Interaktyvus ir įdomus būdas susipažinti – nauja aplikacija

Susipažinti su naujuoju biudžetu bei geriau suprasti jo principus ir skirtingas sritis galite ir išmaniosios aplikacijos www.sudeliokbiudzeta.lt pagalba. Naujoji aplikacija leidžia ne tik geriau pažinti biudžetą, bet ir sudaryti savąją biudžeto versiją ir palyginti ją su jau suplanuotu valstybės biudžetu. Suskubusieji savo biudžeto versiją pateikti iki vasario 20 d. galės laimėti puikius prizus: „Apple AirPods“ belaides ausines ir 3 išorines baterijas.

Prieš trejus metus į priešlaikinę pensiją išėjusi kaunietė Alė taip pat pasinaudojo šia aplikacija. Anot jos, toks supažindinimo būdas su viešaisiais finansais yra dinamiškas ir įdomus. „Norėdama sukurti savo valstybės biudžetą surašiau visas išlaidas ant lapo, nes norėjau, kad jos tilptų į suplanuotą sumą. Juk išlaidos negali didėti neužtikrinus pajamų didėjimo. Nesusilaikiau nepadidinusi sumų socialinei apsaugai, o kitur kiek sumažinau. Negalėčiau pasakyti, kad jau sudarytame biudžete radau spragų, tačiau nustebino kai kurių sričių išlaidos „kitoms“ reikmėms. Sumos pasirodė gana didelės“, – apie savo patirtį pasakojo pašnekovė, kuri taip pat išdavė, kad prieš išeinant į pensiją jai pačiai darbe tekdavo susidurti su valstybės biudžeto planavimu, todėl ši galimybė pasirodė įdomi.

Galimybe sukurti savo valstybės biudžetą pasinaudojusi ir senjorė Judita pasakojo, kad labiausiai ją sudomino informacija apie pensijas, nes ši sritis itin aktuali asmeniškai. Šiemet senatvės pensija padidėjo iki 542 eur, o su būtinuoju stažu – iki 575 eur. Praėjusiais metais senatvės pensija siekė 482 eur.

„Aš galiu ramiai vertinti pensijų kėlimą, nes mano pensija nėra maža ir vis dar dirbu. Lyginant su kitų Europos Sąjungos šalių pensininkų pajamomis, žinoma, mūsų pensijos mažesnės, bet reikia vertinti ir valstybės galimybes. Gerai, kad turime gana aiškią pensijų didinimo sistemą. Svarbu jos laikytis“, – pasakojo aktyvi senjorė bei pridūrė, kad norėtų biudžete matyti ir daugiau dėmesio aplinkosaugai, taršos problemoms, jos kontrolei bei atliekų mažinimui.

Pensijų pokyčiai – pozityvūs

Išėjusi į pensiją ponia Judita viso dirbo šešiose darbovietėse, o šiuo metu prisideda ir prie ES projektų vykdymo. Moteris sako, kad daug metų dirbusi IT srityje vos išėjusi į pensiją nenorėjo likti savo darbe dėl didelio darbo krūvio, tačiau dirbti taip ir nenustojo. Būdama pensijoje ji išbandė save šešiose darbovietėse Vilniuje, Alytuje ir net provincijoje. Tai leido ne tik išbandyti save naujose srityse, bet ir kitaip pažintin Lietuvą.

„Diegiau ISO standartus, juos tobulinau, sudarinėjau verslo planus, biudžetus ir pan. Šių darbų specialistą rasti toms įmonėms sudėtinga, nes jos negali pasiūlyti didelio užmokesčio, o man buvo įdomu ir džiugu, kad galiu savo žiniomis ir patirtimi prisidėti prie įmonių pažangos“, – pasakojo ji.

Pasak ponios Juditos, neretai viešojoje erdvėje akcentuojama neigiama senatvės pensijų pusė bei tai, kad senjorai neva daug ko nemoka, yra atsilikę ar fiziškai nepajėgūs. Neretai pamatę darbuotojo amžių darbdaviai nebesidomi ir kompetencijomis, tačiau skiriamas dėmesys ir biudžetas senjorams suteikia daugiau laisvės bei pasitikėjimo savimi.

Dirbančiai senjorei Juditai pritarė ir jau aštuonerius metus pensiją gaunantis Lentvario gyventojas Albinas. „Vien tas faktas, kad šiemet buvo pakeltos senatvės pensijos yra labai geras. Kas galėtų tam prieštarauti. Pensininkams tai suteikia orumo, nes ilgus metus juk pensijos buvo labai mažos. Dabar kai ji padidėjo iki 575 eur. galima tikrai lengviau atsipūsti. Žinoma, dabar tik metų pradžia, bet šis biudžeto pokytis nuteikia labai pozityviai. Teko matyti, kad ir daugiau svarbių išmokų buvo didinama. Tai rodo, kad gyvename kur kas geriau“, – sakė pensininkas.

Didėja ir minimalus atlyginimas

Šiemet pokyčių sulaukė ir gaunantieji minimalų atlyginimą, kuris šiemet išaugo iki 840 eur. prieš mokesčius ir iki 633 eur. atskaičius mokesčius, o minimalus valandinis atlygis padidėjo iki 5,14 eur. (anksčiau buvo 4,47 eur.).

Valstybinėje medicinos įstaigoje ne pilnu etatu dirbanti Daiva pasakojo, kad sužinojusi apie išaugusį minimalų atlyginimą nudžiugo. „Tai aktualu ne tik man, nes dabar dar ir mokausi, stengiuosi dirbti, tobulėti, bet apskritai visai visuomenei. Tikiu, kad stiprindami pažeidžiamiausias visuomenės grupes sukursime labai stiprią valstybę. Apskritai šių metų biudžetą vertinu labai teigiamai. Jis rodo, kad judame teisingu keliu. Kiekvieną iš mūsų vienaip ar kitaip palies tiek augantys atlyginimai, tiek senatvės pensijos, didesnis dėmesys sveikatos apsaugai ar gynybai“, – sakė kėdainietė.

Be kylančių pensijų ir minimalaus atlyginimo šiemet iki 625 eur. didėja NPD, todėl dalis gyventojų gaus didesnius atlyginimus, vaiko pinigai padidėjo iki 85,75 eur, o vienišo asmens išmoka didėja nuo 32 iki 35 eur. Vienišo asmens išmoka kaip ir šiemet bus skiriama automatiškai ir mokama be atskiro asmens prašymo.

Šaltinis
Projektas „Biudžetas 2023“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją