoti generatoriai, medikamentai ir degalai.

Lietuvos įmonės toliau gelbėja žmones, evakuoja ukrainiečius iš Lvivo ar kitų miestų, taip pat veža pabėgėlius iš karo zonų, nuo Ukrainos ir Lenkijos pasienio iki Varšuvos ar Lietuvos. Iš viso „Kautra“, TOKS, „Vilneda“, „Busturas“ ir kitų įmonių autobusais jau vežta daugiau nei 3 tūkst. žmonių, daugiau nei pusė jų – iš pačios Ukrainos. Prie šios svarbios misijos ketina prisidėti ir daugiau vežėjų. Visą šią paramą keleivių vežėjai nuo pirmųjų dienų teikia savo lėšomis.

Švedijos investicijų bendrovė „Eastnine“ skyrė 25 tūkst. paramą Raudonajam Kryžiui.

Jonavoje įsikūrusi bendrovė „Lonas“ organizacijai „Blue/Yellow“ paaukojo 50 tūkst. eurų.

Menininkas Algis Kriščiūnas meninių iniciatyvų dėka per kelias dienas surinko daugiau nei 31 tūkst. eurų.

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną – koncertas palaikyti Ukrainos laisvę

Kovo 11 dieną Nacionaliniame Operos ir Baleto teatre vyks ypatingas koncertas Stiprūs kartu, skirtas Ukrainos kovai už laisvę. Lėšos už bilietus bus skirtos Ukrainai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės