Lemtinga pažintis su JAV karininku pastūmėjo prie... šonkauliukų

Sakoma, kad turintiems mėgstamą darbą, gyvenime neteks dirbti, tačiau keista, kai mylima veikla gali einant laikui taip kardinaliai pasikeisti: „Kariuomenę gera prisimint ir dabar, bet mano kelias bent šiai dienai pasisuko visai kita linkme“, – pokalbį pradeda Edvinas Švabis, buvęs kariškis, dabar besisukantis maitinimo versle.

Pašnekesiui vyras skiria vėlyvą vakarą, mat dabar visas laikas ir jėgos skirtos naujo Edvino ir bendraminčių „kūdikiui“ – baltų kultūros įkvėptai žvėrienos smuklei „Devyniaragis Gastro-Pub“ Vilniaus Užupio rajone.

Edvinas sako nelaikantis savęs nei virtuvės virtuozu, nei šefu, mat tam, vyro manymu, būtina baigti mokslus, turėti begalę patirties, tačiau maisto gaminimas pašnekovui prie širdies buvo nuo pat vaikystės:

„Mama pasakojo, kad dar būdamas visai mažas, pas močiutę kaime vaikščiodavau su receptų knyga. Kažką prisimenu ir pats, berods buvo tokia „Lietuviški patiekalai“ baltai žaliu viršeliu. O nuo meilės maistui prie fakto, kad dabar rūpinuosi dviem pub'ais Vilniuje, atvedė mane supę žmonės. Vieni padėjo morališkai, kiti finansiškai, treti tiesiog patys to nenutuokdami pametėjo idėją: kariuomenėje susipažinau su vyruku iš JAV, tuo metu jis atliko tarnybą Lietuvoje. Teko ragauti jo gamintų BBQ šonkauliukų, buvo nerealūs... Nuo tos akimirkos ir užsikrėčiau šitu reikalu“.

Nuo maisto vagonėlio iki žinomų kritikų liaupsių: koją bandė kišti teta korona

2017-aisiais, tuomet 24 – erių vaikinas su kolegomis startavo su maisto vagonėliu, kur pirkėjams siūlė vėliau legenda tapusius barbeque šonkauliukus: „Kodėl barbeque? Nežinau. Tiesiog mane užkabino pats procesas: dideli mėsos gabalai, malkos, ugnis. Viskas labai artima vaikui iš kaimo“, – šypsosi iš mažo kaimelio prie Ukmergės kilęs Edvinas.

Edvinas Švabis (viduryje) su kolegomis naujoje žvėrienos smuklėje

Einant laikui vien maisto vagonėlio nepakako ir tuomet prie pat Aušros vartų duris atvėrė „Kansas City bar-b-que“. 2019 – aisiais, Edvino teigimu, smuklėje netilpdavo visi, norintys paragauti garsiųjų šonkauliukų. Liaupsių šiai vietai tuomet negailėjo maisto kritikas, rašytojas ir žurnalistas A. Užkalnis, ironiškai sakęs, kad lietuviai nenusipelnė tokios kokybės, meilės skoniui ir kvapui. Žinomas maisto tinklaraštininkas Riebus Katinas „Kansas City bar-b-que“ įtraukė į dešimtuką vietų, kur gaminami skaniausi šonkauliai.

Deja, pačiame sėkmės ir darbų įkarštyje prasidėjo didžiausiu išbandymu virtusi pandemija „Mums, kaip ir visiems, teko susiremti su teta korona... Turbūt tuo metu buvo toks chaosas, toks stresas, kad net sunku prisiminti. Viskas staiga apsivertė, per dieną krito perpus ar dar daugiau. Išsigelbėjimu tapo faktas, kad mūsų gaminamas maistas tinkamas išsinešimui. Na ir gal dar tai, kad maistas skanus. Negaliu tvirtint, bet tikiu ir laikas parodė“, – juokiasi Edvinas.

Svajonė pandemijos pabaigos nelaukė: užuot mažinę apsukas, nutarė plėstis ir atiduoti duoklę Lietuvos istorijai

Gerų pamokų iš COVID-19 pandemijos laikotarpio vyras sako buvo nedaug, tačiau tai tapo geru kolektyvo filtru: bendražygiai beveik nesikeičia nuo pat maisto vagonėlio laikų, o didžioji dalis smuklėse dirbančių kolegų – žmonės, kuriuos Edvinas pažįsta nuo vaikystės.
Pandeminiai metai tapo nuosprendžiu nemažai daliai maitinimo įstaigų – vieni klimpo į skolas, kitiems teko apskritai nutraukti veiklą. Todėl už viską labiau stebina Edvino sprendimas laiku, kada nežinomybės daugiau nei užtikrintumo, Užupyje atidarinėti antrą maisto vietą:

„Ar nebuvo baisu? Aišku, kad buvo. Juk toks laikas – nežinia, kada gali tekti izoliuotis man, kolegoms ar kokie dar ribojimai gali išpulti. Maistas – ne statulėlės, jis negali stovėti savaitėmis, tad bet kokie pasikeitimai maitinimo verslui yra itin jautrūs, bet gyvenimas pakišo progą dar vienai svajonei, o žinot, kaip su tomis svajonėmis – arba griebi čia ir dabar, arba mojuoji jai tolstant. Tai mes ir griebėm“, – kalba pašnekovas, su bendraminčiais neseniai atidaręs dar vieną, šį kartą itin išskirtinę vietą vakarienei Užupyje „Devyniaragis Gastro-Pub“:

„Siekiame ne tik netradicinio dizaino, meniu, bet ir pačios idėjos: tai bus duoklė mūsų – lietuvių – istorijai. Baltų kultūros, pagoniškų papročių įkvėpta smuklė, kur siūlysime ne tik jau pamėgtus šonkaulius ir mėsainius, bet ir žvėrienos patiekalus, tradicinius lietuviškus gėrimus, kitus, miško ir pagonišką dvasią lėkštėje perteikiančius, patiekalus.

Devyniaragis Gastro-Pub

Žvėriena neretam asocijuojasi su kietu, guminiu, nemalonų kvapą skleidžiančiu valgiu, bet aš, ilgametis medžiotojas, žinau, kad tai yra geriausia ir sveikiausia, ką mes galime suvalgyti – visiškai natūralu, absoliučioje laisvėje auginta, jokių antibiotikų ar pan. Noriu, kad žmonės turėtų galimybę to paragauti išlaikant lietuviškos virtuvės konceptą. Turiu griežtą nusistatymą – gaminu taip, kad pačiam būtų skanu, tada tikiu, kad bus skanu ir kitiems. Lietuviška, su protėvių virtuvės papročiais persipinanti smuklė – visa tai man yra labai arti sielos“, – pasakoja Edvinas, pats kūręs ir smuklės idėją, ir dizainą.

Klausiu Edvino, kas yra ta sėkmės paslaptis, leidusi vos per penkmetį maitinimo vietomis perpildytame Vilniuje sužibėti, ištverti griežčiausius pandemijos ribojimus ir dar plėstis:

„Aišku, kad nebūčiau nieko padaręs be savo kolegų, komandos narių, artimiausių žmonių supratimo ir palaikymo. Visi kartu dabar turim tai, ką turim. Tiek versle, tiek gyvenime sėkmė ateina tada, kai esi tikras dėl savo idėjos, ja tiki, o svarbiausia – lieki sąžiningas prieš klientus, kolegas ir patį save.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją