S. Čapkauskienė svorį didinančių produktų trejetuke išskiria rafinuotą cukrų, rafinuotus miltus bei greitąjį maistą.

„Cukrus duoda greitą energijos pliūpsnį, tačiau nepasižymi naudingomis medžiagomis. Derėtų vengti tiek rafinuoto balto cukraus, tiek agavos ir kukurūzų sirupo. Atkreipkite dėmesį į pirkinių pakuotes, kadangi dalis gamintojų naudoja bent vieną šių saldiklių tipų. Vietoje rafinuoto cukraus galite naudoti nerafinuotą rudąjį cukrų, termiškai neapdorotą medų arba ekologišką klevų ar kokosų žiedų cukrų.

Dažnas mūsų mano, kad rudasis cukrus yra nerafinuotas, o baltasis – rafinuotas. Tačiau ne viskas taip paprasta, nes spalva nebūtinai parodo, kiek cukrus yra apdorotas. Neapsigaukite – ne visuomet ruda cukraus spalva rodo, kad tai yra nerafinuotas cukranendrių cukrus. Noriu įspėti, išvalytas baltasis cukrus neretai yra dažomas – rudinamas“, – pasakoja mokslų daktarė.

Specialistė pasakoja, kad į greitąjį maistą patenka balti rafinuoti miltai, rafinuotas cukrus bei organizmo „žudikai“ – transriebalai. „Greitas maistas nereikalauja didelių pastangų, išlaidų bei ilgos ruošybos, todėl yra itin patogus vartoti. Retkarčiais valgant tokį maistą, žalos tikrai nebus daug, tačiau vartojant greitą maistą dažnai, persivalgymo priepuolių tikimybė daug didesnė,“ – teigia S. Čapkauskienė bei prideda, jog greitajame maiste beveik nėra skaidulų, kurios patenkina sotumą bei gerina virškinamosios sistemos veiklą.

Dažnai vartojami rafinuoti miltai didina ne tik svorį, bet ir širdies bei kraujagyslių ligų riziką, skatina uždegiminius procesus organizme. Norint sumažinti arba koreguoti svorį, rafinuotus miltus reikėtų keisti viso grūdo miltais.

„Kalbant apie svorio korekciją ir jo mažinimą, itin svarbus faktorius – fizinis aktyvumas. Išmanieji laikrodžiai padeda fiksuoti fizinę veiklą ir kiekvieną dieną matyti tikslius rezultatus,“ – pasakoja docentė. „Be to, tam, kad efektyviai valdytumėte kūno svorį, svarbu pažinti savo organizmą. „Samsung Galaxy Watch 4“ padeda ne tik išmatuoti kūno kompoziciją, bet ir įvertinti organizmo būklę, įskaitant miego kokybę ir kraujospūdį.“

Daugiau Sandrijos Čapkauskienės patarimų rasite videoreportaže.

Užsakymo nr.: PT_88236791