Patarė, kaip apsaugoti stiklus

Automobilių specialistas Artūras Pakėnas sakė, kad pirmiausia reikia išsirinkti tinkamas padangas. Kad pirkinys nenuviltų, geriausia, jo nuomone, prieš perkant pasitarti su šios srities profesionalais.

„Nemažiau svarbu patikrinti, ar žiemos sezonui pritaikyti variklio tepalai, aušinimo sistemos bei stiklų plovimo skysčiai. Be to, patikrinkite langų apipūtimo sistemą. Jei reikia, pasikeiskite salono oro filtrą. Taip pat patikrinkite ir jei reikia, pakeiskite akumuliatorių bei žvakes. Pažiūrėkite, ar nenusidėvėjusios stabdžių trinkelės, ar gerai veikia ir ar sureguliuoti visi žibintai. Kad durelės neprišaltų prie gumų, patepkite durų gumas ir sieneles nuo šalčio apsaugančiomis priemonėmis“, - darbus vardijo pašnekovas.

Be to, svarbu įvertinti langų valytuvų kokybę. Jeigu valytuvai palieka žymių ant stiklo, pakeiskite juos naujais. Žiemą užšalusio priekinio stiklo A. Pakėnas nepatarė trinti valytuvais. Įjunkite vidaus šildymą ir leiskite langams atitirpti. Sniegą nuvalykite nuo visų langų – ne tik nuo priekinio ir galinio. Nepamirškite nuvalyti žibintų ir veidrodėlių.

Netingėkite žiemą nuplauti automobilio

Padangų ir ratlankių prekybos kompanijos „Melga“ padalinio vadovo Martyno Žemaičio nuomone, didelis pavojus kyla tuomet, kai vairuotojai laiku nepasikeičia žieminių padangų. Anot jo, tai yra pirmasis darbas, kurio negalima pamiršti.

Taip pat jis teigė, kad artėjant žiemai reikėtų įvertinti viso automobilio techninę būklę. Ir tai, M. Žemaičio teigimu, geriausia atliks profesionalūs automobilių serviso meistrai: „Daug ramiau, kai prieš žiemą automobilį įvertina profesionalūs meistrai. Reikėtų apžiūrėti važiuoklę, stabdžių sistemą, patikrinti akumuliatorių ir žibintus. Paspaudus pirmajam šaltukui siūlau pradėti naudoti žieminį langų plovimo skystį. Jei dar neturite, pats metas įsigyti stiklams valyti skirtas šluoteles ir ledo grandiklius.“

Vis dėlto, anot M. Žemaičio, žiemą nereikėtų tingėti automobilį reguliariai nuplauti. Taip jis apsaugomas nuo druskų. „Žiemą tikrai reikia nuolat plauti automobilį. Nereikia bijoti, kad prikibs durelių gumos, nes yra specialių priemonių, kurios nuo to apsaugo. Dar geriau automobilį prieš žiemą nupoliruoti“, - sakė M. Žemaitis.

Svarbu pasirūpinti stabdžių sistema

Vilniaus Gedimino technikos universiteto Transporto inžinerijos fakulteto Automobilių transporto katedros vedėjas doc. dr. Saugirdas Pukalskas teigė, kad apžiūrint per vasarą garaže stovėjusias padangas reikia įvertinti, ar protektoriaus rašto gylis atitinka bent jau minimalius reikalavimus, ar nesukietėjo guma.

„Pasikeitę padangas patikrinkite, ar variklio aušinimo skystis vis dar kokybiškas. Priešingu atveju esant žemai temperatūrai jis gali sustingti. Taip pat reikalui esant pasikeiskite stabdžių skystį. Sename stabdžių skystyje lengviau kaupiasi drėgmė. Esant žemai temperatūrai ji gali virsti ledu. Taip gali užsikimšti stabdžių vamzdeliai. Be to, reikėtų patikrinti, ar tinkamai įkrautas akumuliatorius. Jei tai įmanoma, patikrinkite elektrolito tankį“, - vardijo mokslininkas.

Anot jo, dyzelinių automobilių vairuotojai prieš žiemą turėtų pasikeisti degalų filtrus ir kaitinimo žvakes. Be to, kelyje jausitės žymiai saugiau, jei gerai veiks automobilio žibintai, o stiklai bus gerai nuvalyti: „Atėjus tamsiajam sezonui patikrinkite žibintus. Taip pat atkreipkite dėmesį į valytuvus. Nereikia laukti, kol valytuvai pradės prastai veikti. Geras valytuvas vandenį turi nuvalyti vienu mostu.“

Sek svarbiausias automobilių pasaulio naujienas: nuo naujo „Bugatti" modelio iki KET pasikeitimų. Nestabdyk – prisijunk prie DELFI Auto draugų „Facebook“!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)