Ypač laukiami gamybos, klientų aptarnavimo, prekybos, paslaugų ir kitose srityse

Kad ukrainiečių darbo paieškos būtų lengvesnės, portale „CV bankas“ specialiai įdiegta nauja funkcija – ukrainiečiams tinkamų darbo pasiūlymų ženklinimas Ukrainos vėliavos simboliu ir užrašu „Приймаємо українців“.

Apie šio funkcionalumo diegimą skelbia ir „CV-Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė. „Tinkamų ukrainiečiams darbo skelbimų žymėjimas ir filtravimas šiuo metu yra ruošiamas ir netrukus turėtų atsirasti mūsų tinklapyje”, – sako ji.

„CV bankas“ portalo vadovas Tomas Toleikis įsitikinęs, kad toks sprendimas padės palengvinti darbo paiešką ukrainiečiams, kadangi dabar pačiame skelbimų sąraše matosi, kurios pozicijos yra atviros ukrainiečiams.
Darbo pasiūlymų ukrainiečiams pavyzdžiai

„Darbdaviai yra išties aktyvūs šiuo atžvilgiu – daugybė jų tikrai laukia ukrainiečių prisijungiant prie savo komandų. Nors ukrainiečių kol kas Lietuvoje nėra itin daug, tačiau darbdaviai jau pastebi, kad sulaukiama jų gyvenimo aprašymų į naująja funkcija pažymėtus skelbimus“, – sako T. Toleikis.

Anot jo, ukrainiečiams siūlomos įvairiausių pozicijų darbo galimybės. „Galima sakyti, tinka visos, kur nėra būtina lietuvių kalba. Na, o patys ukrainiečiai nėra išrankūs, šiuo metu jiems ieškant darbo svarbiausia apskritai rasti darbą, įgyti pragyvenimo šaltinį. Darbai siūlomi ir gamybos, klientų aptarnavimo, prekybos, paslaugų ir kitose srityse“, – vardija T. Toleikis.

Pirmieji karo pabėgėliai jau pradėjo dirbti Lietuvoje

Kovo 3 dieną „Rimi Lietuva“ bendrovėje jau pradėjo dirbti pirmoji karo pabėgėlė iš Ukrainos. Iš viso „Rimi Lietuva“ šiuo metu dirba 3300 darbuotojų, iš kurių 200 yra atvykę iš užsienio šalių: Turkijos, Baltarusijos, Ukrainos, Vietnamo, Egipto ar kitų Afrikos bei Indijos pusiasalio, Azijos šalių.

„Kaip ir prekybos tinklo plėtra, darbuotojų paieška yra nuolatinė – šiuo metu ieškome kolegų į laisvas darbo vietas tiek parduotuvėse, tiek mūsų gamybos padalinyje. Norintiems dirbti mūsų bendrovėje galime pasiūlyti 105 atviras pozicijas įvairiuose miestuose. Dėl kalbos komisijos ribojimų aptarnavimo sektoriuje iš jų 50 galime pasiūlyti užsieniečiams. Dalis naujų būsimų darbuotojų – būtent Ukrainos ir kitų užsienio šalių piliečiai, kuriems suteikiame visą reikiamą pagalbą“, – teigia „Rimi Lietuva“ personalo vadovė Vaida Kaikarienė.

Darbas

Apie ruošimąsi į kolektyvą priimti nuo karo bėgančius ukrainiečius kalba ir „Telia“ žmonių ir kultūros vadovas Ramūnas Bagdonas.

„Šiomis dienomis su atrankų komanda galvojame, kaip galime pasiūlyti integruotis pabėgėliams iš Ukrainos. Situacija su prašymais dirbti keičiasi dienomis, kreipiasi žmonės, kurie jau pakeliui į Lietuvą ir galvoja apie įsidarbinimo galimybes. Šiai dienai tokių prašymų turime tris, ir galvojame, kaip galime pagelbėti šiems žmonėms platesne prasme. Ateityje, manau, kalbėsime apie dešimtis tokių žmonių“, – trečiadienį komentavo R. Bagdonas.

Stebi didelį darbdavių srautą: beveik trečdalis siūlo ir apgyvendinimą

Užimtumo tarnybos atstovė spaudai Milda Jankauskienė sako, jog atvykę į Lietuvą Ukrainos piliečiai yra atleidžiami nuo pareigos įsigyti leidimą dirbti ar sprendimą dėl darbo atitikties. Juos įdarbinti ketinantys šalies darbdaviai neturi kreiptis į Užimtumo tarnybą dėl leidimų dirbti išdavimo.

„Šiuo metu Užimtumo tarnyboje dar nėra registruotų ukrainiečių, atvykusių dėl karo Ukrainoje, tačiau jiems teikiamos informavimo ir konsultavimo paslaugos ir, pagal galimybes, tarpininkavimo įdarbinant paslaugos. Dabar pirmiausia sprendžiami svarbiausi sveikatos, gyvenamosios vietos, vaikų ir jų pačių saugumo bei teisiniai klausimai. Ir vėliau aktualus tampa užimtumas ir įsidarbinimas“, – situaciją komentuoja ji.

Eurai

Užimtumo tarnybos interneto svetainėje paskelbus anketą dėl darbo pasiūlymų nuo karo pabėgusiems ukrainiečiams, vos per dvi kovo dienas 200 šalies darbdavių atsiliepė į Užimtumo tarnybos išplatintą anketą ir siūlo darbą ukrainiečiams.

„Turime didelį srautą – per valandą registruojasi apie 10 darbdavių, taigi iki dienos pabaigos turime 70–80 darbdavių su darbo pasiūlymais Ukrainos karo pabėgėliams. 30 proc. darbdavių siūlo ir apgyvendinimą, nemažai net neprašo mokesčio“, – teigia M. Jankauskienė.

Užimtumo tarnybos atstovė nurodo, jog aktyviausiai darbus siūlo „Maxima“, „Iki“, „Rimi“, daugybė viešbučių, restoranų, transporto, gamybos įmonių. Siūlomų darbų pobūdis – įvairus.

„Kol nežinome atvykusių žmonių išsilavinimo, darbo pozicijos susijusios su mažiau kvalifikuotu darbu. Darbdaviai įdarbintų virėjus, kambarines, parduotuvės salės darbuotojus, taip pat kvalifikuotus elektrikus, staklių operatorius ir inžinierius“, – vardija ji.

Darbas

Užimtumo tarnybos interneto svetainėje dar praėjusią savaitę pradėjo veikti puslapis ukrainiečių kalba. Visa informacija taip pat pateikiama anglų ir rusų kalbomis. Klientų aptarnavimo skyriai pasirengę aptarnauti ukrainiečius ir teikti jiems paslaugas.

„Į mūsų šalį atvyksta daugiau moterų ir vaikų, todėl atitinkamai ne visi darbo pasiūlymai atitiks jų poreikius. Tikėtina, kad šiuo atveju paslaugų, prekybos ir aptarnavimo įmonės sulauks daugiausiai susidomėjimo“, – teigia M. Jankauskienė.

Užimtumo tarnyba atkreipia darbdavių dėmesį – turinčius darbo pasiūlymų nuo karo pabėgusiems ukrainiečiams, prašo užpildyti šią anketą. Gavusi informaciją, Užimtumo tarnyba susisieks ir plačiau aptars pateiktus darbo pasiūlymus.

Darbdaviai, sudarę darbo sutartį su užsieniečiu, privalo pateikti nustatytos formos LDU pranešimą per „Sodros“ informacinę sistemą EDAS. Nurodytas pranešimas apie užsieniečio įdarbinimą turi būti pateikiamas ne vėliau, kaip likus vienai darbo dienai iki užsieniečio įdarbinimo dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės