Nuo šiol ES investicijų dėka įgyvendintus projektus gyventojai gali išvysti naujame interaktyviame žaidime. Žaidėjai turi puikią progą iš arčiau pasidairyti į ES investicijų paskatintus pokyčius ir neišėjus iš namų pakeliauti po Lietuvą. Įdomias ir specialiai pritaikytas užduotis čia suras ir suaugusieji, ir mažiausieji žaidėjai. Atrasti pokyčius ir drauge keistis kviečiantis žaidimas susideda iš trijų etapų. Pirmajame etape žaidėjai gali dalyvauti jau šiandien iki pat vasario 10 d. Be to, žaidimo laimėtojų laukia šaunūs prizai – „Airpods" ausinės.

Viena iš svarbiausių ES investicijų jau sulaukusių sričių – vaikų globos namų pertvarka. Šiuo metu Lietuvoje auga 6000 globojamų, tėvų globos netekusių vaikų. ES investicijomis finansuojamos pertvarkos dėka, instituciniuose globos namuose gyvenančių vaikų skaičius vis mažėja. Šiandien vaikų namuose gyvena 417 vaikų. Visgi, tikimasi, kad neilgai trukus, visi vaikai galės džiaugtis savais namais ir artimu ryšiu su naujomis šeimomis, o didelėse institucijose globa bus teikiama tik trumpą laikotarpį.

„Emocinė ir socialinė aplinka – svarbi kiekvieno žmogaus raidos ir asmenybės formavimosi dalis. Tuo tarpu gyvendami globos institucijose, užuot bendravę su tėvais, globėjais ar kitais šeimos nariais, vaikai neretai jaučiasi tarsi atskirti nuo likusios visuomenės. Todėl labai džiugu, kad ES investicijų pagalba pastaraisiais metais jų gyvenimas stipriai keičiasi – gerėja buities sąlygos, vaikai integruojasi į bendruomenes, tampa savarankiškesni, o kartu ir laimingesni", – mintimis dalijasi Daina Urbonaitienė, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Horizontalios politikos ir projektų valdymo grupės vadovė.

Iš 2014–2020 m. ES struktūrinių fondų lėšų institucinės globos pertvarkai įgyvendinti skirta beveik 43 mln. eurų. Šie pinigai skirti senų, dažnai ligonines primenančių neįgalių asmenų globos įstaigų bei vaikų globos namų pertvarkai. Vykdant vaikų globos namų pertvarką buvo finansuojamas bendruomeninių vaikų globos namų ir vaikų dienos centrų infrastruktūros kūrimas bei plėtra. Taigi, vietoj ilgų koridorių ir bendrų kambarių, vaikai gali gyventi jaukiuose butuose ar namuose šeimynomis. Tokiuose bendruomeniniuose vaikų globos nameliuose gyvena 842 vaikai.

Bendruomeninius vaikų globos namus aktyviai steigė ir savivaldybės. Pavyzdžiui, įkurti vaikams jaukius bendruomeninius globos namus ir dienos centrus Utenos r. savivaldybei iš ES investicijų fondų skirta beveik 190 tūkst. eurų, Mažeikių r. – 331 tūkst. eurų, o Pasvalio r. – 351 tūkst. eurų. Investicijos taip pat pasiekė Panevėžį, Kėdainius, Šakius, Šilalę, Kelmę, Molėtus, Prienus ir kitas savivaldybes.

Šeimose ar bendruomenės globos namuose apsigyvenę vaikai vertina net ir iš pirmo žvilgsnio mažus dalykus. Jie džiaugiasi ramia, saugia ir tylia namų erdve, šeimyniškais santykiais su suaugusiais ar kitais vaikais. Juos nustebina net ir galimybė pasikviesti klasės draugus kartu praleisti laiką jų naujuose namuose ar galimybė pačiam susitepti sumuštinį. Gyvenimas čia vyksta kaip ir visose įprastose šeimose – vaikai eina į mokyklą, lanko popamokinius būrelius, o vakare grįžta į jaukius ir pažįstamus namus.

Pasak vaikus globojančių specialistų, šie pokyčiai griauna anksčiau susiformavusias sienas bei stereotipus, padeda vaikams tapti savarankiškesniais ir greičiau integruotis į visuomenę. ES investicijų dėka pasikeitusios gyvenimo sąlygos vis labiau mažina skirtį tarp globojamų vaikų ir šeimose augančių jų bendraamžių.

Daugiau informacijos apie žaidimą rasti ir jį išbandyti galite ČIA. Susipažinti su ES investicijomis ir jų teikiama nauda galite ČIA.