Ukrainos gyvūnams – maistas, gydymas ir kita pagalba

Kartu su organizacijų „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ ir „SOS gyvūnai“ savanoriais vykstantis Ž. Besakirskas teigia, jog pagrindinis vizito tikslas – aprūpinti Ukrainos gyvūnus maistu, medikamentais ir reikiamomis veterinarinėmis procedūromis.

Savanoriai gavo pranešimų, jog šiuo metu gyvūnams prie sienos trūksta maisto davinių, todėl paramai kvietė skirti maistą mažesnėmis pakuotėmis. Taip pat buvo renkami narvai katėms ir šunims, antkakliai, pavadėliai, petnešos.

Pirmojo vizito metu savanoriai ne tik siūlys gyvūnams reikalingą pagalbą, bet ir įsivertins pagalbos priemonių poreikį, kad galėtų efektyviau padėti ateityje, stengsis palengvinti sąlygas šeimininkams, kurie su augintiniais vyksta į saugias šalis.

„Tikėtina, kad reikės dokumentinės pagalbos, kadangi žmonėms išvykti iš Ukrainos su gyvūnais per Europos šalis dabar sudėtinga. Reikės padėti gyvūnus suskiepyti, suženklinti, suteikti reikiamą veterinarinę medicininę pagalbą. Įvertinę, kokios pagalbos reikės, po to darysim papildomus vizitus, atvažiuos daugiau gydytojų. Keliauju su vaistais, nes tikėtina, kad gyvūnų tarpe bus tam tikrų ligų, išsekimo atvejų. Būsime tam pasiruošę“, – planus Ukrainos pasienyje vardija veterinarijos gydytojas.
Žygimantas Besakirskas

Ž. Besakirsko manymu, Ukrainos pasienyje laukia sudėtinga situacija, tačiau tiksliai ją įvertinti savanoriai galės tik būdami vietoje. Veterinarijos gydytojui svarbiausia kiek įmanoma pagerinti gyvūnų gerovės sąlygas Ukrainos pasienyje, kad gyvūnų šeimininkai būtų išvaduoti nuo rūpesčių, susijusių su gyvūnų sveikata.

„Kiekvienas norime suteikti pagalbos, kur galime. Kadangi dirbu su gyvūnais, geriausia, ką galiu padaryti, tai padėti jiems. Kai sulaukiau skambučio iš vadovo, ar noriu padėti, net nesvarsčiau, sakiau – važiuojam. Man asmeniškai tai buvo labai džiugios naujienos, kad galiu prisidėti“, – nuotaikomis dalijasi Ž. Besakirskas.

Didžiausia problema – maisto atsargos

Nuo pat pirmųjų karo Ukrainoje dienų, gyvūnų gerovės organizacijos ir prieglaudos reiškė palaikymą kviesdamos savanorius priimti vietinius gyvūnus į globą, rinkdamos gyvūnams reikalingas priemones ir finansinę paramą, siūlydamos supaprastinti atvykimo su gyvūnais į Lietuvą tvarką.

Kaip pirmadienį paskelbė „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“, vos per kelias dienas jiems pavyko surinkti 40 tūkst. eurų paramos Ukrainos gyvūnų gerovei užtikrinti.

Su Ukrainos gyvūnų prieglaudų atstovais bendraujanti organizacijos „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ vadovė Beatričė Vaitiekūnaitė-Pliuskė komentavo, jog situacija ypač sudėtinga didžiosiose prieglaudose, kuriose glaudžiasi po 500 ar net 1000 gyvūnų. Kai kurios prieglaudos informavo, kad maisto atsargų joms užteks vos savaitę.
Moteris Kijevo metro stotyje su augintiniu

Baiminamasi ne tik bado – kai kurių prieglaudų darbuotojai dirba fone griaudėjant bombardavimui. Tokiomis aplinkybėmis evakuacija su šimtais gyvūnų atrodo tiesiog neįmanoma.

„Didžiausia problema, ko gero, yra maisto atsargos, nes jos baigsis. Kai kurios prieglaudos visus pinigus išleido vien maisto atsargoms ir būtiniausioms medicininėms priemonėms. Karui tęsiantis ir padėčiai blogėjant, galimai net nebus iš kur vietoje nusipirkti maisto, nes tiekimas bus sustabdytas“, – apie prieglaudoms kylančius pavojus kalba B. Vaitiekūnaitė-Pliuskė.

Galintys suteikti laikiną prieglobstį gyvūnams, padėti su transportavimu ar finansiškai, anketą gali rasti ČIA.

Ukrainiečiai su gyvūnais keliauja supaprastinta tvarka

„Delfi“ primena, jog, reaguojant į karo veiksmus Ukrainoje bei galimą karo pabėgėlių antplūdį, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) vasario 25 dieną pranešė apie palengvinimus augintinių – šunų, kačių ar šeškų įvežimui.

Pagal naują tvarką, iš Ukrainos atvykstančiųjų privačių asmenų gyvūnai augintiniai gaus skiepą nuo pasiutligės ir bus paženklinti. Taip pat bus sudarytos palankesnės sąlygos jų karantinavimui.

Nauja gyvūnų įvežimo tvarka taikoma išimtinai Ukrainos piliečiams, o komercinio gyvūnų augintinių įvežimo į ES tvarka kol kas lieka nepakitusi.