Nauda – jaučiama ne vienerius metus

Per beveik 20 metų Lietuvą pasiekė 20 milijardų eurų ES investicijų. Vien 2014–2020 m. Lietuvai buvo skirti 7,034 mlrd. eurų, kurie padėjo kovoti su skurdu ir socialine atskirtimi, gerinti švietimo kokybę, didinti energetinę nepriklausomybę, skatinti inovacijų plėtrą, atnaujinti transporto infrastruktūrą, spręsti aplinkos apsaugos problemas.

Už efektyvų ES investicijų panaudojimą atsakinga Finansų ministerija informuoja, kad Lietuvą ir toliau pasieks gyvenimo kokybę gerinti padedančios lėšos. Jos skatins ekonominę, socialinę ir teritorinę sanglaudą, žaliąją ir skaitmeninę pertvarką, energetinį saugumą, aktyvesnę inovatyvių verslų plėtrą regionuose, o kartu prisidės prie tvaraus ir konkurencingo šalies augimo.

Gyventojai, norintys susipažinti su iki šiol ES investicijų pagalba įgyvendintai projektais, tai gali padaryti naujame interaktyviam žaidime https://atraskpokycius.lt . Jame žaidėjai galės pasidairyti po daugybę gyvenimus keičiančių iniciatyvų visoje Lietuvoje. Nuo sutvarkytų parkų, išgražėjusių miesto aikščių, atnaujintų turistinių ir lankytinų gamtos objektų iki pagalbos siekiantiems įsidarbinti, pradėti verslą ar norintiems siekti geresnio išsilavinimo.

Dėmesys visiems šalies regionams

Pasak Finansų ministerijos specialistų, 2021–2027 m. Europos regioninės plėtros fondo, Sanglaudos fondo, „Europos socialinio fondo+“ lėšos bus investuojamos į 10 Lietuvos regionų centrų. Tokiu būdu investicijų naudą pajaus ne tik konkretaus miesto, bet ir viso regiono gyventojai.

Beveik 47 proc. ES fondų lėšų numatyti investicijoms į inovacijas ir žaliąją transformaciją. Jos skatins perėjimą prie švarios energetikos ir žiedinės ekonomikos, padės prisitaikyti prie klimato kaitos bei išvengti ekstremalių klimato reiškinių. Telšių, Kauno, Šiaulių ir Klaipėdos regionuose, kur dėl taršių įmonių veiklos išmetama daugiausiai šiltnamio efektą sukeliančių dujų, numatyta įgyvendinti žaliąją pertvarką. Investuojama bus ir į skaitmeninę pertvarką bei darnų judumą. Todėl visi šalies gyventojai galės naudotis kokybišku elektroninių ryšių tinklu ir keliauti aplinkai draugiškesniu, saugiu bei įvairių poreikių žmonėms pritaikytu transportu.

30 proc. lėšų padės spręsti socialinės įtraukties iššūkius, skatins užimtumą, augins švietimo kokybę, sudarys palankesnes sąlygas persikvalifikuoti ir mokytis visą gyvenimą. Taip pat leis mažinti socialinę, ekonominę bei teritorinę atskirtį, užtikrinti įvairių bendruomenių integraciją ir visiems prieinamas kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugos.

1,62 mlrd. eurų bus skirta regionams, kurie patys planuos investicijas, ir įgalins bendruomenes tarpusavyje susitarti dėl regiono strategijai ir vizijai būtinų projektų. Šios investicijos didins valstybės ekonominį potencialią ir atvers galimybes ne tik didiesiems miestams, bet ir regionams tapti naujais investicijų centrais, kuriuose gera gyventi.

Su ES investicijomis susipažinkite iš arčiau

Ekspertai pažymi, kad ES investicijos padės realybe paversti tūkstančius gyvenimą keičiančių idėjų. Tuo tarpu su ES investicijų dėka jau įgyvendintais projektais Finansų ministerija kviečia susipažinti interaktyviame žaidime https://atraskpokycius.lt ir už žinias laimėti prizus.

Į interaktyvų žaidimą įsitraukę gyventojai kiekvienoje savivaldybėje galės surasti po tris atnaujintus objektus. Pavyzdžiui, Rietave kiekvienas gali pamatyti naujai sutvarkytą centrinę miesto dalį ir pasižvalgyti po naują žemės ūkio produktų turgelį, Papilėje – atrasti renovuotą „Juros periodo parką“ Lietuvoje, Neringoje – virtualiai pasivaikščioti po atnaujintą Parnidžio kopos apžvalgos aikštelę, o Kupiškio rajone – išvysti neatpažįstamai pasikeitusį Alizavos pagrindinės mokyklos stadioną. Išbandžiusieji interaktyvų žaidimą įsitikins – kiekviena savivaldybė turi kuo didžiuotis ir džiaugtis.

Atrask, žymėk ir laimėk šaunius prizus – net keturias „Airpods“ ausinių poras. Įdomias ir specialiai pritaikytas užduotis žaidime suras ir suaugusieji, ir mažiausieji žaidėjai. Pirmajame etape gyventojai gali dalyvauti jau nuo šiandien iki pats vasario 10 d.

Daugiau informacijos apie žaidimą rasti ir jį išbandyti galite ČIA. Išsamiau susipažinti su ES investicijomis ir jų teikiama nauda galite ČIA.


Šaltinis
Temos
Projektas „Atrask pokyčius“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)