Dar daugiau pokyčių – naujame žaidime

Per beveik 20 metų – 20 milijardų eurų. Tiek Europos Sąjungos (ES) investicijų pasiekė Lietuvą ir padėjo gerinti lietuvių gyvenimo kokybę. Investicijų dėka mūsų šalyje jau įgyvendinti tūkstančiai idėjų, o netrukus dienos šviesą išvys ir nauji projektai. Todėl Finansų ministerija su permainomis, kurias skubėdami ne visada pastebime, kviečia susipažinti išskirtiniame žaidime.

Pasak daugelio miestų ir miestelių vadovų bei architektų, dėl ES investicijų vos per keletą metų mus supanti aplinka labai pasikeitė. Juk nauda akivaizdi, kai investicijos leidžia patogiau keliauti miesto gatvėmis, ilsėtis parkuose ir parkeliuose, lankytis apžvalgų bokštuose ar atostogauti sutvarkytose ežerų, upių pakrantėse. Naujas žaidimas https://atraskpokycius.lt suteikia puikią progą pasidairyti po šiuos ES investicijų skatinamus pokyčius savo gimtajame mieste ir visoje Lietuvoje.

Interaktyviame žaidime žaidėjai gali surasti po tris kiekvienoje savivaldybėje atnaujintus objektus. Atrasti pokyčius ir drauge keistis kviečiantis žaidimas susideda iš trijų etapų. Pirmajame etape žaidėjai gali dalyvauti jau šiandien iki pats vasario 10 d. Specialiai pritaikytas užduotis čia suras visi – tiek suaugusieji, tiek mažiausieji žaidėjai, o laimingųjų lauks ir šaunūs prizai – „Airpods" ausinės.

Gyvenimus keičiantys projektai

Iš viso iš 2014–2020 m. ES investicijų ir struktūrinių fondų Lietuvai buvo skirta daugiau nei 7,034 mlrd. eurų. Jų dėka įgyvendinta didelė įvairovė gyventojams svarbių projektų – nuo medicinos iki kultūros sklaidos, nuo žemės ūkio iki mokslo plėtros, nuo švietimo iki aplinkosaugos, nuo atskirų miestų infrastruktūros atnaujinimo iki visai šaliai strategiškai svarbių objektų statybų.

2014–2020 m. net 13 proc. visų ES investicijų buvo skirtos kovai su skurdu ir socialine atskirtimi bei švietimo kokybės gerinimui. 14,8 proc. ES investicijų numatyti energetikos sektoriaus stiprinimui. Moksliniams tyrimams ir inovacijoms skatinti skirta 11 proc. lėšų, o paskatoms smulkiam ir vidutiniam verslui – 9 proc. Tuo tarpu 15 proc. ES fondų investicijų buvo numatytos darniojo transporto, pagrindinių tinklų infrastruktūros skatinimui, o dar 13 proc. – aplinkosaugos problemoms spręsti.

ES investicijos padeda Lietuvai siekti ir vieno svarbiausių strateginių tikslų – didinti energetinę nepriklausomybę ir apsirūpinimą atsinaujinančia energija. 133 mln. eurų buvo numatyti gyventojams, norintiems įsirengti nuosavas saulės elektrines savo namuose ar įsigyti jas iš saulės elektrinių parkų.

Paskatų sulaukė ir svarbius pokyčius nešantys moksliniai projektai. Pavyzdžiui, UAB „Acrux cyber service" kartu su partneriais UAB „Baltic iTech", VšĮ Respublikine Vilniaus universitetine ligonine bei Lietuvos verslo paramos agentūra sukūrė pandemijos metu ypač pravertusią dirbtinio intelekto platformą, skirtą nustatyti ankstyvąją plaučių pažeidimų stadiją. Tuo tarpu Jūrų muziejus atidarė naują Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centrą. Jame slaugomi nuo žmonių ūkinės veiklos nukentėję ruoniai ir paukščiai.

Kaip gyventume be investicijų?

Pasak Finansų ministerijos, iki šiol sukaupti duomenys rodo, kad ES fondų investicijos turi ne tik trumpalaikį, bet ir ilgalaikį poveikį Lietuvos ekonomikos augimui. Pavyzdžiui, dėl ES fondų investicijų vidutinis metinis BVP yra 1,63 proc. didesnis, nei kad būtų be jų.

Tai, kad ES investicijos įsisavinamos efektyviai, įrodo ir skaičiavimai, jog vienas investuotas euras vidutiniškai atneša 1,72 papildomų eurų grąžą šalies ekonomikai. Be to, prognozuojama, kad dėl šių investicijų, 2014–2035 m. kasmet bus sukurta 13,03 tūkst. darbo vietų, o vidutinis darbo užmokestis vidutiniškai augs 2,64 proc.

Daugiau informacijos apie naująjį žaidimą rasti ir jį išbandyti galite ČIA https://atraskpokycius.lt . Išsamiau susipažinti su ES investicijomis ir jų teikiama nauda galite ČIA.