Du variantai

Automobilio garso sistemą sudaro grotuvas, garso stiprintuvas, garsiakalbiai ir žemo dažnio garsiakalbis. Visi elementai yra itin svarbūs.

Tiesa, apie automobilių garso įrangą nuomonių esama visokių. Vieni teigia, kad investuoti į ją gali tik bepročiai, kiti vairuotojai ilgai ir kantriai taupo, kad galėtų įsigyti geriausią aparatūrą.

Abejoti automobilio garsiakalbių teikiamu malonumu neverta. Tačiau reikia turėti omenyje, kad daug audiofilų galiausiai lieka nepatenkinti originalia automobilio garso sistema, kadangi jos kokybė neatitinka visų lūkesčių.

Pirmiausia, apie ką reikia pagalvoti planuojant įdiegti automobilyje naują garso sistemą, tai kokį biudžetą norite ir galite skirti šiam pirkiniui. Antras svarbiausias dalykas bus tą sistemą optimaliai išdėlioti. Derėtų atsiminti, kad bendrą sistemos kainą sudaro ne tik keičiamų garsiakalbių, stiprintuvų ir grotuvų kainos, bet ir instaliacinės medžiagos, laidai, garso izoliacija ir panašios „smulkmenos“, kurios iš tikrųjų visai nėra smulkmenos.

Jeigu trokštate maksimaliai mėgautis muzikos teikiamu malonumu, turite dvi išeitis. Pirmas variantas – keliauti į prekybos centrą, įsigyti pageidaujamą aparatūrą ir visus montavimo darbus atlikti savarankiškai (deja, tai kiek rizikingas sprendimas). Antras variantas – pasitikėti šios srities specialistais, ir aparatūros parinkimo bei jos montavimo darbus patikėti profesionalams.

Žinoma, antrasis variantas kainuos brangiau, tačiau galėsite būti visiškai tikri, kad automobilyje esanti garso sistema atitiks visus jūsų poreikius.

Tinkamai sumontuoti

Rinkdamiesi garso aparatūrą, ypatingą dėmesį skirkite garsiakalbiams.

Šiuo metu daugiausia klientų dėmesio sulaukia trijų rūšių garsiakalbiai: plačiajuosčiai paprastieji, plačiajuosčiai „koaksialo“ ir plačiajuosčiai komponentiniai. Šie garsiakalbiai skiriasi savo kaina, dažnių diapazonu ir montavimo subtilybėmis (pavyzdžiui, plačiajuosčių „koaksialo“ garsiakalbių konstrukcija yra pritaikyta galinei akustikai, todėl montuoti juos automobilio salono priekyje nepatariama).
Atsižvelgdami į savo poreikius, garsiakalbį rinkitės tik pasitarę su šios srities specialistais. Tačiau vienas racionaliausių pasirinkimų yra komponentinis tipas, užtikrinantis labai gerą garso kokybę. Nereikia pamiršti ir kokį muzikos stilių labiausiai mėgstate, ir pagal tai optimizuoti visą sistemą bei džiaugtis švariu ir maloniu garsu.

Kuo didesnis garsiakalbio skersmuo, tuo žemesnius garsus jis gali atkurti. Jei jums tai aktualu, jokiu būdu nesusigundykite, tarkime, 10 cm skersmens garsiakalbiais. O geresnė garso kokybė įmanoma su sudėtingesne difuzoriaus konstrukcija.

Bet visa technika bus bevertė, jei sumontuosite ją nekokybiškai, nepasirūpinsite padoriu stiprintuvu.

Priklauso nuo mėgstamos muzikos

Labai svarbu nepamiršti tinkamai pasirūpinti ir „antriniais“ garso sistemos komponentais: stiprintuvais, kondensatoriais, vadinamaisiais „subais“ – žemų dažnių garsiakalbiais (pagal anglišką jų pavadinimą subwoofer). O ypač kokybiškais laidais – šiaip ar taip, būtent per juos keliauja garso signalas, tad jei nusprendėte sutaupyti, nedarykite to pirkdami laidus.

Taip pat prietaisai tarpusavyje turi derėti.

Itin daug dėmesio reikėtų skirti žemų dažnių garsiakalbiui (kaip minėta, paprastai toks garsiakalbis montuojamas automobilio bagažinėje). Šiandien jų galima įsigyti pačių įvairiausių – nuo mėgėjiškų iki profesionalių, brangių ir visame pasaulyje pripažintų. Priklausomai nuo jūsų pasirinkto modelio, svyruos ir prekės kaina: žemų dažnių garsiakalbis gali kainuoti vos kelis šimtus, tačiau jo kaina gali siekti ir keliolika tūkstančių eurų.

Siekiantiesiems maksimalaus rezultato specialistai pataria naudoti bent vieną komponentiniams garsiakalbiams skirtą stiprintuvą ir didelės galios stiprintuvą, skirtą žemo dažnio garsintuvui.
Pasikartosime: nereikia pamiršti, kokios muzikos klausotės, nes kiekvienam stiliui atkurti gali būti daromos skirtingos sistemos modifikacijos. Pavyzdžiui, rokas ar metalas reikalauja, kad automobilio garsiakalbiai garsą atkurtų labai garsiai, itin dideliu greičiu, raiška bei ataka. Hiphopo itin žemi ir stiprūs dažniai. Taigi kiekvienas stilius reikalauja savito sprendimo.