Ir norintiems užsimiršti, ir norintiems atrasti

Vien per pastaruosius kelerius metus „Google“ paieškos sistemoje užklausos apie solo keliones išaugo net keturis kartus. Kol vieni jau ne pirmą kartą planuoja maršrutus ir pakuoja lagaminus, kiti tik nedrąsiai apie tai pasvajoja. Pamilusių solo keliones jau nebestebina ir bene dažniausias klausimas – ar nebaisu?

Ryžtis keliauti be kompanijos tikrai ne visada drąsu, tačiau kaip pastebi psichologė Ugnė Juodytė, solo kelionės gali būti viena įdomiausių, labiausiai išlaisvinančių ir akis atveriančių patirčių. Tad jeigu galvoje bent akimirką sukirbėjo mintis pabandyti, tikrai verta šią svajonę įgyvendinti.

„Solo kelionė yra vienas iš būdų atitrūkti nuo kasdienybės ir skirti kokybišką laiką tik savo poreikiams ir norams. Juk keliaujant be kompanijos, nereikia prie nieko derintis – galite nors ir vidury nakties atsikėlę keliauti į žygį ar priešingai – mėgautis nieko neveikimu. Tai galimybė daryti būtent tai, ko norite jūs patys ir veikti impulsyviai pagal iškilusius savo poreikius“, – sako U. Juodytė.

Neretai į solo keliones žmonės leidžiasi pastūmėti gyvenimiškų permainų, bandydami atrasti sielos ramybę ir į savo kasdienybę įnešti naujų spalvų. Psichologė U. Juodytė įsitikinusi, kad tokios kelionės iš tiesų gali turėti terapinį poveikį, mat pakeitus aplinką galima atsitraukti ir savo gyvenimo situacijas pamatyti iš naujos perspektyvos. Be to, tai stiprina pasitikėjimą savimi, didina drąsos pojūtį, padeda pagerinti problemų sprendimo įgūdžius. Pažintys su naujais žmonėmis, nauji atradimai ir patirtys kuria malonius įspūdžius ir padeda organizmui gaminti stresą slopinančius laimės hormonus.

„Jei patyliukais pasvajojate apie solo kelionę, tačiau vis dar sprendžiate dilemą ar tikrai verta, pabandykite nuoširdžiai atsakyti sau į klausimą – kodėl tokios kelionės šiuo metu noriu ir ką aš iš jos galiu gauti. Jei jaučiate poreikį tokiai patirčiai, norite pabūti su savimi, tuomet neleiskite baimėms jūsų stabdyti – keliauti solo gali tikrai kiekvienas“, – pataria psichologė.

Solo kelionėms – ir egzotiškos kryptys

Solo kelionės įprastai yra lengvesnės ir smagesnės nei daugelis įsivaizduoja. Tereikia išsirinkti tinkamą kryptį, kurioje jausitės komfortiškai ir gausite būtent tai, ko jums labiausiai reikia – vieniems ramaus poilsio ir galimybės pabūti su savo mintimis, kitiems naujų potyrių ir ekstremalių patirčių.

„Jei norite keliauti vieni, tačiau jaučiatės nedrąsiai ir nežinote, nuo kokios šalies geriausia būtų pradėti, rinkitės solo keliautojų pamėgtą netolimą kryptį – Juodkalniją. Tekančiomis upėmis, kalnais ir skaidriais ežerais pakerinti šalis tikrai patiks aktyvaus poilsio mėgėjams“, – sako Miglė Bielinytė, „Novaturas“ komunikacijos vadovė.

Vienas geriausių būdų mėgautis Juodkalnija – leistis į žygius, aplankyti nacionalinius parkus ir įlankas, braidžioti smaragdinėmis pakrantėmis ir grožėtis nuostabiais paplūdimiais, kuriuos skalauja Adrijos jūra. Ilgą ir įvairialypę istoriją turintys šalies miesteliai leidžia pasijusti, tarsi nukeliavus į praeitį, tad Juodkalnija patiks ir mėgstantiems patyrinėti kultūrinį paveldą.

Jei kelionės jums asocijuojasi su gamta, tiesiog privalote pamatyti amžino pavasario salą Madeirą. Žiemą temperatūra čia retai kada nukrenta žemiau 17 laipsnių šilumos, o vasarą retai kada peržengia 26 laipsnių ribą. Statūs uolėti kalnai, kriokliai, egzotiškos giraitės ir jaukūs paplūdimiai – keliautojus Madeira užburia savo įvairove ir gamtos kontrastais, kurie kuria įspūdį, tarsi keliautumėte po visiškai skirtingus kraštus.

„Solo kelionėms idealiai tinka ir nuostabaus grožio, lietuvių jau pamėgtos Graikijos salos. Pribloškiančiu kraštovaizdžiu, pasakišku oru ir graikiška virtuve garsėjanti Kefalonija, senovine architektūra išsiskirianti Korfu ar jauki bei kompaktiška Rodo sala – pasirinkti tikrai bus iš ko ir norintiems pasimėgauti saule smėlėtuose paplūdimiuose, ir trokštantiems patyrinėti salas aktyviai keliaujant“, – pataria „Novaturas“ atstovė.

Norintiems pajusti niekada nemiegančio miesto gyvybingumą, verta išsiruošti į Barseloną. Katalonijos sostinės architektūra, menai, žmonių įvairovė ir puikus maistas bei oras privers jus nusišypsoti ir pajausti tikrojo gyvenimo skonį. Nedažnas didmiestis gali pasigirti auksinio smėlio pakrantėmis ir žydromis jūros bangomis, tad aktyvų poilsį tikrai galėsite derinti su pasimėgavimu saule smėlėtuose paplūdimiuose.

Norintys keliauti solo ir ieškantys egzotinių dvasinių patirčių, dažnai renkasi dievų sala vadinamą Balio salą. Šį vardą ji gavo dėl unikalaus grožio ir atmosferos, kurios patirti keliautojai plūsta iš viso pasaulio. Sala garsėja nuostabiais paplūdimiais, gražia vulkaninės kilmės gamta, įspūdingomis šventyklomis ir fantastiškomis jogos bei meditacijų praktikomis. Išsinuomoję motorolerį, galėsite patogiai keliauti po visą salą, o vieniši tikrai nepasijausite, mat salos gyventojai tiesiog užburia nuoširdžiomis šypsenomis ir paslaugumu.

Viską pamatykite, bet sutaupykite

Ne paslaptis – keliaujant su šeima ar draugais kai kurias išlaidas galima pasidalinti, tad viešbučio kambarys, automobilio nuoma ar privačios ekskursijos kainuoja mažiau. Vis tik ir solo kelionėse galima sutaupyti, tereikia iš anksto susidėlioti planą ir įsivertinti, kam išlaidauti nebūtina.

„Pradėkite nuo viešbučio pasirinkimo: jei didžiąją laiko dalį ketinate praleisti už viešbučio ribų ir į savo kambarį grįšite tik pernakvoti, galbūt verta rinktis patrauklias kainas siūlančius ekonominės klasės viešbutukus, kurie įsikūrę pačiame miesto centre. Tai – galimybė ir sutaupyti, ir tuo pačiu geriau pažinti šalį bei jos kultūrą“, – sako „Novaturas“ komunikacijos vadovė.

Jei ketinate daug keliauti, tačiau neplanuojate nuomotis automobilio, tuomet iš anksto susidėliokite lankytinų vietų maršrutą ir iš anksto susiplanuokite keliones iš savo apgyvendinimo vietos. Čia visuomet gali padėti kelionių organizatorius ir vietoje esantys gidai, kurie patars, kaip geriausiai susiplanuoti kelionę ir ekskursijas.

Kitas variantas yra viešbučius užsisakinėti skirtingose lokacijose atsižvelgiant į tai, kuriame miestelyje tuo metu planuojate būti. Tokiu būdu sutaupysite ir laiko, ir pinigų, nes nereikės papildomai išlaidauti transportui.

Nors nuomotu automobiliu keliauti visuomet patogu, taupant finansus verta pasinaudoti viešojo transporto paslaugomis. Traukiniu ar autobusu patogiai keliausite iš vieno miesto į kitą ir tuo pačiu turėsite galimybę pasigrožėti apylinkėmis.

Nebijote bendrauti su vietiniais gyventojais, ypatingai atokesniuose, mažesniuose miesteliuose. Juk jie gali atskleisti ir geriausias nakvynės vietas, ir skaniausius vietinius restoranėlius, kuriuose sočiai papietausite neišlaidaudami. Tuo pačiu tai ir puikus būdas užmegzti naujas pažintis.

Vienas geriausių būdų sutaupyti – keliones planuoti iš anksto. Pavyzdžiui, būtent šiuo metu yra tinkamas laikas galvoti apie kitos žiemos keliones.

„Populiariausios atostogų kryptys pritraukia gausius keliautojų srautus, o kai kurių viešbučių užimtumas būna itin aukštas. Tuo tarpu išankstinių pardavimų laikotarpiu keliautojams siūlome galimybę rinktis iš plataus krypčių bei viešbučių asortimento, taip pat galima pasinaudoti nuolaidomis bei papildomomis naudomis.

„Novaturas“ yra vienintelis kelionių organizatorius Lietuvoje, kuris kartu su kitomis naudomis būtent išankstinių pardavimų metu siūlo keliautojams mažiausios kainos garantijos paslaugą. Tai reiškia, jog kelionę iš anksto įsigiję klientai gali jaustis užtikrinti, jog jiems bus grąžintas kainos skirtumas, jei kelionės kaina ateityje sumažėtų. Matome, kad šią naudą keliautojai vertina“, – sako Miglė Bielinytė.

Gegužės mėnesį „Novaturas“ keliautojams pristatys visą 2023–2024 m. žiemos atostogų programą bei sezono naujienas.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Atostogenas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją