Automobilio padanga yra specifinė atlieka ir jos į bendrus sąvartynus vežti negalima. Visas padangas privalu atiduoti į specialias surinkimo aikšteles arba palikti automobilių servise. Tačiau neretai nebereikalingas gumines ratų dalis galima pamatyti sumestas į bendrus konteinerius arba paliktas šalia jų. Vis dar pasitaiko, kai senos padangos išmetamos pakelėse ar pamiškėse.

Senas padangas galima atiduoti padangų pardavėjams. Visi pardavėjai, tarp jų ir prekybos centrai, privalo iš vartotojo nemokamai priimti padangų atliekas, jeigu jos skirtos to paties tipo transporto priemonei ir jeigu jų atiduodama tiek, kiek perkama. Prekybos padangomis vietoje turi būti paskelbta rašytinė informacija vartotojams, kaip jie gali atiduoti padangų atliekas.

Keičiant padangas automobilių remonto įmonėse, senosios priimamos nemokamai.

Dar vienas būdas atsikratyti senų padangų – nugabenti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę, kur jos priimamos nemokamai. Šiaulių regione per metus vienas gyventojas nemokamai gali atvežti po 4 naudotas lengvųjų automobilių padangas. Priėmimo sąlygas nustato savivaldybės, todėl jos gali skirtis.
Juridiniams asmenims rekomenduojama padangų atliekas atiduoti jas tvarkančiai įmonei pagal padangų atliekų perdirbimo ir panaudojimo sutartį.

Už atliekų tvarkymo taisyklių reikalavimų pažeidimus, jeigu dėl to nepavojingomis atliekomis buvo užteršta aplinka (ATPK 51/3 str.) numato įspėjimą arbą baudą nuo 28 iki 4344 eurų. Užtrešus aplinką pavojingomis atliekomis numatytos sankcijos nuo 86 iki 8688 eurų. Baudų dydžiai priklauso nuo į aplinką išmestų atliekų kiekių ir užterštos vietovės.

Taip pat gali tekti atlyginti gamtai padarytą žalą. Minimalus padarytos žalos aplinkos komponentams dydis išmetus į aplinką nepavojingas atliekas – 144 eurų, o pavojingąsias atliekas – 434 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)