Madeira – sala, kurioje telpa viskas, kas gražiausia

Portugalijai priklausančią Madeirą drąsiai galima vadinti viena įspūdingiausių Europos salų. Miškais ir kalnais vingiuojantys levadų takai, nuo aukštų uolų šniokščiantys kriokliai, kvapą gniaužiančios panoramos – keliaudami po Madeirą tikrai ne kartą pasijusite taip, tarsi būtumėte toli nuo Europos.

Čia nosį kutena eukaliptų giraičių kvapai, o malonumą akims ir gomuriui dovanoja egzotiniai vaisiai, kurių kitur nerasite – garsusis Madeiros vaisių turgus ne vieną keliautoją paskatina plačiau atverti pinigines, mat paragauti norisi visko.

„Amžino pavasario sala vadinama Madeira ištisus metus lepina maloniais orais ir yra ypač patraukli kryptis planuojantiems vasaros keliones. Karštaisiais mėnesiais, kuomet Turkijoje ar Graikijoje termometro stulpelis kyla gerokai per 30 laipsnių, šioje saloje galima mėgautis malonia 20–27 laipsnių temperatūra dienos metu ir šiltais vakarais. Be to, Madeira suteikia unikalų jausmą, tarsi sala priklausytų tik jums – nors į šią salą atvykstančių keliautojų išties daug, tai visai nesijaučia“, – pasakoja kelionių agentūros „Novaturas“ atstovė Indrė Palaikė.

Madeira – vulkaninės kilmės sala, tad jos pakrantėmis driekiasi uolos bei juodo smėlio ir akmenų paplūdimiai. Nors Madeirą dažniau renkasi aktyvaus poilsio mėgėjai, norintys pagaudyti saulės spindulius auksinio smėlio paplūdimiuose taip pat nenusivils – juos rasite Calhetos ir Macchico kurortuose.

„Sala – nedidelė, tačiau veiklos joje tiek, kad pasirinkę savaitės trukmės atostogas neretai nori jas pratęsti ar dar kartą sugrįžti ateityje“, – sako I. Palaikė ir norintiems ištyrinėti visus gražiausius Madeiros kampelius rekomenduoja rinktis dviejų savaičių trukmės atostogas.

Planuojantiems kelionę į Madeirą, „Novaturo“ ekspertė rekomenduoja pavaikštinėti levadų takais, kurių saloje yra maždaug 200. Būtinai apsilankykite Porto Moniz miestelyje, kuris garsėja natūraliais baseinais, uolose išsidėsčiusiuose palei vandenyno pakrantę. Bent kartą saulę pasitikite Pico Do Arieiro apžvalgos aikštelėje ir pabuvokite uolų apsuptame Ponta do Sol miestelyje, įsikūrusiame ant vandenyno kranto – vaizdai čia išties įspūdingi.

Neaplenkite ir salos sostinės Funchalio, nes čia prasideda ir susitinka visi Madeiros keliai. Mėgaukitės vietinių kavinukių ir restoranų gausa, nuostabiu senamiesčiu ir būtinai pakilkite keltuvu į viršukalnę, kurioje rasite net du gamtos parkus – Botanikos sodą bei „Monte Palace“ tropinį parką.

Bulgarija – kokybė už patrauklią kainą

Vos 2,5 valandos skrydžio lėktuvu nukels jus į svajonių atostogas: net 400 kilometrų besidriekiantys auksinio smėlio paplūdimiai, vaizdingos pakrantės su unikaliais UNESCO saugomais miesteliais ir nuostabi gamta, kerinti rožių sodais, levandų laukais bei vynuogynų slėniais – tobulų atostogų skonį čia pajus ir svajojantys apie ramų poilsį, ir norintys aktyviai pakeliauti tyrinėjant gražiausius šalies kampelius. Pastariesiems „Novaturas“ atstovė Žaneta Vincevičienė pataria rinktis ilgesnes, 10–14 dienų trukmės atostogas, mat šalis didelė ir įvairi.

„Kokybišku poilsiu, draugiškomis kainomis ir puikiu klimatu garsėjanti Bulgarija – viena iš itin populiarių krypčių šiltojo sezono metu, – sako Ž. Vincevičienė. – Oras čia išties malonus – būtent toks, kokio įprastai lietuviai tikisi iš vasaros. Ekstremalių karščių nebūna, lepina 24–28 laipsnių šiluma, o trumpalaikiai lietūs šalį nuplauna nebent birželio pradžioje.

Bulgarijos paplūdimių bei šalia jų įsikūrusių viešbučių įvairovė patenkins įvairius keliautojų poreikius. Čia itin populiarus „viskas įskaičiuota“ maitinimo tipas – jį siūlo dauguma šalies viešbučių, tačiau didžiąją atostogų dalį norintys skirti keliavimui ras ir kitokių pasirinkimų: viešbučių ar apartamentų be maitinimo, su pusryčiai ar pusryčiais ir vakarienėmis.

Bulgarija tikrai turi viską, ko reikia tobuloms atostogoms – miškų, didingų kalnų masyvų ir plačių, auksinio smėlio pakrančių Bulgarijai galėtų pavydėti visa Europa. Čia gausu įvairių pramogų bei vandens parkų, mėgstantys aktyviai leisti laiką gali kaituoti jėgos aitvarais, išbandyti burlenčių sportą ar povandeninį nardymą Juodojoje jūroje. Šalis turtinga ir kultūriniu bei istoriniu palikimu, gastronominiais atradimais, gausybe mineralinių vandenų gydymo centrų ir sanatorijų.


„Keliaudami po šalį, būtinai apsilankykite UNESCO saugomuose Nesebaro bei Sozopolio miesteliuose, pasivaikščiokite didžiausiame pajūrio mietelyje Varnoje, atsinaujinusiame Burgase, unikaliame Veliko Tirnovo mieste ar šalies kultūros sostine vadinamame Plovdive.

Jei mėgstate gamtą, nuvykite pasigrožėti rožių bei levandų laukais Kazanliko slėnyje, nusifotografuokite prie vaizdingo Kaliakros iškyšulio ar apsilankykite buvusioje Rumunijos karalienės Marijos vasaros rezidencijoje Balčiko miestelyje“, – pataria „Novaturas“ atstovė Ž. Vincevičienė.

Juodkalnija – šalis, apdovanota gražiausiomis gamtos gėrybėmis

Smaragdinė jūra ir derlingos žemės, žydintys sodai ir įspūdingi kalnai, šniokščiantys kriokliai ir sraunios upės – atvykę į Juodkalniją gamtos grožio ir didybės būsite nustebinti tikrai ne kartą.

„Norintiems apžiūrėti pačias žinomiausias Juodkalnijos vietas, reikėtų pasiplanuoti bent savaitės trukmės poilsį, tačiau verta pagalvoti ir apie ilgesnes atostogas. Įsikūrusi Adrijos jūros pakrantėje, lepinanti puikiu klimatu ir patraukliomis kainomis, Juodkalnija keliautojams palieka neišdildomus įspūdžius“, – sako „Novaturas“ atstovė Gitana Akmanavičiūtė.

Auksinio smėlio paplūdimiai Juodkalnijoje tęsiasi maždaug 80 kilometrų, o jų – daugiau nei šimtas. Šalimais – gražūs miesteliai, turtingi istoriniu ir kultūriniu paveldu.

„Kotoras – viena gražiausių ir lankomiausių Juodkalnijos vietų. Miestas yra įsispraudęs į kalnus, supančius gilius Kotoro įlankos kanalus. Tai nedidelis miestelis, kuriame gyvena tik 5 000 gyventojų. Jis ypatingas tuo, kad yra įsikūręs Kotoro žiotyse – nedidelėje uolų apsuptoje įlankoje, primenančioje fiordą.

Vaizdingu senamiesčiu, siauromis gatvelėmis, plačiais paplūdimiais bei aktyviu naktiniu gyvenimu garsėjanti Budva idealiai tiks saulėtoms atostogoms. Būdami čia būtinai apsilankykite ir šalimais esančiame Sveti Stefanas saloje – išskirtiniausiame Juodkalnijos kaime. Mėgstantiems gamtą, nepamirštamus įspūdžius padovanos Durmitoro nacionalinis parkas – 18 ledyninių ežerų ir Taros upė, kurioje plyti antras pagal gylį pasaulyje tarpeklis, atrodo išties įspūdingai“, – pataria G. Akmanavičiūtė.

Mėgstantys aktyvų poilsį veiklos Juodkalnijoje taip pat nepritrūks. Leisdamiesi plaustais sraunia Taros upe, pasisemsite neišdildomų įspūdžių visam likusiam gyvenimui, o norintiems ilsėtis šiek tiek ramiau, tačiau ne mažiau įspūdingai, verta leistis į žygius gražiausiais Juodkalnijos pėsčiųjų takais. Atsiverianti pasakiška panorama leis pamatyti visą Juodkalnijos gamtos išskirtinumą.

„Keliautojus į Juodkalniją vilioja ir puikus klimatas. Vasaros čia maloniai šiltos ir sausos, birželio mėnesį temperatūra pakyla maždaug iki 25 laipsnių, liepą ir rugpjūtį – iki 30 laipsnių, tačiau pasirinkusius atostogas pajūrio kurortuose, maloniai atvėsins švelnus pajūrio vėjas – pats tas šilumos pasiilgusiems, tačiau prie didelių karščių nepratusiems keliautojams“, – sako „Novaturas“ atstovė.