Pirmo verslo iššūkis – greitai senkantys finansai

Iš viso Lietuvoje šiuo metu veikia šiek tiek daugiau nei 100 tūkst. smulkaus ir vidutinio dydžio verslų. Ir nors šis skaičius kiekvienais metais auga, naujos veiklos pradžioje jauniesiems verslininkams bene didžiausias galvos skausmas – iš kur gauti veiklos plėtrai ir stiprinimui reikalingų finansų.

Pradinės Geros pradžios mokyklos įkūrėjos Renata Zakarienė ir Alma Balnienė, dar praėjusiais metais dirbusios valstybinėje mokykloje, šiandien jau skaičiuoja pirmus sėkmingus veiklos metus. Pagal geros pradžios metodiką dirbančios mokytojos teigia, kad privačios mokyklos idėja kilo iš didžiulio entuziazmo, o apie ES investicijomis finansuojamą priemonę sužinojo iš savo klientų.

„Apie „Startuok” mums užsiminė vaikų tėveliai, kai dar tik kūrėmės ir neturėjom net patalpų. Kadangi kai kurie tėveliai patys turėjo savo verslus, jie su mumis pasidalijo, kur ieškoti pagalbos ir tarp daugelio patarimų išgirdome stebuklingą žodį „startuok“, – pasakoja įkūrėjos.

INVEGA kuruojamos „Startuok“ priemonės pagrindinis tikslas – palengvinti smulkiems ir vidutiniams verslams gauti paskolą draugiškesnėmis sąlygomis arba suteikti kitas finansines lengvatas. Pildyti paraišką gali gauti visi verslai, kurie dar tik pradeda savo veiklą arba veikia ne ilgiau nei trejus metus.

Anot mokyklos įkūrėjų, poreikis priemonei paaiškėjo, kai buvo įsivardyta, kiek išlaidų laukia ateityje.

„Kai planuoji pirmą verslą, atrodo, kad visko prireiks mažiau. Tačiau kai konkrečiai pradėjome pildyti savo būsimų sąnaudų ir būtiniausių išlaidų sąrašą, pamatėme, kad ten visko labai daug – patalpos, ugdymo priemonės, privalomi mokykliniai baldai vaikams, išmaniosios lentos, o kur dar atlyginimai. Viską turi įsigyti pats, o lėšos tam sparčiai senka“, – tikino vadovės.

Renata ir Alma pasakoja, kad paraišką pildė pačios, o užtruko kelis mėnesius – greičiau užpildyti nepavyko, nes pradėjusios kurti mokyklą vis dar pilnu etatu dirbo ankstesniuose darbuose.

„Didžiausias iššūkis buvo tai, kad mes nesiruošėme pardavinėti prekių, tad ir suskaičiuoti vaikų ugdymo vertę buvo keblu – juk tai ir labai didelė, ir neapčiuopiama investicija. Esame labai dėkingos INVEGA konsultantams – gavome profesionalią ir visokeriopą pagalbą“, – apie procesą dalinosi įkūrėjos.

Sėkmingas startas, o netolimoje ateityje – ir plėtra

Praėjusį rugsėjį atidarius mokyklos duris, šiandien Geros pradžios mokykloje kartu su įkūrėjomis dirba jau vienuolika darbuotojų. Pirmieji veiklos metai – itin sėkmingi, artimoje ateityje planuojama ir plėstis.

„Turime keturias klases, subūrėme nuostabią bendruomenę. Be „Startuok“ būtume startavusios su daug didesniais iššūkiais. Su priemonės pagalba kokybiškai įsirengėme patalpas, įsigijome reikiamas priemones. Ypač patiko ir tai, kad galėjome pasiimti paskolą didesnei sumai, bet mokėti palūkanas tik nuo tos sumos, kurią šiai dienai panaudojome, tad esame saugios ir turime finansinį rezervą naujų klasių įsirengimui ar dalies darbuotojų atlyginimams išmokėti. Be to, paskolos grąžinimo terminą galima atidėti, kas ypač svarbu startuojant, kol veikla dar neduoda pakankamos grąžos”, – pasakoja mokytojos.

Anot jų, viską įsirengti pavyko taip, kaip ir svajota, o tiems, kas tik pradeda galvoti apie savo verslą – linki nebijoti ir kreiptis pagalbos.

„Pirmiausia, linkime labai tikėti savo svajone, nebijoti klysti, klausti ir atrasti, kas gali padėti. Tikrai rekomduojame kreiptis į „Startuok“, kad susikurtų planų įgyvendinimas būtų sklandesnis ir greitesnis”, – pataria mokyklos įkūrėjos.

Kiekvienas jaunas verslas, norintis augti ir stiprinti savo veiklą kviečiamas pildyti paraišką „Startuok“ finansavimui gauti – registruotis galima iki gegužės 19 d.

Šiuo metu yra įsibėgėjęs naujasis ES investicijų etapas Lietuvoje, kuris truks iki 2027 m., o per jį ekonominės ir socialinės gerovės auginimui bus skirta beveik 8 mlrd. eurų. Visos investicijų programos suplanuotos taip, kad būtų mažinami šalies regioniniai skirtumai, skiriant didžiausią dėmesį inovatyvesnei, žalesnei ir pažangesnei Lietuvai kurti. Norinčius savo akimis įsitikinti, kaip ES lėšomis keičiasi miestai, kviečiame dalyvauti „Atrask pokyčius” ir žaisti ČIA. Išsamiau susipažinti su ES investicijomis ir jų teikiama nauda galite ČIA.