Šią interaktyvią priemonę jau išbandę studentai džiaugiasi naudinga patirtimi ir tikina, kad tai – puiki proga įsitikinti, jog valstybės finansų planavimas reikalauja daug atsakomybės ir kruopštumo.

Savo valstybės biudžeto versiją drauge su bendramoksliais sukūrusi Vilniaus universiteto (VU) Studentų atstovybės (SA) prezidentė Neda Žutautaitė pasakoja, kad interaktyvi aplikacija – puiki priemonė jaunimą, studentus ir visą visuomenę supažindinti su valstybės biudžeto formavimo procesu, kuris daliai žmonių gali pasirodyti mažai matomas.

Viešosios politikos analizės mokslus Vilniaus universitete kremtanti studentė sako, kad sunkiausia planuojant biudžetą – nepamiršti, jog jo išlaidos negali augti iki begalybės. Paprastai išlaidos yra didesnės nei iš mokesčių surenkamos lėšos, tad aplikaciją norintys išbandyti gyventojai turėtų pasistengti, kad skirtumas tarp pajamų ir išlaidų, t. y. biudžeto deficitas, būtų kuo mažesnis. Tai reikštų, jog biudžetas yra gerai subalansuotas, o valstybei neprireiks papildomai skolintis.

 Neda Žutautaitė VU SA prezidentė

„Nors daugeliu atvejų mano biudžetas sutapo su patvirtintu valstybės finansiniu planu, tačiau skirstant lėšas labai norėjosi dar didinti išlaidas. Pavyzdžiui, rezidentų atlyginimams, švietimui ir mokslui ar socialinei studentų paramai. Tad suprantu, kaip sudėtinga išlaviruoti ir kažko atisakyti, tačiau vis tiek patenkinti visus visuomenės poreikius", – šypsosi VU studentų atstovė.

Ji pasakoja, kad domėjimas biudžeto planavimo ir svarstymo procesais nėra naujiena ir studentams. Ekonomikos bakalauro studijas baigusi pašnekovė pasakoja, kad jos aplinkoje visuomet buvo valstybės finansais besidominčių žmonių. Be to, VU SA ne tik stebi įvykius iš šalies, bet ir teikia savo pasiūlymus.

„Pavyzdžiui, praėjusiais metais siūlėme padidinti mokslinių ir eksperimentinių veiklų finansavimą. Į šį pasiūlymą planuojant biudžetą buvo atsižvelgta. Žinoma, šiemet didelį poveikį biudžetui turėjo karas Ukrainoje, energetikos kainų kilimas. Tačiau visuomet aktyviai stebime biudžeto planavimo darbus ir, esant reikalui, teikiame pasiūlymus", – mintimis dalijasi N. Žutautaitė.

Paprašyta pasidalinti patarimais su kitais www.sudeliokbiudzeta.lt vartotojais, studentė sako, kad formuojant biudžetą iš anksto pravartu numatyti tam tikrus svarbiausius valstybei prioritetus, kuriems bus skiriamas didžiausia finansinio krepšelio dalis.

„Natūralu, kad visoms sritims skiriamų lėšų didinti be galo neįmanoma. Tačiau planuojant savo biudžetą patariu nebijoti ir drąsiai bandyti dėlioti valstybės išlaidas. Remdamiesi šia aplikacija galime dar geriau suprasti, kaip atrodo valstybės biudžeto planavimas Vyriausybėje", – sako VU SA prezidentė N. Žutautaitė.

Naujoji aplikacija ne tik leis įsijausti į biudžetą sudarančių profesionalų vaidmenį, bet ir suteiks galimybę laimėti šaunius prizus – Apple AirPods belaides ausines ir 3 vnt. išorinių baterijų. Daugiau sužinoti apie interaktyvią aplikaciją ir ją išmėginti galite www.sudeliokbiudzeta.lt.

Šaltinis
Temos
Projektas „Biudžetas 2023“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją