Kaip sako finansų ministrė Gintarė Skaistė, šis projektas leis kiekvienam dalyviui pasijausti finansų ministru. „Tai leis suprasti, kad skirstyti viešuosius mokesčių mokėtojų finansus yra daug atsakomybės ir kruopštumo reikalaujantis darbas, o kartu naudinga patirtis pamatyti viską iš vidaus", – pažymėjo ministrė.

Pasak ministrės, biudžetas formuojamas nuosekliai ištisus metus atsižvelgiant į šalies gyvenimą. Paprašyta duoti patarimą, kaip geriau formuoti savo biudžeto pasiūlymus aplikacijos dalyviams ministrė sakė, jog svarbu prisiminti, kad biudžetas turi padėti išspręsti šiandienos problemas ir prisidėti prie strateginių tikslų įgyvendinimo, bet kartu ir neužkrauti pernelyg didelių įsipareigojimų ateities kartoms. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad be valstybės biudžeto, valdžios sektoriaus išlaidas ir pajamas taip pat sudaro savivaldybių, „Sodros" bei Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetai.

www.sudeliokbiudzeta.lt aplikacijoje rasite informaciją apie tai, kiek lėšų valstybė surinks iš gyventojų, verslų ir kitų organizacijų sumokėtų mokesčių bei kam vėliau šias pajamas padalins. Turėsite nuspręsti, kaip išlaidas svarbiausioms gyvenimo sritims paskirstytumėte jūs.

Biudžetas yra svarbus kiekvienam piliečiui, nes jis užtikrina, kad valstybė galės įgyvendinti visus savo įsipareigojimus, todėl nuo šio finansinio plano priklauso, kokia lėšų pyrago dalis bus atriekta esminiams visuomenėms poreikiams užtikrinti. Pavyzdžiui, išmokoms ir atlyginimams mokėti, karinei technikai įsigyti, mokyklų ar ligoninių statybai.

Valstybės biudžeto krepšelis nėra neišsemiamas, todėl planuodami savo biudžetą prisiminkite, kad iš mokesčių surenkamos lėšos yra mažesnės nei išlaidos. Dalyviai turės pasistengti, kad skirtumas tarp pajamų ir išlaidų, t. y. biudžeto deficitas, būtų kuo mažesnis. Kitais metais jis sieks 4,9 proc. Kuo biudžetas geriau subalansuotas, o deficitas mažesnis, tuo mažesnė tikimybė, kad laikantis išankstinio plano valstybei prireiks skolintis papildomų lėšų.

Šio žaidimo tikslas – užsiregistravus aplikacijoje pristatyti savo biudžetą, kuriame būtų kuo tiksliau paskirstytos lėšos. Pirmieji laimėtojai, kuriems burtų keliu atiteks gertuvės ir „AirPods" belaidės ausinės bus skelbiami jau gruodžio 5 d.