Manančius, kad atlyginimų, pensijų, socialinių išmokų didinimui ir kitoms reikmėms skirtus biudžetus paskirstytų racionaliau, kviečiami suklusti: išmanioje aplikacijoje www.sudeliokbiudzeta.lt galite suplanuoti savąją biudžeto versiją ir palyginti ją su jau esamu biudžetu. Suskubę tai padaryti iki vasario 20 d., galėsite laimėti ir puikius prizus – Apple AirPods belaides ausines ir 3 vienetus išorinių baterijų.

Padeda pamatyti pilną paveikslą ir save jame

Kam išlaidų krepšelį sumažintų, o kam padidintų, akimirkai susimąstė ir savarankiškai aplikaciją www.sudeliokbiudzeta.lt išbandžiusi Nacionalinės nevyriausybinių organizacijų (NVO) koalicijos vadovė Gaja Šavelė.

Nacionalinės nevyriausybinių organizacijų (NVO) koalicijos vadovė Gaja Šavelė

Programėlė, pasak jos, yra puikus įrankis kiekvienam piliečiui sudėlioti savo 2023 metų valstybės biudžetą ir pabandyti iš vienur atimti, o kitur pridėti – tai padaryti nėra taip lengva.

„Pyragą padalinti į 15 skirtingų veiklos sričių yra sudėtinga. Paprastam žmogui šiandien sunku suvokti tuos 24 milijardus eurų, todėl aplikacija padeda pamatyti pilną paveikslą ir turėtų leisti atrasti save jame. Aš, kaip ir kiekvienas, nesu visų sričių specialistė, todėl kai kas nustebino ir mane. Ypač – energetikos sritis. Apie ją tiek daug kalbama, o biudžeto skirta vos 1,9 proc. Kita vertus, vertinant procentiškai, išlaidos padidėjo 114 proc., tai yra kone dvigubai", – svarsto G. Šavelė.

NVO atstovė teigia, kad šių metų valstybės biudžete pageidautų pamatyti daugiau pilietinės visuomenės plačiąja prasme stiprinimo. Jai taip pat norėtųsi, kad valstybė aiškiai matytų jautrias žmonių problemas, operatyviai reaguotų į kintančių socialinių paslaugų poreikius.

„Socialinei apsaugai ir užimtumui skirta didžiausia pyrago dalis – 36,2 proc. valstybės biudžeto. Tačiau iš jų šalies gyventojų užimtumui skatinti numatyta vos 0,7 proc. Man, norėtųsi šį procentą padidinti įtraukiant aktyviau ir nevyriausybines organizacijas į užimtumo skatinimą", – pastebi G. Šavelė.

Tuo tarpu sveikatos apsaugai numatytus skirti 13,9 proc. ji pirmiausia padalintų prevencijai ir informacinės sklaidos priemonėms.

Tvarios investicijos į Lietuvos ateitį – dar viena sritis, kurioje, pasak G. Šavelės, galėtume pasitempti: „Žaliasis kursas – vienas iš ES prioritetų. Klimato kaitai mes taip pat turėtume skirti pakankamai dėmesio. Lietuva yra pajėgi reaguoti į realijas, todėl, norėdami būti lyderiais, daugiau biudžeto turime skirti ne tam tikrų sričių palaikymui, o pastiprinimui."

Svarbiausia – suprasti valstybės logiką

Paklausta, ar valstybės biudžeto planavime pakankamai dėmesio skiriama nevyriausybinėms organizacijoms, NVO atstovė pripažįsta, kad tai vertinti sunku – šalyje veikia daug skirtingų organizacijų, jos persipina ir neretai tarsi pranyksta bendrame biudžeto pyrage.

„Nevyriausybinės organizacijos apima socialinį, aplinkosauginį, švietimo, sveikatos ir kitus aktualius sektorius. Jų yra virš 10 tūkstančių, o jose dirbančių žmonių – arti milijono. Žinoma, norėtųsi suskaičiuoti ir palyginti šiam sektoriui numatyto finansavimo didinimą ar mažinimą. Šis pamatymas ir savęs radimas yra labai svarbus: kur aš esu, kaip tai paliečia mane? Kažkam aktualu švietimas, kažkam – sveikatos išmokos, tačiau visiems svarbiausia – suprasti valstybės logiką", – svarsto G. Šavelė.

Nevyriausybinio sektoriaus pasiūlymai, sako ji, galėtų turėti svarų indėlį valstybinio biudžeto planavimui – šiose organizacijose yra labai stiprių žmonių, kurie aktyvūs ir tarptautiniu mastu, tad jie procesą tik papildytų ir praturtintų.

Už sudėliotą biudžetą – prizai

Finansų ministerijos pristatytas įrankis leidžia pabandyti savarankiškai sudėlioti valstybės biudžetą ir palyginti, kaip jis skirtųsi nuo valdžios jau patvirtino ateinančių metų biudžeto. Sudaryti savąją biudžeto versiją ir palyginti ją su jau suplanuotu valstybės biudžetu galite aplikacijoje www.sudeliokbiudzeta.lt.

Tai – puiki patirtis, už kurią galite gauti ir vertingų prizų. Sudėlioję savo biudžetą iki vasario 20 d., galite laimėti Apple AirPods belaides ausines ir 3 vienetus išorinių baterijų.

Šaltinis
Temos
Projektas „Biudžetas 2023“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją