Portugalijai priklausanti Madeiros sala – nedidelė, tačiau stebinanti gamtos įvairove. Pavažiavę vos kelias dešimtis kilometrų, kaskart atsidursite tarsi naujoje vietoje. Dėl geografinės padėties, kalnų ir Atlanto vandenyno salai būdingas skirtingas mikroklimatas – pietinėje ir vakarinėje dalyje įprasta subtropikams būdinga šiluma, šiaurėje – daugiau debesų ir drėgmės, o rytuose karaliauja vėjai. Atitinkamai ir kraštovaizdis čia labai skirtingas – vienur kvapą gniaužia kalnų grožis ir debesų link vingiuojantys keliukai, nuo kurių atsiveria pasakiška salos panorama, kitur žaliuoja laurų miškai, laukinės gamtos rezervatai ir vynuogynai.

„Madeira yra viena iš nedaugelio Europos krypčių, kurią keliautojai atostogoms renkasi bene visais metų laikais. Vasarą, karščiams mušant rekordus, temperatūra gali pasiekti net iki 30 laipsnių, tačiau karštis – ne alinantis, tad puikiai tinka ir prie lietuviško vasaros klimato pratusiems keliautojams. Likusiais metų laikais čia laikosi vidutinė 18 laipsnių temperatūra, tad Madeira keliautojų tarpe garsėja kaip amžino pavasario sala“, – pasakoja didžiausio Baltijos šalyse kelionių organizatoriaus „Novaturas“ komunikacijos vadovė Miglė Bielinytė.

 Kriokliai

Nors daugiausiai turistų sala susilaukia vasaros metu, įsibėgėjęs pavasaris, anot kelionių ekspertės, idealus laikas norintiems pamatyti visą Madeiros grožį ir nepapulti į aktyvųjį turizmo sezoną. Kelionę susiplanavę balandžio ar gegužės mėnesį, turėsite progą savo akimis išvysti bene svarbiausią salos šventę – Madeiros gėlių festivalį, lydimą paradų, koncertų ir parodų.

Nusprendę atostogas Madeiroje praleisti vasaros metu, mėgaukitės ne tik gamtos grožiu, bet ir aktyviomis pramogomis, kurių saloje tikrai netrūksta – išsimaudykite natūraliuose lavos baseinuose, atsivėsinkite Atlanto bangose, laivu plaukite į atvirą vandenyną stebėti per bangas šokinėjančius delfinus ar tingiai pasilepinkite saulės voniomis.

Nepriklausomai nuo metų laiko, kada keliausite, nepamirškite pasiimti ir šiltesnių drabužių: pietinėje salos dalyje prie vandenyno gali lepinti subtropinė saulė, dėl kurios jutiminė temperatūra pasiekia ir 30 laipsnių, o vos už pusvalandžio kelio kalnų link, galite patekti į debesį, kur temperatūra nukrenta iki 10 laipsnių šilumos.

Keliauti po šalį patogu ne tik nuomotu automobiliu


„Madeira skirta aktyvioms kelionėms, tad net jei esate pasyvaus poilsio mėgėjai, bent kelias atostogų dienas skirkite išvykoms į žavingiausias salos vietas. Jų čia tiek daug, kad įspūdžių nepritrūksite nei savaitę, nei dvi savaites trunkančioms atostogoms“, – sako M. Bielinytė.

Nors sala nėra didelė, apie 740 kvadratinių kilometrų, keliai čia vingiuoti, tad planuodami aktyvią dieną, kelionėms pasilikite pakankamai laiko. Maršrutai Madeiroje išties vaizdingi, tad net ir automobilyje praleistas laikas neprailgs ir dovanos įspūdžius.

Tiems, kurie kelionę planuoja savarankiškai, „Novaturo“ atstovė rekomenduoja nuomotis automobilį – tik rinkitės šiek tiek galingesnį, mat į kalnus vedantys keliai gana statūs. Ir sumaniai planuokite maršrutus, atrasdami atokesnes, turistų rečiau lankomas, bet ne mažiau įspūdingas vietas. Per dieną salos neapvažiuosite, tad nusimatykite kryptį – vieną kelionę paskirkite šiaurinės Madeiros dalies tyrinėjimui, kitą dieną leiskitės į rytus ar vakarine pakrante. Kad ir kurią kryptį pasirinksite, kaskart tikrai atrasite kažką naujo ir dar nematyto.

„Skrendantiems į Madeirą kartą su „Novaturu“, siūlome ne tik poilsinius, bet ir pažintinius kelionių paketus. Pažintinės kelionės metu patiems niekuo rūpintis nereikės – kartu su patyrusiu mūsų gidu aplankysite žymiausias salos vietas ir leisitės į pačias įdomiausias ekskursijas. Kelionės programa sudėliota taip, kad mėgautis ja galėtų ir aktyvūs keliautojai, ir norintys ekskursijas derinti su pasyviu poilsiu“, – pasakoja M. Bielinytė.

Jei norite atrasti tikrąjį Madeiros grožį – leiskitės į žygius levadomis


Madeiroje apstu nuostabių gamtos kampelių – norėdami juos atrasti, keliaukite ne tik automobiliu ar autobusu, bet ir pėsčiomis gražiosiomis levadomis. Tai ištisus kilometrus besitęsiantys žmonių suformuoti vandens kanalai, šalia kurių besidriekiantys takai leidžia grožėtis nuo kalnų atsiveriančiomis panoramomis bei džiungles primenančių miškų gilumoje pasislėpusiais kriokliais.

 Levadų takai

Levados Madeiroje išraizgiusios visą salą, o bendras jų ilgis siekia daugiau nei 2500 km. Pagrindinė jų funkcija – iš vandens rezervuarų ir drėgnų salos vietų nugabenti vandenį į sausesnes salos dalis, kur kritulių mažiau ar saulė greičiau išgarina drėgmę. Mini kanalais keliaujančiu vandeniu aprūpinamos bananų plantacijos, vynuogynai, vaisių ir daržovių sodai.

Beveik šalia visų kanalų yra įrengti ir siauri pėsčiųjų takeliai, kuriais pasiekiamos tokios atokios vietos, kurių nepasieksite nei automobiliu, nei motociklu. Gidų komandos siūlo daugiau nei 20 skirtingų maršrutų: nuo lengvų, gražiais maršrutais lydinčių vos porą kilometrų, iki išties ilgų žygių, kuriuose teks pamiklinti kojas kopiant į beveik 2 km aukštį.

Vienas populiariausių levadų maršrutų – Levada 25 Fontes, per mišką vedantis link natūraliai susiformavusio baseino, į kurį suteka 25 stačiomis uolomis krentančių krioklių vanduo. Baseine galima ir išsimaudyti, tačiau nusiteikite, kad vanduo tiesiog stingdantis.

 Levadų takai

Norintiems ekstremalesnių potyrių, verta leistis į žygį Levada Caldeirao Verde taku. Beveik 12 km ilgio trasa vingiuoja šalimais žaluma apaugusių uolų, veda per tunelius ir baigiasi didingu kriokliu.

Unikalią patirtį tikriems žygeiviams padovanos ir kelionė Pico Ruivo – Pico do Arieiro maršrutu. Kelias – nelengvas, su tuneliais, nelygiais takeliais ir šimtais laiptelių, vedančių link kalnų viršūnių. Pico Ruivo – aukščiausia salos viršukalnė, tad galite tik įsivaizduoti, kokie įspūdingi vaizdai į aplinkinius kalnus ir slėnius atsivers pakeliui ir pasiekus maršruto tikslą.

Funšalis – įspūdžių kupina sostinė


„Madeira turi ir puikių didžiulių viešbučių, ir mažesnių, tačiau jaukių butikinio tipo viešbutukų. Dauguma jų įsikūrę Funšalyje, salos sostinėje, kurioje apsistoja didžioji dalis turistų. Vietiniai juokauja, kad čia prasideda ir susitinka visi Madeiros keliai, o įdomių veiklų nepritrūks net išrankiausi keliautojai. Tiesa, puikių apgyvendinimo įstaigų rasite ir mažesniuose Madeiros miesteliuose“, – pasakoja „Novaturo“ komunikacijos vadovė.

 Funšalis

Jei nuspręsite apsistoti Funšalyje, bent vieną rytą išsiruoškite į garsųjį turgų – tai spalvinga ir gyvybės visuomet pilna erdvė, kurioje pamatysite tikrąją Madeiros kultūrą ir paragausite egzotiškų gėrybių, kurių įprastose parduotuvėse nerastumėte. Kone kiekvienas prekiautojas siūlo žymiųjų bananų, pasiflorų, įvairių rūšių mangų, marakujų ir kitų vaisių hibridų. O jei susigundysite įsigyti vietinių pagautos šviežios žuvies, būtinai paragaukite espados – tikro šios salos pasididžiavimo.

Dienos karščiui šiek tiek atlėgus, tikrai smagu pasivaikščioti Lido promenada ir senamiesčio gatvelėmis, virtusiomis tikra meno galerija – senų namų durys čia išpaišytos spalvotais menininkų piešiniais.

 Funšalio panorama

Atkeliavę iki paties centro, išvysite nuostabų Santa Catarina parką – vieną gražiausių visoje saloje, tačiau nepagailėkite laiko pakilti ir į Monte kalną senamiestyje esančiu keltuvu. 15 minučių trunkančios kelionės metu galėsite grožėtis išties nuostabiais panoraminiais vaizdais, o viršuje jūsų lauks egzotiškasis Monte Palace Tripal Garden sodas.

Norėdami sugrįžti atgalios, sėskite į tradicines Funšalio rogutes – dviejų kilometrų nusileidimas tobaganais, kuriuos per nugludintą gatvių paviršių stumia du asmenys, padovanos šiek tiek adrenalino.

Norintiems parsivežti tikrai neišdildomus įspūdžius, „Novaturo“ atstovė pataria ištrūkti iš sostinės ribų ir aplankyti mažesnius miestus bei miestelius, keliauti pakrantėmis ir kilti į kalnus. Į lankytinų vietų sąrašą būtinai įtraukite Porto Monež, kuriame rasite natūraliai susiformavusį lavos baseiną. Užsukite į unikalų Santanos miestelį, garsėjantį tradiciniais spalvingais Madeiros nameliais. Pasivaikščiokite 580 metrų aukštyje virš Kabo Žirao skardžio įrengtos aikštelės stiklinėmis grindimis. Tai – tik kelios iš daugybės vietų, padovanosiančių nepaprastus potyrius keliaujant po Madeirą.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Atostogenas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)