„Jordanija žinoma kaip Artimųjų Rytų Šveicarija, kadangi yra politiškai neutrali. Kai ten važiavau, žinojau, kad jausiuosi saugiai. Šalis turi įvairių lankytinų vietų, tinkamų skirtingam turistui. Jordaniečiai negyvena dėl turistų, jie gyvena dėl savęs, ir tai labai jaučiasi – šalis, kultūra yra autentiška“, – sako Vilniaus universiteto Azijos ir transkultūrinių studijų instituto doktorantė Gintarė Sereikaitė-Motiejūnė.
Gintarė Sereikaitė-Motiejūnė

Artimųjų Rytų valstybė ribojasi su keliomis saugumo jausmo nekeliančiomis valstybėmis – Sirija, Iraku, Palestina, tačiau pašnekovė sako, kad nerimauti vykstant į Jordaniją tikrai nėra ko.

Lietuvos keliautojai Jordaniją atrado maždaug prieš ketverius metus. Pasak „Novaturo“ produkto vystymo specialistės Jurgitos Savickaitės, ši egzotiška šalis dar išlieka nepažinta ir neišnaršyta.

„Žiemą esame linkę daugiau keliauti į kitus arabiškus kraštus – Dubajų, Egiptą, o Jordaniją dar tik atrandame žingsnelis po žingsnelio. Mes esame pasirinkę tą laikotarpį, kai dar nėra tikrasis turizmo sezonas, kuomet visa Europa ir pasaulis plūsta į Jordaniją, nes tuo metu ten karštasis sezonas. Mes keliaujame nuo lapkričio iki balandžio – tai idealus metas atostogauti, keliauti, nėra taip karšta, idealios sąlygos mūsų atostogautojams“, – dalijasi kelionių agentūros atstovė.

Anot J. Savickaitės, pasiūla, ką veikti ir kaip leisti laiką Jordanijoje, labai plati, tad kelionės pritaikytos ir romantiškiems potyriams nakvojant dykumoje, ir šeimoms su vaikais, norintiems leisti laiką jūros pakrantėje.

Ne kartą paslaptingąjį Petros miestą aplankiusi G. Sereikaitė-Motiejūnė sako, kad jis vis dar kinta.

„Kai buvau prieš 3–4 metus, tikrai buvo ką pamatyti. Aplankius pastaruoju metu yra naujų atidengtų, renovuotų vietų. Tad jei buvote Petroje, nereiškia, kad jau buvote Petroje, – nusišypso pašnekovė. – Nors atrodo, kad aplink šį miestą – dykumos, turėtų būti skurdoka, tačiau taip nėra – gamta labai graži: kalnai, aukštumos. Labai nenuobodi šalis, gamta, rinka pritaikyta bet kokiam turistui – ir tam, kuris nori poilsiauti prie jūros, pasigydyti prie Negyvosios jūros, ir net tas, kuris mėgsta ekstremalų sportą, gali atrasti kalnų upę užsiimti raftingu. Tai labai įvairi šalis“, – dalijasi jauna moteris.

Raudono smėlio dykumos Jordanijoje ne kartą priviliojo ir kino filmų kūrėjus. Kokios pramogos laukia poilsiautojų, kurie nori ten apsilankyti gyvai, ir kiek tai kainuoja?
Jurgita Savickaitė

„Galime sukurti net privatų turą į dykumą, ten pagyventi, pabūti dvi naktis palapinėje. Galima su beduinais atsigerti kavos su kardamonu ar paragauti arbatos, uolose patyrinėti senovinius užrašus – visa tai įmanoma suplanuoti jau atvykus į Jordaniją. Biudžetas labai įvairus, priklauso nuo to, ką norėtumėte nuveikti, ir svyruoja nuo 40 dolerių iki kelių šimtų. Toje pačioje dykumoje nakvynė gali kainuoti nuo 20 iki kelių šimtų dolerių už naktį – nelygu, kokios prabangos norisi“, – vardija J. Savickaitė.

Dykynėje naktį praleidusi G. Sereikaitė-Motiejūnė sako, kad net biudžetinis variantas yra įspūdingas.

„Biudžetas man buvo svarbus, bet net skyrus mažesnę sumą palapinės – autentiško stiliaus, išmuštos beduinų raštais, kilimais, ir tai nereiškia, kad nebus tualetų, dušų, – jie yra. Ką girdėjau ir iš kitų keliautojų, tai dykumoje atsiriboji nuo pasaulio, nes netrukdo internetas, neveikia telefonai, nėra ryšio, tad net labai norėdamas į darbą negrįši. Aplink esančios miestelio šviesos netrukdo, kai ateina vakaras, visos šviesos gesinamos ir aplink pasidaro aklina tamsa, matomos tik žvaigždės, kuriomis galima mėgautis“, – apie laukinės gamtos ir komforto suderinamumą pasakoja Azijos ir transkultūrinių studijų instituto doktorantė.

Maistas, anot pašnekovių, labai įvairus ir skanus. J. Savickaitė sako, kad ji kelionės į Jordaniją neįsivaizduoja be ten gamintos baklavos, kitų saldumynų, jų parveža ir lauktuvių.

Tiems, kurie nori keliauti sveikatinimosi tikslais, rekomenduojama aplankyti Negyvąją jūrą. Tiesa, pasimėgavus laiku jos vandenyje, būtina nusiplauti druskingą vandenį nuo kūno, tam keliautojai ras aikštelėse turistams pritaikytų dušų.

Kelionių agentūros atstovė atskleidžia, kad planuojami turai ateičiai, – atvykę į Jordaniją galės dalį atostogų laiko praleisti ir Izraelyje.

„Izraelio pusėje, prie Negyvosios jūros pakrantės, yra daugiau infrastruktūros, tad pasinaudočiau proga ir įtraukčiau Izraelio pakrantę. Jordanijos pakrantė taip pat labai graži, ten galima tiesiog plūduriuoti skaitant laikraštį. Atrodytų, dar tik prasideda vasara, bet jau reikėtų pagalvoti ir apie žiemą – prasidėjo žiemos krypčių pardavimas, tad reikėtų planuoti jau dabar, jei norite gauti geriausią pasiūlymą, žemiausią kainą, didžiausią viešbučių pasirinkimą“, – sako J. Savickaitė.