Kone ištisus metus vykstantis valstybės biudžeto planavimas – tikras iššūkis net ir tikriems politikos, ekonomikos bei kitų sričių profesionalams. Manote, susitvarkytumėte geriau? Spėlioti nebūtina, nes sudaryti savąją biudžeto versiją ir palyginti ją su jau suplanuotu valstybės biudžetu dabar jau galite išmaniojoje aplikacijoje www.sudeliokbiudzeta.lt.

Save vadina neeiline pensininke

Pensijoje jau beveik dešimtį metų esanti vilnietė Irena juokais save vadina netipine pensininke, kuri aktyviai leidžia laisvalaikį, keliauja su bendraamžiais ir studijuoja trečiojo amžiaus universitete.

Sulaukusi pasiūlymo savarankiškai sudėlioti ateinančių metų valstybės biudžetą, moteris iššūkį priėmė nedvejodama, tiesa, į kompaniją pasikvietė ir savo vyrą Juozapą. „Susitvarkyti su šia užduotimi Irenai tikrai nebus sunku, nes ji visą gyvenimą profesionaliai dėliojo biudžetą. Tiesa, tik šeimos, o ne valstybės", – juokėsi į pagalbą antrajai pusei pakviestas vyras.

Paklausta, ar kada domėjosi kaip yra sudaromas valstybės biudžetas ir paskirstomi jame esantys pinigai, ponia Irena neslepia – iki šiol net neįsivaizdavo, kokio dydžio yra Lietuvos biudžetas, todėl ši užduotis jai bus tikrai įdomi ir neeilinė.

Prioritetuose – ne tik pensijų didinimas

Dar prieš pradėdama nagrinėti išmaniojoje aplikacijoje www.sudeliokbiudzeta.lt pateiktą informaciją apie valstybės biudžetą, ponia Irena ir Juozapas atvirauja – tikriausiai kaip ir visi vyresnio amžiaus žmonės, norėtų gauti didesnes pensijas, tad planuojant valstybės išlaidas be abejonės šį klausimą įtrauktų tarp prioritetinių.

„Labai norėtųsi, kad Lietuvoje gyvenantys ir sąžiningai dirbę senjorai galėtų sau leisti daugiau, tačiau puikiai suprantame, kad biudžetas nėra guminis – jei nori kažkam duoti, iš kito tenka atimti. Mano akimis, didinti išmokas pensininkams svarbu, tačiau dar svarbiau pagaliau pakelti atlyginimus medikams ar mokytojams, – svarsto ponia Irena, kuriai antrina ir vyras. – Neseniai skaičiau, kad vidutiniškai lietuviai tikisi apie 20-30 proc. didesnio darbo užmokesčio, nei iš tiesų gauna. Tikriausiai panašų lūkestį turime ir mes, pensininkai."

Vis tik pensijų didinimas – anaiptol ne vienintelė prioritetinė sritis pensininkų poros akimis. Norint spręsti garbaus amžiaus gyventojų problemas, būtina daugiau investuoti į jų užimtumą, skatinimą aktyviau gyventi, mat tai – raktas į sveikesnį ir laimingesnį gyvenimą.

„Mes galime pasidžiaugti, kad savo rate subūrėme gyvenimu besimėgaujančius senjorus, tačiau tokių – mažuma. Didžioji dalis pensininkų gyvena užsidarę namuose ir pramogauja ne gamtoje vaikštinėdami, o eidami pas gydytojus", – svarsto pora, tačiau patikina piešti tamsiomis spalvomis visko tikrai nenorintys, mat vyresnio amžiaus žmonėms skirtų veiklų Lietuvoje kasmet pastebi vis daugiau.

Didžiausia dilema – iš ko atimti, norint padidinti

Įsijungę išmaniąją aplikaciją senjorai pabandė sudėlioti savo valstybės biudžetą. Krepšelis nėra neišsemiamas, tad didžiausia dilema tapo klausimas iš ko atimti, kad galima būtų pridėti jau minėtoms prioritetinėms sritims – pensijų bei senjorų užimtumo didinimui.

„Teoriškai svarstant, pagerinus vyresnio amžiaus žmonių gyvenimo kokybę, reikėtų mažesnių išlaidų sveikatos priežiūros srityje. Gydymo paslaugos, vaistai ir medicinos pagalbos priemonės bendrame valstybės biudžete sudaro tikrai reikšmingą dalį – maždaug 11 proc. Palaipsniui didinant finansavimą socialinės apsaugos ir užimtumo srityje, turėtų mažėti poreikis sveikatos srityje", – svarstė pora, tačiau abu sutiko – teigiamiems pokyčiams pamatyti prireiks ne vienų metų ar net dešimtmečių.

Sudarinėjant 2023 metų valstybės biudžeto projektą, viena iš prioritetinių sričių tapo energijos kainų šoko sušvelninimui žmonėms ir verslui. Planuojamos biudžeto išlaidos šioje srityje išaugo net 131 proc., tačiau tai, anot ponios Irenos ir Juozapo, jų tikrai nenustebino. O štai 18 proc. padidėjęs biudžetas švietimo, mokslo ir sporto srityje maloniai nudžiugino.

„Abu su vyru patys esame buvę mokytojai, todėl labai džiaugiamės, kad šiai sričiai skiriamas ypatingas dėmesys. Švietimas ir mokslas – mūsų visuomenės pagrindas, todėl turime investuoti į jaunimą, o su laiku tos investicijos tikrai atsipirks", – sako ponia Irena.

Sudėliokite savo biudžetą

Galbūt ir jūs svarstote, kad daugiau biudžeto lėšų turėtų būti skirta mokytojų ir medikų atlyginimams kelti, pensijoms Lietuvoje didinti? Sudarykite savo Valstybės biudžetą išmaniojoje aplikacijoje https://sudeliokbiudzeta.lt ir palyginkite jį su Vyriausybės parengtu kitų metų viešųjų finansų planu.

Suskubę tai padaryti iki vasario 20 d., aplikacijos „Sudėliok biudžetą 2023" dalyviai turės galimybę laimėti puikius prizus: Apple AirPods belaides ausines ir 3 vnt. išorinių baterijų.

Šaltinis
Temos
Projektas „Biudžetas 2023“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją