Jeigu jau tinkamai parengėte automobilį žiemai – pasirūpinote geromis žieminėmis padangomis, patikrinote visus eksploatacinius skysčius, įsitikinote, kad automobilio elektros sistema veikia nepriekaištingai, galite keliauti nors ir į pasaulio kraštą. Su nedidelėmis išimtimis.

Kiekvienoje šalyje netrūksta savų KET ypatumų ir interpretacijų. Štai vienur galite sužinoti, kad kalnuose privalote turėti ratų grandines. Nors galbūt net nežinote kaip jos atrodo. Nieko nuostabaus – mūsų lygumų krašte jos tikrai nelabai reikalingos. Arba pareigūno paprašytas parodyti automobilyje esantį... alkotesterį, iš nuostabos išpūsite akis. Tačiau nepasiginčysi – nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės.

O kelionė gali baigtis tiesiog kirtus kaimyninės Lenkijos sieną. Pareigūnai jus nubaus vien už tai, jei ant automobilio bus sumontuotos dygliuotos padangos. Ir dar piktdžiugiškai pasiūlys reples ištraukti dyglius – kelionės dygliuotomis padangomis toliau tęsti negalėsite. Automobilių nuomos ir ilgalaikės veiklos paslaugas teikiančios „SIXT Lietuva“ priežiūros specialisto Nerijaus Venskutonio paprašėme priminti, kokie yra pagrindiniai žiemos sezono metu populiarių šalių kelių eismo taisyklių reikalavimai. Tai padės išvengti nesusipratimų, sugadintos nuotaikos ir suplonėjusios piniginės.

Lenkija

Greitis. Maksimalus leistinas greitis: 50 km/val. gyvenvietėse nuo 5:00 iki 23:00, 60 km/val. nuo 23:00 iki 5:00, 90 km/val. už gyvenamosios zonos ribų, 100 km/val. vienos juostos ta pačia kryptimi greitkeliuose, 120 km/val. dviejų juostų ta pačia kryptimi greitkeliuose ir 140 km/val. automagistralėse.

Šviesos. Artimosios arba specialios dienos šviesos privalo būti įjungtos visus metus.

Padangos. Dygliuotos padangos draudžiamos, žieminės padangos privalomos nuo lapkričio 1 d. iki kovo 31 d. Grandines ant ratų privalomos tik specialiu ženklu pažymėtuose keliuose.

Papildoma informacija. Pagrindinės automagistralės Lenkijoje yra mokamos. Užsienio piliečiai baudą už kelių eismo taisyklių pažeidimus turi sumokėti vietoje.

Slovakija

Greitis. Maksimalus leistinas greitis: 50 km/val. gyvenvietėse, 90 km/val. už gyvenamosios zonos ribų, 130 km/val. automagistralėse.

Šviesos. Artimosios arba specialios dienos šviesos privalo būti įjungtos visus metus.

Padangos. Draudžiamos dygliuotos padangos, žieminės padangos privalomos nuo lapkričio 15 d. iki kovo 31 d. Grandines ant ratų galima naudoti tik ant apsnigtų arba ledu padengtų kelių.

Papildoma informacija. Mokamos automagistralės ir greitkeliai. Būtina įsigyti kelių mokesčio lipduką, klijuojamą ant priekinio automobilio stiklo. Šviesą atspindinti liemenė privaloma dėvėti išlipus iš automobilio automagistralėse ir greitkeliuose tam nenumatytose vietose.

Austrija

Greitis. Maksimalus leistinas greitis: 50 km/val. gyvenvietėse, 100 km/val. už gyvenamosios zonos ribų, 130 km/val. automagistralėse (kai kuriose automagistralėse nuo 22 val. iki 5 val. greitis ribojamas iki 110 km/val.).

Šviesos. Artimosios šviesos privalo būti įjungtos tik esant blogam matomumui, taip pat tamsiuoju paros metu ir tuneliuose.

Padangos. Reikalavimas naudoti žiemines padangas taikomas nuo lapkričio mėn. 1 d. iki balandžio mėn. 15 d. tuo atveju, jei kelyje sniegas, šlapdriba ar ledas. Naudoti dygliuotas padangas leidžiama nuo spalio mėn. 1 d. iki gegužės mėn. 15 d. Automobilių su dygliuotomis padangomis maksimalus leistinas greitis ne gyvenvietėje – 80 km/val., automagistralėje – 100 km/val., automobilis turi būti pažymėtas specialiu lipduku. Grandinės yra rekomenduojamos, jas privaloma naudoti specialiais ženklais pažymėtose kelių atkarpose.

Papildoma informacija. Važiavimas keliais, pažymėtais ženklais „Automagistralė“ ir „Automobilių kelias“, yra mokamas. Šviesą atspindinčias liemenes privaloma dėvėti išlipus iš automobilio automagistralėse ir greitkeliuose tam nenumatytose vietose.

Italija

Greitis. Maksimalus leistinas greitis: 50 km/val. gyvenvietėse, 90 km/val. už gyvenamosios zonos ribų, 110 km/val. greitkeliuose, 130 km/val. automagistralėse. Lyjant, sningant ar šlapdribos metu greitkeliuose maksimalus leistinas greitis – 90 km/val., automagistralėse – 110 km/val.

Šviesos. Artimosios arba specialios dienos šviesos privalo būti įjungtos visus metus.

Padangos. Žieminių padangų naudojimas Italijoje nėra privalomas, tačiau kiekvienas regionas gali nustatyti savo reikalavimus žieminėms padangoms arba grandinėms. Aostos slėnyje automobiliai turi būti su žieminėmis padangomis ir turėti grandines nuo spalio 1 iki balandžio 15 d., Bolzano regiono Pietų Tirolio provincijoje – nuo lapkričio 15 iki kovo 31 d. Dygliuotas padangas galima naudoti nuo lapkričio 15 iki kovo 15 d.

Papildoma informacija. Važiavimas greitkeliais, taip pat kai kuriais tuneliais yra mokamas. Šviesą atspindinti liemenė privaloma išlipant iš automobilio, sustojusio važiuojamojoje kelio dalyje arba kelkraštyje tamsiuoju paros metu, taip pat esant prastam matomumui.

Šveicarija

Greitis. Maksimalus leistinas greitis: 50 km/val. gyvenvietėse, 80 km/val. už gyvenamosios zonos ribų, 100 km/val. greitkeliuose, 120 km/val. automagistralėse.

Šviesos. Artimos šviesos dienos metu yra rekomenduojamos, taip pat jos privalomos važiuojant tuneliu.

Padangos. Žieminės padangos yra rekomenduojamos – jei transporto priemonė be žieminių padangų sukels eismo įvykį, vairuotojui bus skirta didesnė bauda. Dygliuotos padangos draudžiamos daugumoje autostradų ir kai kuriuose greitkeliuose. Kituose keliuose jas galima naudoti nuo lapkričio 1 iki balandžio 30 dienos. Ratų grandinės privalomos specialiais ženklais pažymėtose kelio atkarpose.

Papildoma informacija. Važiavimas dauguma kelių, taip pat tunelių yra mokamas. GPS funkcija, pranešanti apie stacionarias greičio matavimo kameras, turi būti išjungta.

Prancūzija

Greitis. Maksimalus leistinas greitis: 50 km/val. gyvenvietėse, 90 km/val. už gyvenamosios zonos ribų, 110 km/val. greitkeliuose, 130 km/val. automagistralėse. Lietaus, sniego ar šlapdribos metu užmiestyje maksimalus leistinas greitis – 80 km/val., greitkeliuose – 100 km/val., automagistralėse – 110 km/val. Maksimalus automobilių su dygliuotomis padangomis greitis užmiestyje – 90 km/val.

Šviesos. Dieną artimos šviesos turi būti įjungtos esant prastam matomumui, taip pat jos privalomos važiuojant tuneliais.

Padangos. Kalnuotuose regionuose privalomos žieminės padangos ir ratų grandinės. Tokių kelių atkarpose statomi specialūs ženklai.

Papildoma informacija. Važiavimas automagistralėmis, taip pat kai kuriais tuneliais ir tiltais yra mokamas. GPS funkcija, pranešanti apie stacionarias greičio matavimo kameras, turi būti išjungta. Automobilyje privalo būti vienkartinis alkotesteris – jį galima įsigyti degalinėse, taip pat pasienio parduotuvėse.

Vokietija

Greitis. Maksimalus leistinas greitis: 50 km/val. gyvenvietėse, 100 km/val. užmiestyje, 130 km/val. – rekomenduojamas greitis automagistralėse.

Šviesos. Artimos šviesos dienos metu yra rekomenduojamos, taip pat jos privalomos esant blogam matomumui.

Padangos. Dygliuotos padangos draudžiamos. Jeigu kelias padengtas sniegu arba ledu, tokiu keliu automobiliui su vasarinėmis padangomis važiuoti draudžiama. Ratų grandinės privalomos ten, kur tą nurodo atitinkami ženklai.

Papildoma informacija. GPS funkcija, pranešanti apie stacionarias greičio matavimo kameras, turi būti išjungta. Vokietijoje yra daugiau kaip 40 tūkst. ekologinių zonų, į kurias leidžiama įvažiuoti tik techninės apžiūros centruose įsigijus 5-15 eurų (37-52 Lt) kainuojantį specialų lipduką.

N. Venskutonis taip pat primena, kad visose be išimties šalyse automobilis privalo turėti galiojantį draudimą, jame turi būti vaistinėlė, gesintuvas, avarinio sustojimo ženklas ir šviesą atspindinčios liemenės. Leidžiantis į kalnus svarbu pasirūpinti ratų grandinėmis ir tinkamomis žieminėmis padangomis. Visose šalyse galioja vienas bendros pagalbos telefono numeris 112. Na, o jei trumpų atostogų metu nusprendėte sutaupyti laiko ir keliauti lėktuvu, visose šiose šalyse galite išsinuomoti ne tik slidinėjimo aprangą ir įrangą, bet ir automobilį.