Moksleivių laukia aštuonios nepaprastos pamokos

Kovo 20 dieną Kaune, „Žalgirio“ arenoje, jau antrą kartą vyksta „Geriausia ever pamokų diena“, šiemet subūrusi net 13 tūkstančių mokytojų ir mokinių. Šįkart pirmoji biologijos pamoka pradėta nuo vilkų užkalbėtoju vadinamo, į kino aikšteles drąsiai laukinius gyvūnus atvedančio vengro Zoltan Horkai.

Jis atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje yra labai geros sąlygos vilkams gyventi. Lietuva yra unikali šalis, kur gyvena šie nuostabūs gyvūnai. Ir prašė padaryti viską, kad Lietuvoje vilkai išliktų.

Z. Horkai scenoje pasirodyti negalėjo, todėl moksleiviams ir mokytojams perdavė vaizdo įrašą, kuriame glėbesčiavosi su vilkais primindamas, kaip svarbu juos saugoti. Biologijos pamoką tęsė Andrius Tapinas, su vilkų užkalbėtoju susipažinęs iš „Discovery“ kanalui kurto šešių dalių serialą apie Z. Horkai veiklą.

„Tai nėra cirkas. Zoltanas nedresuoja vilkų kaip šuniukų ar kačiukų, kurie, iškėlus skanuką, tau tarnauja. Ne, taip nebūna – vilkas laukinis. Zoltanas naudoja įdomią motyvaciją, vadinamą natūraliąja motyvacija. Jis galvoja, kaip sukurti tokią situaciją, kurioje vilkas elgtųsi natūraliai, tačiau taip, kaip reikia režisieriui“, – aiškina A. Tapinas.

Filmuojantis su laukiniais gyvūnais, bene svarbiausia filmavimo aikštelėje užtikrinti saugumą. Tai jis užtikrina per motyvaciją maistu. Prieš filmavimą vilkai 3–4 dienas nemaitinami, o išalkę jie daro viską. Tai nėra kažkas žiauraus – natūralus vilkų maitinimosi ciklas yra panašus. Kol jie medžioja grobį, praeina kelios dienos, ir tik tada vilkas pasisotina.

Ekrane pasirodė filmo scena: vilkai vejasi žirgus taip, tarsi norėtų juos suplėšyti. Kaip pavyko tai nufilmuoti ir kaip iš tiesų viskas atrodė kitapus kameros? Pasirodo, čia viskas ne taip kraupu, kaip atrodo žiūrovui.

„Realiai situacija yra visai kita. Jie išleidžiami iš vieno narvo ir lekia link kito, kuriame jų laukia mėsa. Jie žino, kad ten gaus gabaliuką mėsos. O filme atrodo, kad jis čiups žirgą ir perpjaus jam sausgysles“, – paaiškina A. Tapinas.


Geriausią lietuvių kalbos pamoką žada pravesti viešojo kalbėjimo lektorė Adrija Čepaitė ir kalbininkė Loreta Vaicekauskienė, kviečiančios į kalbą pažiūrėti visiškai kitaip, nei per įprastą lietuvių kalbos pamoką.

Verslumo pamoką renginyje veda „Maxima Grupės” vadovas Dalius Misiūnas ir verslumo ugdymo specialistas Donatas Vasiliauskas.

Sėkmingos karjeros patirtimi dalinasi agentūros „Influenceriai.lt“ įkūrėja Laura Aleksandravičė ir viena garsiausių nuomonės formuotojų Lietuvoje – Indrė Stonkuvienė.

Geriausia matematikos pamoka – matematikos mokytojo Vytauto Miežio rankose.

Kūno kultūros pamokos metu pritūpimų daryti nereikės: savo patirtimi dalinsis lenktynininkas Benediktas Vanagas, Vilniaus „Ryto“ vyriausiasis treneris Dainius Adomaitis, vienas geriausių „Hearthstone“ žaidėjų Lietuvoje Džiugas Martinkėnas ir Kauno „Žalgirio“ esporto verslo vystytoja Laura Baltkojytė.

Visiems pažįstami keliautojai Martynas Starkus ir Vytaras Radzevičius praves geografijos pamoką, o kūrybiškumo ir muzikos improvizacijos paslaptimis dalinsis atlikėjas Vidas Bareikis ir „8 kambarys“.

Mokytojų kambaryje dalyvių lauks ir savo patirtimi dalinsis Suomijos profesorius Matti Meri, prisidėjęs prie sėkmingos Suomijos švietimo sistemos kūrimo. Taip pat renginio metu paskelbtas ir kiečiausio mokytojo rinkimų nugalėtojas, kuriuo tapo kūno kultūros mokytojas Tadas Žiūkas. Iki šiandien vykusių rinkimų metu moksleiviai turėjo galimybę nominuoti mėgstamiausius mokytojus ir atiduoti jiems savo balsus. Nugalėtojui atiteko 1500 eurų vertės čekis.


„Geriausia ever pamokų diena“ žada tapti kasmetiniu renginiu

DELFI direktorius Vytautas Benokraitis pastebi didelį susidomėjimą renginiu, kuris įrodo, kad renginys – laukiamas ir reikalingas.

„Pernai renginyje „Geriausia ever pamokų diena“ sudalyvavo daugiau nei 12 tūkstančių vyresniųjų klasių moksleivių iš visos Lietuvos. Tai įrodo, kad idėja pasiteisino ir kartu su partneriais mums pavyko sukurti reiškinį. Nebuvo jokių abejonių, kad tai turi tapti kasmetiniu renginiu, todėl nepaprastai džiaugiuosi, kad ir toliau galime džiuginti tiek moksleivius, tiek mokytojus. Tai yra puiki proga į pamokas pažvelgti šiek tiek kitu kampu ir įkvėpimo gauti iš savo srities profesionalų“, – teigia V. Benokraitis.

Projektą inicijuojančios „Maximos“ generalinė direktorė Kristina Meidė tikisi, kad renginys taps ypatinga patirtimi mokytojams ir moksleiviams.

„Jau antrus metus, pristatydami projektą „Geriausia ever pamokų diena“, visos Lietuvos moksleiviams ir jų mokytojams dovanojame įspūdžių ir žinių kupiną patirtį, kuri, tikimės, suteiks įkvėpimo, sužadins norą pažinti neatrastas sritis ar net paskatins pasirinkti profesiją. Tuo pasirūpins vienai dienai mokytojais tapę įvairiausių sričių profesionalai ir entuziastai, pasidalinsiantys nekasdieniais pasakojimais ir unikaliomis savo patirtimis bei požiūriais“, – teigia ji.

K. Meidė pabrėžia, kad noriai prisideda ir skatina švietėjiškus projektus. „Vienas jų – „Geriausia ever pamokų diena“, kurio finalinis renginys šiemet suburs per 13 tūkst. moksleivių ir jų mokytojų. Visiems dalyviams linkime patirti gerų įspūdžių ir pasisemti vertingų patirčių“, – sako „Maximos“ generalinė direktorė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)