Vairuotojai paaiškino, kodėl nepasikeitė padangų

Nors jau nuo lapkričio 10 dienos galioja draudimas važinėti vasarinėmis padangomis, kaunietis Julius padangų pakeisti į autoservisą atvyko tik šeštadienį. Pakalbintas žurnalistų jis teigė taip pasielgęs specialiai, nes mano, kad pernelyg anksti pakeitus padangas jos greičiau dėvisi. Jaunas vyras aiškino panašiai besielgiantis kasmet.

„Nematau priežasčių, kodėl padangas reikėtų keisti tada, kai oficialiai reikia. Juk dar nėra nei šalčio, nei ledo, nei sniego. Kelias dar sausas. Žieminės padangos tokiu metu pilnai neatlieka savo funkcijų. Manau, kad kvailas įstatymas keisti padangas būtent lapkričio 10 dieną“, - piktinosi Julius.

Netrukus atvažiavo vairuotojas Simas. Jis taip pat nespėjo laiku pasikeisti padangų, bet dėl to vaikinas labai apgailestauja.

„Žinau, kad blogai, bet ką padarysi. Tiesiog buvau susirgęs ir laiku negalėjau pasikeisti padangų. Bet mažai ir važiavau. Kita vertus, dar ir oro sąlygos neblogos. Bet geriau pasikeisti laiku. Kasmet suspėju, tik šiemet ne. Bet kitais metais pasitaisysiu. Juk dabar gali atimti techninę apžiūrą ir nebus kaip pas panų važiuot“, - juokėsi Simas.

Specialistas siūlo kuo greičiau pasikeisti padangas

Tokių kaip šie vairuotojai netrūksta. Autoserviso, į kurį atvyko kauniečiai pasikeisti automobilio „apavo“, meistras Egidijus aiškino, kad toli gražu ne visi vairuotojai spėjo laiku pasikeisti padangas. Paklaustas, kodėl taip nutiko, jis sakė, kad tokia pati situacija kartojasi kiekvienais metais. Vieni vairuotojai tiesiog pamiršta arba nespėja pakeisti padangas. O kiti šį darbą vis atideda.

„Šiuo metu tikrai daug klientų, kurie atvažiuoja pasikeisti padangų. Aišku, didžioji dauguma tai jau padarė, bet nespėjusių irgi nemažai. Jų gali būti apie 20 proc. Šiemet procentas didesnis. Ir, kaip rodo praktika, tokių bus dar dvi savaites. Vieni vairuotojai tiesiog nespėja laiku. Turi daug darbų ir per juos pamiršta asmeninį gyvenimą. O kiti padangų specialiai ilgai nekeičia. Jie mano, kad neverta, nes lauke dar žiemos nėra. Moterys yra pareigingesnės. Jos dažniausiai suspėja viską padaryti laiku“, - pasakojo autoserviso darbuotojas.

Vis dėlto jis mano, kad vairuotojai daro klaidą laiku nepasikeisdami padangų. Ir čia pat Egidijus įvardija priežastį – žiema gali užklupti netikėtai. „Tikrai neatsakinga laukti, kol pasnigs ar keliai bus slidūs. Tada jau bus pavėluota. Dėl to ir būna tiek daug avarijų tik prasidėjus žiemai. Vairuotojai dar būna nepasiruošę. Ir čia kaltas taupumas. Jau geriau pasikeisti padangas laiku. Taip, gal jos greičiau nusidėvės, bet saugumas yra svarbiausia. Noriu pabrėžti, kad kai temperatūra priartėja prie 0 laipsnių, žieminės padangos dėvisi žymiai mažiau. Ir tikrai joms nieko neatsitiks. O dabar jau rytais kartais būna ir minusinė temperatūra“, - kalbėjo meistras.

Policija organizuoja reidus

Kaip bebūtų, policijos pareigūnai dabar ypač įdėmiai stebi automobilių padangas. Tam jie didelį dėmesį skiria ir reidų metu. DELFI jau rašė, kad praėjusią savaitę pareigūnai Vilniuje, Vakariniame aplinkkelyje, surengė dviejų valandų trukmės reidą, kurio metu sustabdyta 30 vairuotojų, važiavusių automobiliais su vasarinėmis padangomis. Beveik visi gavo paskutinę progą pasitaisyti – buvo tik įspėti.

Panaši situacija ir Kaune. Ten kelių patrulis Tomas DELFI sakė, kad dar ne visi vairuotojai pasikeitė padangas. Bet tokių, anot jo, yra mažuma – maždaug 10 procentų. Pareigūnas sakė, kad kol kas tokie vairuotojai tik įspėjami, tačiau su kiekviena diena tikimybė gauti baudą vis didėja.

„Dabar dažniausiai įspėjame, bet kai vėluojama vis daugiau, tai tikrai pro pirštus nežiūrėsime ir skirsime baudas. Todėl kviečiu padangų nepasikeitusius vairuotojus tai padaryti kuo greičiau“, - dėstė pareigūnas.

DELFI primena, kad nuo lapkričio 10 iki kovo 31 dienos važinėjantiems vasarinėmis padangomis vairuotojams gresia baudos nuo 28 iki 43 eurų (pirmą kartą skiriama pusė minimalios baudos) ir automobilio techninės apžiūros anuliavimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)