Naujoje išmaniojoje aplikacijoje www.sudeliokbiudzeta.lt jau dabar galite sudaryti savąją biudžeto versiją ir palyginti ją su jau suplanuotu valstybės biudžetu. Suskubę tai padaryti iki ateinančių metų vasario 20 dienos, galėsite laimėti puikius prizus: Apple AirPods belaides ausines ir 3 vnt. išorinių baterijų.

Jauna šeima įsitikinusi – tėvams sukuriamos tikrai geros sąlygos

Ieva ir Simonas augina du vaikus – mokyklą jau pradėjusią lankyti dukrą ir darželinuką sūnų. Dar viena atžala šeimą turėtų papildyti ateinančių metų pradžioje.

Nors dažniausiu mažus vaikus auginančių tėvų iššūkiu tampa finansiniai iššūkiai, jauna pora sako esantys patenkinti dabartine sistema. Ne vienerius metus pragyvenę Danijoje, Ieva ir Simonas įsitikinę – mūsų šalyje jauniems tėvams sukurtos sąlygos tikrai palankios.

„Danijoje vaiko priežiūros atostogos kone du kartus trumpesnės nei Lietuvoje. Apskritai, nedaug yra valstybių, kuriose jauniems tėvams būtų leidžiama rinktis net iki 24 mėnesių apmokamas vaiko priežiūros atostogas. Natūralu, kad valstybė negali mokėti šimtaprocentinį buvusio atlyginimo dydį atitinkančių išmokų tokį ilgą laiką, todėl nepasitenkinimas per mažomis išmokomis mums atrodo keistokas. Vienintelis dalykas, kurį būtų galima apsvarstyti, tai išmokų lubų padidinimas, nes dideles pajamas iki gimdymo gavusioms mamoms finansiškai vaiko priežiūros atostogos tikrai gali būti skausmingos", – sako Simonas.

Būsima daugiavaikė mama Ieva pasidžiaugia ir atsiradusiomis galimybėmis papildyti šeimos biudžetą pajamomis net ir esant vaiko priežiūros atostogose. Tai, anot pašnekovės, skatina jaunas mamas neiškristi iš darbo rinkos, drąsiau ieškoti naujų krypčių ar perspektyvų.

„Pažįstu ne vieną jauną mamą, kuri sukūrė savo verslą būtent namuose augindama mažus vaikus. Labai sveikintina, kad pagal individualią veiklą dirbančios mamos dabar gali lengviau derinti motinystę ir karjerą", – sako Ieva.

Dėl valstybės biudžeto nuomonės išsiskyrė

Sulaukusi pasiūlymo išbandyti naują išmaniąją aplikaciją www.sudeliokbiudzeta.lt ir sudaryti savąją biudžeto versiją, pora nedvejodama sutiko, tačiau jau ties pirmais žingsniais susidūrė su netikėtais sunkumais – jų nuomonės išsiskyrė.

„Mano akimis, svarbiausia valstybės pareiga yra užtikrinti gyventojų gerovę, todėl skirstydama biudžetą aš labiausiai koncentravausi į socialinės apsaugos ir užimtumo sritį. Būtent šiai sričiai ir turėtų būti skiriamas didžiausias finansavimas", – sako Ieva.

Paklausta, ar biudžetą šioje srityje paskirstytų identiškai kaip ir patvirtintame ateinančių metų biudžete, jauna mama nedvejoja – gerokai didintų finansavimą užimtumui skatinti, o štai socialinių išmokų dydžius atidžiai peržiūrėtų, mat jos įsitinimu, lengva ranka skirstomos išmokos daro daugiau žalos, nei naudos.

Paklaustas, ar sutiktų su žmonos išsakyta nuomone dėl valstybės biudžeto perskirstymo socialinės apsaugos ir užimtumo srityje, Simonas svarsto: didinti išmokų taip pat nesiūlytų, tačiau vargu ar jų sumažinimas išspręstų esamas problemas, o štai didesnės investicijos į užimtumo skatinimą ilgalaikėje perspektyvoje tikrai galėtų duoti teigiamų rezultatų.

„Kalbėdama apie išmokų mažinimą, Ieva tikriausiai turėjo omenyje nedarbo išmokas. Mano nuomone, mes dažnai pernelyg stereotipiškai vertiname ilgalaikius bedarbius. Įsivaizdavimas, kad žmonės nedirba tik dėl lengvai gaunamos socialinės paramos gali būti klaidinantis, juk tarp paramos gavėjų yra ir neįgalūs, ir kitus šeimos narius prižiūrėti turintys asmenys. O išmokas būtent šioms grupėms aš dar ir didinčiau. Kaip teisingai pastebėjo Ieva, gyventojų gerovės užtikrinimas turi būti valstybės prioritetas", – sako Simonas.

Nors nuomonės dėl išmokų didinimo ir mažinimo šiek tiek išsiskyrė, vieningą nuomonę jauna šeima išreiškė dėl sveikatos srities finansavimo. Jų įsitikinimu, ši sritis neišvengiamai sudaro didelę dalį bendro šalies biudžeto, tačiau galvojant į tolimą ateitį būtina keisti pačių gyventojų požiūrį ir formuoti naujus įpročius.

„Šioje vietoje vėlgi noriu paminėti Daniją, kurioje mano akimis sukurtos puikios sąlygos aktyvesniam gyvenimui. Pavyzdžiui, turbūt kiekvienas danas turi dviratį – ar jam dešimt, ar septyniasdešimt metų. Kuo geresnės sąlygos bus sukurtos gyventojų aktyvumui didinti, tuo mažiau išlaidų reikės sveikatos priežiūros sričiai skirti. Žinoma, tokiems pokyčiams reikia ne vienerių metų ir gal net dešimtmečių, tačiau toks ir turi būti tikslas – jau dabar kurti geresnę mūsų visų ateitį", – svarsto Simonas.

Sudėliokite savo biudžetą

Ateinančių metų valstybės biudžetą sudaro kiek daugiau nei 15,5 milijardų eurų. Ar jūs jau žinote, kaip supjaustytumėte šį pyragą: kam skirtumėte didesnį gabaliuką, o kam – šiek tiek sumažintumėte?

Išmaniojoje aplikacijoje http://www.sudeliokbiudzeta.lt sudarykite savąją biudžeto versiją ir palyginkite ją su jau suplanuotu valstybės biudžetu, o tai padarę iki vasario 20 dienos, laimėkite vieną iš prizų – Apple AirPods belaides ausines arba išorines baterijas.

Šaltinis
Temos
Projektas „Biudžetas 2023“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją