„Artėja žiema ir man labai neramu. Pernai po šaltesnės nakties prišalo rankinis stabdis, kai iš vakaro jį užtraukiau. Rezultatas – pradrožiau kieme 100 metrų su nesisukančiu ratu ir nors tu ką – ne iš vietos ratas“, - patarimo, ką daryti automobilių diskusijų forume artėjant žiemai klausė internautas. Tokių situacijų yra pasitaikę ne vienam vairuotojui.

Ką daryti stabdžiui prišalus?

Automobilių ir vairavimo mokymo ekspertas Artūras Pakėnas DELFI teigė, kad rankiniu stabdžiu reikėtų susirūpinti jau rudenį.

„Rankinį stabdį reikia patikrinti jau rudenį, jei nenorima žiemą problemų. Geriausiai tai daryti keičiant ratus. Galima sutepti ir „pramankštinti“ arba pakeisti, jei įtrūkę troso šarvai (apsaugos)“, - teigė A. Pakėnas.

Anot jo, tuo turėtų apsirūpinti profesionalūs autoserviso meistrai.

Specialistas davė patarimą, ką daryti, jeigu stabdys prišalo: „Esant šaltam orui ir pavažinėjus visą dieną šlapiom gatvėm tikrai nepalikčiau naktį ant rankinio. Jeigu naktį yra minusinė temperatūra, to tikrai nerekomenduojama daryti. Jei jau užšalo, pabandyčiau važiuoti ne į priekį, o galine pavara - kartais atšoka.“

Ilgai laikyti rankinio stabdžio nepataria

Pasak Vilniuje esančio autoserviso mechaniko Juliaus, senų automobilių rankinio stabdžio lynai, suportai būna pažeisti korozijos, apsauginės gumelės, apsaugančios judančias detales, sutrūkinėja ir praleidžia vandenį į stabdžių sistemos judančias dalis. Drėgmė sukelia koroziją, kuri trukdo lengvai judėti stabdžių sistemos dalims. Ir tai priveda prie to, kad spustelėjus šaltukui stabdžių lynai ir kitos judančios detalės prišąla.

Pašnekovas nepatarė žiemą vairuotojams ilgai laikyti užtraukto rankinio stabdžio. Priešingu atveju jis gali prišalti ir gali kilti nemažai problemų.

Meistro teigimu, vienintelis būdas žiemą išvengti problemų su rankiniu stabdžiu – jį profilaktiškai tikrinti ir laiku pašalinti pasitaikančius defektus. Jei jų nebus, neturėtų kilti ir problemų.

Internautų patarimai

Automobilių interneto diskusijų forumuose vairuotojai ir mechanikai taip pat pataria vienas kitam, kaip tokiose situacijose reikėtų elgtis.

„Imk vandens bliūduką ir pilk, bet jokiu būdu tik ne karšto, o šilto vandens, nes jeigu pilsi karštą, tai deformuosi diską. Prisisemk gana daug vandens ir pilk po automobilio apačia. Tai jau patikrinta“, - rašo internautas.

„Padaužyk su plaktuku į suportą, stabdžių diską. Man per pirmą šaltuką padėjo ir nepalik naktį rankinio stabdžio“, - patarė kitas diskusijų dalyvis.

Kiti diskusijų dalyviai teigė žiemą apskritai nenaudojantys arba kuo mažiau naudojantys rankinį stabdį.

Vis dėlto mechanikas Julius pralinksmėjo išgirdęs tokius patarimus. Jo teigimu, tai gal ir veiksminga, bet dažnai taikant šiuos metodus gali būti pakenkta automobiliui. Dėl to jis ragino profilaktiškai rankinį stabdį patikrinti jau dabar.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (160)