Lietuviai saulės ieško visus metus

Ilgesniam poilsiui ar kelių dienų atokvėpiui į šiltuosius kraštus išsiruošę keliautojai pirmiausia, žinoma, dairosi į orų prognozes ir iš anksto nekantriai renkasi būsimų atostogų namus. Pirmieji pavasario mėnesiai įprastai skirti kelionėms po egzotinius kraštus ir atostogoms Egipto ar Tenerifės kurortuose, kur geri orai ir šiluma lepina ištisus metus. Kelionių sezonui įsibėgėjus, populiariausių šalių sąrašą dažniausiai papildo Turkija, Graikijos salos, Juodkalnija, Bulgarija ar saulėtasis Tunisas.

Kazimieras Jarmalis, „Novaturo“ pardavimų vadovas pastebi, kad kelionių datos sparčiai pildosi. Didžioji dalis keliautojų iš anksto planuoja keliones, tačiau mėgstantys keliauti spontaniškai ar negalintys iš anksto susiplanuoti atostogų, dairosi ir paskutinės minutės pasiūlymų.

„Per pandemiją, kuomet situacija su kelionėmis buvo neapibrėžta, keliautojai dažniau rinkdavosi paskutinės minutės pasiūlymus, tačiau dabar tendencija planuoti atostogas ir įsigyti keliones iš anksto sugrįžta. Į kai kurias keliautojų itin pamėgtas kryptis – Barseloną, Madeirą – kelionės artimiausiu metu beveik pilnai išparduotos, o į bene populiariausius Turkijos kurortus kelionių datų pasirinkimas sparčiai tirpsta. Galima sakyti, kad planuojantys atostogas iš anksto visuomet laimi, nes turi galimybę rinktis iš didžiausios kelionių datų bei viešbučių pasiūlos“, – sako K. Jarmalis.

Domėkitės ne tik viešbučiu, bet ir šalimi

Saulė, skanus maistas, poilsis ir naujos patirtys – kelionėse norintiems pasisemti tik teigiamų emocijų, vertėtų nepamiršti kelių svarbiausių taisyklių. Pirmiausia – pasidomėti ne tik viešbučiu, kuriame ketinate apsistoti, bet ir šalimi, į kurią vykstate.

„Visi žinome, kad kuo daugiau žvaigždučių viešbutis turi, tuo aukštesnės kokybės paslaugų galime tikėtis, tačiau aklai pasikliauti vien žvaigždučių skaičiumi nereikėtų, mat kiekvienoje šalyje, o kartais net ir tame pačiame regione, viešbučių vertinimo kriterijai skiriasi. Renkantis, keliautojams visuomet rekomenduojame išsinagrinėti kuo daugiau – paskaityti kitų keliautojų atsiliepimus ir drąsiai konsultuotis su mūsų atstovais, kurie padės išsirinkti geriausią variantą pagal jūsų kriterijus ir prioritetus“, – pataria „Novaturas“ atstovas.

Kiekviena šalis turi ir savų kultūrinių ypatumų, tad dar prieš kelionę pravartu pasiskaityti apie čia vyraujančias tradicijas. Pavyzdžiui, vykstantiems į Egiptą reikėtų žinoti apie čia vyraujančią arbatpinigių kultūrą – vadinamųjų bakšišų iš keliautojų tikėsis ir viešbučio darbuotojai, ir įvairių turistinių pramogų organizatoriai. O štai Kinijoje, Japonijoje ar Pietų Korėjoje kaip padėka už gerą aptarnavimą palikti arbatpinigiai gali būti palaikyti netgi įžeidimu.

Pasirūpinkite geriamu vandeniu ir kelionių vaistinėle

Nors į kelionių lagaminą pirmiausiai keliauja maudymosi kostiumėliai ir lengvi atostogų drabužiai, nepamiršti reikėtų ir kelionių vaistinėlės. Įsiskaudėjusi galva ar sustreikavęs skrandis gali atimti net kelias dienas atostogų džiaugsmo.

Keliaudami į šiltuosius kraštus būtinai išsiaiškinkite, ar saugu gerti vietinį vandenį tiesiog iš čiaupo. Nors įprastai viešbučių darbuotojai apie tai primena ir pasirūpina svečiams skirtais geriamo vandens buteliukais užsukamais kamšteliais, patiems pasidomėti taip pat patartina.

Tiesa, reikėtų paminėti, kad rekomendacija negerti vietinio vandens nebūtinai reiškia, kad jis yra užterštas. Dažnu atveju vietiniams gyventojams toks vanduo nieko blogo tikrai nepadarys, o štai jautresniam ir prie vietinės aplinkos nespėjusiam prisitaikyti keliautojo organizmui gali tapti išbandymu. Praustis po tokiu vandeniu yra saugu, tačiau stenkitės jo nepraryti, o dantų valymui geriau naudokite vandenį iš buteliuko.

Negerti vandens iš čiaupo patariama tikrai ne tik trečiojo pasaulio šalyse, bet ir puikiai išsivysčiusiose ir milžiniškus turistų srautus pritraukiančiose valstybėse. Prie šalių, kuriose geriau gerti tik vandenį iš buteliukų, rikiuojasi ir lietuvių labai pamėgtos atostogų kryptys – Egiptas, Turkija, Graikijos salos, Bali, Tailandas. Pasitikrinti, ar jūsų pasirinkta atostogų šalis patenka tarp galinčių pasidžiaugti kokybišku geriamuoju vandeniu, galite įvedę šalies pavadinimą šiame puslapyje.

Atkreipkite dėmesį, kad net ir toje pačioje šalyje vandens kokybė taip pat gali skirtis. Didesniuose miestuose ar privačiuose viešbučiuose jis gali būti kokybiškas ir saugus, o atokesniuose kampeliuose reikėtų elgtis apdairiau.

Nepamirškite – kaitriu oru organizmui skysčių reikia daugiau, tad atsigaivinti be vandens padės ir kiti gaivieji gėrimai – sultys, šaltoji arbata ar net daug vandens savo sudėtyje turintys vaisiai bei daržovės – arbūzai, melionai, agurkai. O štai kofeino turinčių gėrimų geriau vengti, mat jie skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo.

Budrumo neprarasti ir vaistų į kišenę įsidėti reikėtų nepamiršti ir turintiems įvairių alergijų. Jas sukelti gali ne tik maiste esantys alergenai, bet ir vabzdžių įgėlimai, vietiniai augalai ar net kaitrios saulės spinduliai. Ypatingą dėmesį būtina skirti vaikams, nes jiems alergijos kelionėse pasireiškia taip pat dažnai kaip peršalimai ir žarnyno sutrikimai.

„Nepriklausomai nuo to, keliaujate savarankiškai ar su kelionių agentūra, visais atvejais turite pasirūpinti kelionių draudimu, nes nelaimės atveju išlaidos gali siekti ir keturženkles sumas. Dauguma didesnių Turkijos ar Graikijos viešbučių turi vietinius gydytojus ar galimybę juos išsikviesti, jei svečiams prireikia pagalbos, tad susidūrus su sveikatos negalavimais, pirmiausia keliautojams reikėtų kreiptis į viešbučio administraciją. Žinoma, šalyje esantys mūsų kelionių gidai taip pat visuomet pasiruošę padėti, jei reikia papildomos pagalbos vertėjaujant ar sprendžiant kitus klausimus“, – sako „Novaturas“ pardavimų vadovas K. Jarmalis.