Dabar sėdint prie kompiuterio per dieną galima gauti keliasdešimt pranešimų apie tai, kur mieste stovi tarnybiniai patrulių automobiliai arba nepažymėti policijos automobiliai su įmontuota greičio fiksavimo sistema. Taip atrodo smarkiai išpopuliarėjusi šiauliečių iniciatyva socialiniame tinkle „Facebook“.

Gelbsti vairuotojus?

Prieš keletą mėnesių socialiniame tinkle „Facebook“ sukurta atvira grupė „Pagalba vairuotojams Šiauliuose“. Be paliovos augančioje bendruomenėje dabar – per 2 tūkst. narių, kurie kasdien dalijasi informacija apie policijos patruliavimą Šiauliuose.

„Juk visada užklumpa nemalonus jausmas, kai sėdėdami prie vairo pamatome pareigūnus, padėkime šito išvengti vienas kitam! Fotografuokime, rašykime pranešimus šioje grupėje, kur šiuo metu stovi policijos pareigūnai Šiauliuose ir Šiaulių apskrityje!“ – skelbia grupės aprašymas.

Būtent tokiu principu ir gyvuoja grupė. Vairuotojai, išvydę patrulių ekipažą, paskelbia, kokioje vietoje jį matė. Drąsesni pravažiuodami net spėja nufotografuoti. Pasitaiko įrašų, kuriuose už kelių eismo taisyklių pažeidimus įkliuvę vairuotojai sugeba padaryti fotoreportažą iš kelių policijos pareigūnų automobilio.

Policija iniciatyvą palaiko

Iš Etaplius.lt apie besiburiančią šiauliečių vairuotojų bendruomenę sužinoję Šiaulių pareigūnai nenustebo. „Kelių policijos pareigūnai dirba viešai, tad skelbimas apie jų darbo vietas interneto erdvėje tik eksponuoja jų darbą, – kalbėjo Šiaulių apskrities policijos atstovė Gailutė Smagriūnienė. – Viskas, kas padeda drausminti eismo dalyvius – yra gerai.“

Pasak jos, „Facebook“ grupė užsiima savikontrole. „Žinodamas, kur stovi pareigūnas, vairuotojas gatvėje elgsis pavyzdingai. To ir siekia pareigūnai. Policijos tikslas nėra nutverti pažeidėją, policija siekia, kad jų iš viso nebūtų. Be to, nereikėtų atsipalaiduoti ir tose vietose, kur patruliai neva nestovi“, – samprotavo G. Smagriūnienė.

Etaplius.lt pašnekovė primena, kad pareigūnai dirba per parą nuolat keisdami dislokacijos vietą, todėl jei vienu metu ten patrulių nebuvo, už minutės jie gali atsirasti. Dalijimasis informacija apie patruliuojančius pareigūnus nėra baustinas.

Sumanė patrulius ištraukti iš „krūmų“

Grupę „Pagalba vairuotojams Šiauliuose“ sukūręs šiaulietis Lukas Povilaitis Etaplius.lt pasakojo, kad norėjo patruliams nebeleisti slėptis. „Idėja kilo paprastai – važiuojant keliu, kitoje kelio pusėje, būkim teisingi, pasislėpę stovėjo pareigūnai, pagalvojau, kad gyvename XXI amžiuje, visi turime išmaniuosius telefonus ir internetą jame, tai kodėl apie tai nepranešus kitiems?“, – prisiminė jaunas vaikinas.

Jis teigė, kad grupės tikslas nėra „kelių ereliams“ padėti išvengti baudų. „Grupėje tiesiog žmonės drausmina vieni kitus. Grupė labiau skirta stabdyti karą keliuose. Juk žinodami, kad pareigūnai tikrina girtumą kažkurioje miesto dalyje, visiškai neišsiblaivęs net nedrįs sėsti už vairo. Mėgėjai važinėti be diržo tiesiog žinodami, kad kažkur stebimi diržai – juos užsisegs“, – aiškino L. Povilaitis.

Etaplius.lt primena, kad patrulių veiklos instrukcijoje yra reglamentuota, jog patruliavimas yra viešas, neviešas ir mišrus, pareigūnų automobilio matomumas nėra aptartas. Policijos automobilis turi stovėti taip, kad kuo mažiau trukdytų eismui, nekeltų kokių nors grėsmių kitiems eismo dalyviams.