Augantis verslo atstovų sąmoningumas lemia naujus įpročius

Aukštuminės statybos technikos nuoma ir krovimo paslaugomis užsiimančios įmonės UAB Bokštelis LT savininkas ir vadovas R. Budahs pasakoja, jog draudimu nusprendė pasinaudoti dėl nuolat kintančių darbo sąlygų ir specifinių rizikų:

„Apdraudėme veiklą, kuri susijusi su krovimo paslauga. Mums tai aktualu, nes dirbame besikeičiančioje aplinkoje: skirtingose statybų aikštelėse grunto tankis ir duobėtumas keičiasi kasdien, atstumai tarp pažeidžiamų objektų yra labai maži. Taip pat reikia įvertinti ir žmogiškąjį veiksnį." Labiausiai tikėtina rizika, sako įmonės vadovas, yra pažeisti krovinį.

BTA Bendrosios civilinės atsakomybės draudimo produkto vadovo Eugenijaus Bulavo teigimu, statybų sektorius - vienas tų, kuriame kasdien susiduriama su itin skirtingomis rizikomis: „Nuo kritusios plytos, išmesto krovinio, požeminės inžinerijos komunikacijų pažeidimų, trūkinėjančio, nekokybiškai išlieto betono, iki netinkamo stogo uždengimo ir panašiai."

BTA Bendrosios civilinės atsakomybės draudimo produkto vadovas Eugenijus Bulavas

Anot E. Bulavo, bendrosios civilinės atsakomybės draudimas tam tikruose verslo sektoriuose yra privalomas, kai kuriuose – atrastas seniai, o kai kur vis dar atrandamas: „Klientai, susidūrę su sunkumais, kai dėl kaltų veiksmų tenka atlyginti žalą tretiesiems asmenims, įvertina šio draudimo naudą."

Pasak pašnekovo, nemaloni verslininkų patirtis ir augantis sąmoningumas prisideda prie šio draudimo populiarėjimo. Visgi, bendrosios civilinės atsakomybės draudimas, pažymi specialistas, Lietuvoje dar tikrai nėra sulaukęs tokio populiarumo, kaip užsienio valstybėse.

Labiausiai griaunanti rizika: nuo šio reiškinio neapsaugotas nei vienas

Žalos atliekant statybas ir kitus rangos darbus, anot draudimo specialisto E. Bulavo, sudaro apie penktadalį visų bendrosios civilinės atsakomybės draudimo žalų. Vis dėlto, būtų klaidinga manyti, jog statybų sektorius susiduria su didžiausiais nuostoliais įvykus žalai. Draudimo specialistas primena apie grėsmę, su kuria gali susidurti kiekviena įmonė, nepriklausomai nuo srities:

„Gaisro rizika visiems sektoriams - vienodai aktuali ir didžiulė, netgi milžiniška. Dėl gaisro nukenčia tiek pati įmonė – sustoja įmonės veikla, nukenčia klientai, šalia gyvenantys žmonės, o ką jau kalbėti apie žalą gamtai", - kalba draudimo ekspertas.

Vien per 2020-uosius metus Lietuvoje įvyko 8846 gaisrai, dažniausios jų priežastys - pašalinis ugnies šaltinis, neatsargus žmogaus elgesys ir šildymo įrenginių ar dūmtraukių įrengimo bei eksploatavimo reikalavimų pažeidimai.

Pasak verslininko R. Budahs, draudimas pirmiausia yra tam tikras garantas išvengti netikėtų didžiulių finansinių nuostolių. „Be to, tai - geras įrankis išlaidoms planuoti ir apskaičiuoti tikrąją paslaugos savikainą", - kalba ilgus metus savo verslą vystantis vyras.

Vis dėlto, verslo pasaulyje dar egzistuoja dvejonių - apdrausti įmonę ir mokėti pastovias įmokas ar nesinaudoti draudimu ir tikėtis, kad nelaimė niekada neįvyks? R. Budahs sako, jog netikėtos išlaidos, kokio dydžio bebūtų, niekada nėra malonios, o kartu primena apie atvejus, kai žala - tokia didelė, jog neapsidraudusi įmonė patiria didelių sunkumų:

„Teko girdėti apie automobilių gamintojo iš Amerikos atvejį, kai dėl potvynio buvo sugadinti pagaminti automobiliai. Galiausiai, nepakėlusi užgriuvusios netikėtos finansinės naštos, kompanija bankrutavo."

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)