Įspūdinga architektūra, puikiu klimatu ir gražia gamta kerinti Barselona kaip magnetas traukia ne tik pramogų išsiilgusius keliautojus, bet ir meno bei istorijos entuziastus. Įsikūręs pačioje Viduržemio jūros pakrantėje, šis Ispanijos miestas savyje talpina viską, ko gali norėtis atostogų metu – ir puikius paplūdimius, ir kultūrines patirtis.

Barseloną juosia jaukūs kurortiniai miesteliai su nuostabiais paplūdimiais, tad ši atostogų kryptis ideali ne tik norintiems pasižvalgyti po bene garsiausią Ispanijos miestą, bet ir tiems, kurie nori pasimėgauti kokybišku poilsiu pajūryje.

„Atsižvelgdami į mūsų keliautojų poreikius, jiems siūlome net tris skirtingus kelionių į Barseloną variantus – pažintinė savaitgalio kelionė puikiai tiks trumpam, tačiau įsimintinam pabėgimui, pažintinė 10 dienų kelionė į Ispaniją patiks norintiems išvysti ne tik Barseloną, bet ir kitus miestus, o poilsinis savaitės ar dviejų variantas geras pasirinkimas tiems, kurie didesnę dalį atostogų nori praleisti puikiuose kurortuose“, – sako didžiausio Baltijos šalyse kelionių organizatoriaus „Novaturo“ Pažintinių kelionių skyriaus vadovė Lilijana Degutytė.

Kosta Dorada ar Kosta Brava – kurį regioną pasirinkti?

Labai įvairi Barselonos pakrantė įtiks kiekvieno keliautojo poreikiams, tačiau svarstantiems, kuriame miestą supančiame kurorte apsistoti, reikėtų įvertinti savo poreikius: norėsite daugiau keliauti po pačią Barseloną, ar mėgautis paplūdimiais.

Beveik visa Kosta Bravos pakrante driekiasi traukinių linija, tad apsistojus šiame regione, bus labai patogu pasiekti pačią Barseloną – keliaudami iki pat centro, užtruksite tik kiek daugiau nei valandą. Kosta Bravoje atrasite ne vieną kurortą, Vienas gražiausių ir romantiškiausių – Tossa de Maras kurortas, turintis auksinio smėlio paplūdimį ir nuostabų senamiestį, o Lloret de Mar įsikūrę nemažai tik suaugusiems skirtų viešbučių, tad jį pamėgusios poros ir naktinių linksmybių mėgėjai.

 Costa Daurada

Kosta Dorados pakrantę dažniau renkasi tie, kurie atvyksta mėgautis pasyviu poilsiu pajūryje – ne veltui šis regionas dar vadinamas Auksiniu krantu. Kelis kilometrus besitęsiančius smėlio paplūdimius čia skalauja nedidelės įlankėlės, o jūra gylėja nuosekliai, tad Kosta Dorada idealiai tinka ir poilsiui su vaikais. Be abejonės, mažieji tikrai įvertins ir visus įspūdingo dydžio „PortAventura“ pramogų parko privalumus – jį rasite būtent šioje pakrantėje, Salou kurorte.

„Dauguma į Barseloną atvykstančių lietuvių nusiteikę aktyviai leisti laiką ir keliauti, tad įprastai apsistoja puikų kainos ir kokybės santykį siūlančiuose 3–4 žvaigždučių viešbučiuose. Tačiau turime ką pasiūlyti ir tiems, kurie nori mėgautis prabangesniu poilsiu. Pavyzdžiui, 5 žvaigždučių „Atzavara Hotel & Spa“ viešbutyje galėsite mėgautis net 7 lauko baseinais, SPA centru, puikiu maistu 4 restoranuose ir įspūdingo dydžio išpuoselėtais sodais“, – pasakoja „Novaturo“ atstovė.

Leiskitės į gastronominę kelionę – Ispanija tikrai turi kuo jus nustebinti

Nors kai kurie viešbučiai siūlo „viskas įskaičiuota“ maitinimo tipą, kur kas populiaresnis variantas Barselonoje ir jos apylinkėse – tik pusryčiai arba pusryčiai kartu su vakariene, mat net ir mažiausi kurortai turi daugybę jaukių restoranėlių ir kavinių, kuriuose galime paskanauti gardžiausių tradicinių ispaniškų patiekalų.

Maistas ispanams – kultūros dalis, tad vakarais restoranėliuose visuomet jaučiamas smagus šurmulys. Vienoje vietoje įprasta neužsisėdėti, tad linksmai nusiteikusios draugų kompanijos keliauja per skirtingus restoranus ir ragauja tapus – nedidelius užkandžius. Kaip sako patys ispanai, tapai – tai ne gaminimo, o bendravimo būdas ir tikrų tikriausia ispanų tradicijų dalis.

Vaikštinėdami Barselonos gatvelėmis išvysite daugybę tapų restoranų – jie nesiūlo įprastų patiekalų, tad čia rasite tik užkandžius. O jų įvairovė tokia didelė, kad galva gali apsisukti – kai kuriuose restoranuose rasite net kelių puslapių tapų meniu, tad drąsiai klauskite rekomendacijų ir pasimėgaukite tuo, ką labiausiai vertina patys ispanai. Nuo užkeptų midijų ar austrių, iki patroškintos triušio kojos ar jaučio liežuvio – tradiciniais vieno kąsnio sumuštinukais ar vytintų kumpių asorti apsiriboti tikrai nereikia.

 La Rambla

Beje, kaip ir dera tikriems pietiečiams, vakarieniauja ispanai gana vėlai – vietiniai gyventojai į miestą ruoštis pradeda saulei jau leidžiantis, maždaug 9 valandą vakare. Turėkite omenyje ir tai, kad karščiausiomis dienos valandomis ispanai ilsisi, tad ir restoranai gali užverti duris siestai.

Pajuskite išskirtinę miesto atmosferą

Sunku patikėti, kad Barselona dydžiu net 4 kartus mažesnė už Vilnių, tačiau žmonių joje gyvena gerokai daugiau, tad miestas niekada nemiega – ar vėlyvą vakarą, ar ankstyvą rytą čia visuomet vyksta veiksmas.

Barselonoje įsikūrę daugiau nei 50 meno muziejų, yra daugybė žaliuojančių parkų, nesuskaičiuojama galybė naktinių klubų ir įvairiausių pramogų. Gali visą dieną grožėtis architektūriniais stebuklais, mėgautis ilgais pasivaikščiojimais arba tingiai laiką leisti paplūdimyje – ir viskas čia puikiai dera tarpusavyje.

Norintiems pajusti išskirtinę miesto atmosferą, „Novaturo“ atstovė Lilijana Degutytė pataria bent vieną vakarą paskirti garsiajai La Rambla gatvei. Tik spėkite dairytis – nenutylančiu šurmuliu, jaukiomis kavinukėmis, parduotuvių vitrinomis, muzikantais ir įvairiais kitais būdais praeivius linksminančiais personažais prisipildžiusi gatvė tiesiog alsuoja gyvenimu. Tačiau būkite dėmesingi, kad pakilios nuotaikos neapkartintų kišenvagiai, vadinami La Ramblos rykšte.

Visai kitokią atmosferą pajusite seniausioje ir unikaliausioje Barselonos dalyje – Gracia rajone, kupiname nuostabios architektūros ir meno. Čia pat – ir Plaza del Sol aikštė, ir garsiojo A. Gaudi projektuoti pastatai, o narstant siauromis ir it labirintas išsiraizgiusiomis gatvelėmis pamatysite ne vieną parduotuvėlę ir jaukią kavinukę – būtinai užsukite.

Kiek toliau nuo miesto centro įsikūręs Sants rajonas – dar viena tikrosios Barselonos dvasios pripildyta vieta. Čia gausu restoranų, tačiau turistų – vos vienas kitas, tad nenustebkite, jei meniu bus pateiktas tik ispanų kalba. Kainos rajone gerokai mažesnės nei turistų lankomiausiose vietose, tad norintiems paskanauti nuostabių ispaniškų valgių, čia tikrai verta atvykti.

O sekmadienius išnaudokite menui – dauguma muziejų paskutinę savaitės dieną duris atveria visiškai nemokamai, tad tai puiki proga turiningai praleisti visą dieną.

„Hop-on Hop-off“ – keliaukite po visą Barseloną

Visus lankytinus Barselonos objektus išvardinti būtų išties sunku. Jų tokia galybė, kad nuobodžiauti neprireiks nei kultūros tyrinėtojams, nei gamtos mylėtojams.

Keliaujantys kartu su „Novaturu" žymiausias miesto vietas aplanko vos per kelias dienas, o tiems, kurie pažintines ekskursijas organizuojasi savarankiškai, L. Degutytė pataria pasinaudoti „Hop-on Hop-off" paslauga – keliaudami specialiu autobusu, galėsite išlipti pasirinktoje stotelėje, apžiūrėti patikusią vietovę ir įlipę į kitą tokį patį autobusą, važiuoti toliau tuo pačiu maršrutu. Tačiau prieš rengdamiesi į kelionę, pasidarykite namų darbus ir atsirinkite jus labiausiai dominančias lankytinas vietas.

 Sagrada Familia

Jei Barselonoje dar nesate buvę, savo akimis privalote išvysti garsiąją Sagrada Familia bažnyčią – ši įspūdingai suprojektuota šventovė vis dar statoma, tad net ir tiems, kurie mieste vieši ne pirmą kartą, kaskart smalsu į ją pasižiūrėti. Jei norėsite užsukti į bažnyčios vidų, bilietais pasirūpinkite iš anksto – norinčiųjų čia patekti visuomet gausu.

Stebinančią bažnyčią projektavusio Antoni Gaudi kūrybą Barselonoje išvysite ne kartą, o sočiai ja pasigėrėti galite nuvykę į Guelio parką. Netradiciniai keliukai vingiuoja tarp keistų formų mozaikomis puoštų pastatų ir skirtingų objektų, tarsi natūraliai įsiliejusių į gamtą. 1984 metais šis parkas, kaip ir daugelis didžiausio Katalonijos meistro darbų, buvo įtrauktas į UNESCO saugomų kultūros vertybių sąrašą.

Tikrai verta bent kartą pabuvoti ir Ispanijos aikštėje – vietinių gyventojų ir turistų itin pamėgtoje vietoje pastatytas Font Màgica fontanas kas vakarą įsižiebia skirtingomis spalvomis bei šviesomis grojant muzikai. O nuo aikštės patogiai pasieksite ir Olimpinį miestelį, plytintį aukštai ant kalno, nuo kurio atsiveria fantastiška Barselonos panorama.

 Montserato vienuolynas

Vieną kelionės dieną „Novaturo" atstovė pataria skirti Montserato vienuolynui – jį nuo miesto centro pasieksite traukiniu. Montserato kalne įsikūrusiame benediktinų vienuolyne galėsite apžiūrėti baziliką ir La Moreneta – „Juodąją" Madoną, kuri paskelbta visos Katalonijos globėja. Montserato vienuolynas – ne tik švenčiausia šalies vieta, bet ir aukščiausias taškas regione, iškilęs 1236 metrus, tad tik įsivaizduokite, koks grožis atsiveria nuo čia esančių apžvalgos aikštelių.