Dinamiškas būdas pažinti šalies biudžetą

Vilnietei Laimai Jasionytei dalyvauti konkurse bei išbandyti aplikaciją www.sudeliokbiudzeta.lt pasiūlė bičiulė. Nugalėtoja sako, kad didžiausią įspūdį jai paliko tai, kad reikšmingą pokytį gali padaryti net ir iš pirmo žvilgsnio menkas vienos eilutės pakeitimas. „Patiko tai, kad aplikacija naudotis buvo labai paprasta, o vizualus grafikas pateikiamas visais etapais dėliojant biudžetą. Akivaizdžiai matosi, kad socialiniai klausimai yra prioritetas, bet kartu svarbios sritys ir švietimas, sveikata bei aplinkosauga.

Ši aplikacija padėjo realiai pamatyti, kaip sunku viską sudėlioti bei pažinti, kokie „pirkiniai“ slepiasi po kiekviena kategorija. Manau, kad tai gali padėti visuomenei suprasti platesnį kontekstą ir, pavyzdžiui, tai, kad aplinkosauga nėra tik atliekų tvarkymas ar švietimas nėra tik mokytojų atlyginimai“, – savo įspūdžiais dalijosi L. Jasionytė bei pridūrė, kad būtų įdomu pamatyti, kaip visuomenės sudarytas biudžetas skiriasi nuo oficialaus bei kur gyventojams pavyko daugiausiai sutaupyti.

Vengė didelių pokyčių

Tuo tarpu Šiaulių gyventojas Mindaugas Sidabras pastebėjo, jog dalyvaujant konkurse įdomiausia buvo analizuoti biudžeto sritis bei realiai pamatyti, kur ir kaip yra paskirstomi gyventojų mokesčiai. „Norint sudaryti biudžetą tikrai reikalingos gilios žinios ir įvairių sričių išmanymas. Reikia žinoti valstybės prioritetus, nes už kiekvienos biudžeto eilutės slypi veiklos sritys ir žmonės ar darbai, kuriems skiriamos lėšos yra labai aktualios. Galbūt dėl to valstybės biudžetą koregavau minimaliai“, – savo mintimis dalijosi šiaulietis.

Didesnius pokyčius sudarant savąją biudžeto versiją vengė daryti ir Panevėžio rajone gyvenantis Arnualdas Dalinda, kuris negailėjo ir gerų žodžių pačiam žaidimui bei galimybei įsigilinti į plačiajai visuomenei retai pažįstamus biudžeto užkulisius. „Dariau tik nedidelius pakeitimus, kurie tebuvo apie 1–2 proc. nuo skiriamu sumų, nes finansai greitai nesikeičia.

Patį biudžetą sudėliojau per vakarą, o jame daugiau dėmesio skyriau šiuolaikinėms darbo vietoms bei kibernetiniam saugumui, sumažinau paramą žemės ūkiui laukuose, nebent tai šiuolaikinėmis technologijomis paremtas intensyvus auginimas.

Nagrinėjant biudžeto pajamas taip pat nustebino nemaža biudžeto dalį sudarantį gyventojų pajamų mokestis (GPM)“, – apie savo patirtis dėliojant šalies biudžetą pasakojo A. Dalinda.

Daugiausiai dėmesio skyrė švietimui

Naujienų portale „Delfi“ apie aplikaciją perskaičiusi ir susidomėjusi vilnietė Justė sako, kad buvo įdomu sužinoti, kokioms sritims yra skiriamos skirtingos pinigų sumos bei kurios jų yra prioritetinės. „Aplikacija yra padaryta gerai ir nieko joje nekeisčiau“, – nedaugžodžiaudama sakė pašnekovė.

Kaip teigia kitas sostinės gyventojas Danielius Šematovič, pagrindiniu jo tikslu buvo ne laimėjimas, o galimybė geriau susipažinti su šalies biudžetu bei jo sudarymo principais.

„Sudarydamas savo biudžetą daugiausiai dėmesio skyriau temoms, kurios yra svarbios man bei, tikiu, ir kitiems jauniems žmonėms: švietimui, socialinei apsaugai, aplinkosaugai. Teko susidurti ir su tikrove, nes supratau, jog biudžetas yra ribotas ir norint daugiau finansavimo skirti vienoms sritims, reikia pasiruošti sumažinti finansavimą kitoms arba didinti mokesčių naštą gyventojams.

Vis dėlto galvojant apie biudžetą man ir kitiems mano bendraamžiams sudėtingiausia suprasti jo mastą bei kompleksiškumą. Manau, kad ši aplikacija gali būti naudojama ugdant moksleivių ekonomikos žinias bei mūsų visų supratimą apie kasmet vykstantį biudžeto sudarymo procesą“, – kalbėjo D. Šematovič.

Į Danieliaus paminėtą švietimo sritį dėmesį atkreipė ir kaišiadorietė Danguolė, kuri užsiminė, kad jos sudaryta biudžeto versija mažai skiriasi nuo valstybės biudžeto. „Pasitikiu valstybės specialistais ir jų įvertintais skirtingų sričių finansiniais poreikiais. Savo indėlį pridėjau skirdama didesnį finansavimą švietimo įstaigų darbuotojams, klimato kaitos mažinimo projektams bei kultūrai.

Skirstant biudžetą pavyko geriau suprasti, kiek daug yra skirtingų sričių, kurioms reikalingas finansavimas, o norint kažkam jį padidinti, greičiausiai reikės kitai sričiai finansavimas sumažinti. Tačiau ne visada žinai kitų sričių poreikius, todėl gali būti sudėtinga“, – pasakojo laimėtoja bei negalėjo gerų žodžių interaktyvios aplikacijos kūrėjams.

Norintieji vis dar gali išbandyti aplikaciją www.sudeliokbiudzeta.lt ir sudaryti savąją biudžeto versiją bei palyginti ją su jau suplanuotu šiųmečiu valstybės biudžetu.