Jei Jums pažintinės kelionės vis dar asocijuojasi su ne itin patogiu autobusu, ilgai trunkančia kelione, kelionių organizatoriai sako, kad dabar kelionių pasiūla stipriai pakitusi.

Lilijana Degutytė
„Nepatogių kelionių nebelieka. Pažintines keliones mes organizuojame tiek autobusu, tiek lėktuvu. Jei kalbėsime apie pažintines keliones autobuso, kurios vyko prieš 20 metų ir keliautojai nakvodavo autobusuose – to tikrai nebėra. Visos nakvynės yra patogiuose viešbučiuose, autobusai patogūs, o kai reikia nuvažiuoti nemažus atstumus, keliautojus lydi profesionalūs kelionių vadovai, kurie papasakoja tiek daug istorijos, socialinių faktų ir įdomybių, kad atstumai tikrai neprailgsta“, – sako „Novaturo“ kelionių skyriaus vadovė Lilijana Degutytė.

Siūloma vis daugiau krypčių

Kelionių organizatoriai pastebi, kad pažintinės kelionės labiausia vilioja į tas šalis, kurios turi gilią savo istoriją.

„Tokios šalys, kaip Italija, Graikija, Ispanija traukia turistus. Keliauja ir šeimos su vaikais. Galima lankyti ir Lenkiją, Vokietiją, Prancūziją, kur yra daug pramogų parkų, įvairių pramogų vaikams. Pastaruoju metu populiarėja ir egzotinės kryptys, tokios kaip Vietnamas, Šri Lanka. Taip pat didelio susidomėjimo susilaukė JAV ir Australija“, – vardija pasirinkimo galimybes „Baltic Clipper“ agentas Deividas Patkauskas.

Pašnekovai pastebi, kad po karantino laikotarpio žmonės labai pasiilgę pažintinių kelionių, tad keliauja ir lėktuvais, ir autobusais. Be to, pažintinių kelionių metu galima puikiai derinti ir aktyvų, ir pasyvesnį poilsį.

„Pažintinė kelione susideda iš programos, tačiau visi lankomi objektai, kur reikia laukti eilėse – užsakomi, gidas suteikia visą informaciją. Keliautojams nereikia galvoti, kad visą laiką turi būti su gidu. Profesionalūs gidai paaiškins kur nueiti, ką pamatyti, kokiu laiku, kur būti, jei norite eiti atskirai. Prisirišimo išvykus, kad būti tik su kelionių vadovu – nėra. Žinoma, reikia sekti programą, nes tai yra pažintinė kelionė. Taip pat stengiamės, kad po pažintinės programos būtų poilsio diena ar dvi dienos”, – pasakoja L. Degutytė.

Pašnekovė sako, kad kelionių gidas padeda ne tik pamatyti šalį, bet ir padeda nejausti diskomforto dėl kalbos barjero, o savarankiškiems keliautojams mielai patars, ką galima pamatyti savarankiškai.

Pažintines keliones renkasi įvairaus amžiaus žmonės

Pažintines keliones, anot keliones organizuojančios įmonės atstovės, anksčiau daugiau rinkosi vyresnio amžiaus žmonės, tačiau dabar situacija kiek kitokia. Neretai tokias keliones renkasi didesnes nei vidutines pajamas turintys žmonės, kurie tiesiog neturi laiko planuoti savo atostogų kelionių.

„Pažintines keliones renkasi žmonės, kurie yra žingeidūs ir nori vienos kelionės metu tiek pamatyti, tiek ir pailsėti. Į savaitgalio keliones lėktuvu dažniausiai vyksta mamos su dukromis, močiutės pasiima anūkes, tad išskirti amžių mums labai sudėtinga, ir tikrai nepasakyčiau, kad tai yra tik vyresni keliautojai“, – pasakoja L. Degutytė.

D. Patkauskas antrina, kad savaitgalio keliones labai dažnai renkasi artimi šeimos nariai, tačiau priduria, kad kai kurie miestai vilioja ir įsimylėjėlius.

Roma, Paryžius – yra romantikos miestai, tad tokios pasirinktos kelionės duoda atsvarą tam tikroms amžiaus grupėms. Kaip ir minėjau, keliauja ir šeimos su vaikais, tad vienos amžiaus grupės nėra“, – antrina pašnekovas.

Dalies kelionių kaina išties nemažai pakilo, tačiau jei rinksitės keliones autobusu – pasiūloje yra ir kelionė į Kroatiją savaitei nuo 485 eurų. Į kainą įskaičiuoti pusryčiai ir vakarienės. L. Degutytė sako, kad jei palyginti su poilsiu Lietuvoje, kelionė išties nėra brangi. Pažintinės kelionės lėktuvu kainuoja daugiau. Pašnekovė skaičiuoja, kad savaitei tektų jau skirti apie 1000-1500 eurų.

Kodėl verta planuoti keliones?

Kiek anksti reikia pradėti ruoštis kelionėms? Kelionių organizatoriai sako, kad net ir Mamos dienai kur keliauti tikrai žmonės gali surasti, visgi norint išleisti mažiau, reikia apie keliones galvoti gerokai iš anksto. L. Degutytė atskleidžia, kad kuo daugiau laiko iki kelionės, tuo ji pigesnė, tad galima sutaupyti 15-20 procentų. Be to, keliones galima pirkti išsimokėtinai – nuo 60 eurų autobusu ar nuo 100 eur7 kelionei lėktuvu.

Keliones organizuojantis agentas D. Patkauskas sako, kad tie, kurie neturi galimybės pabėgti poilsio savaitei, gali ne ką prasčiau pailsėti pasirinkę savaitgalio kelionę.

„Išvykti savaitei-dviem pažintinei ar poilsinei kelionei kartais sudėtinga, o trumpam pabėgti nuo rutinos, darbų, pakeisti aplinką – yra savaitgalio kelionių. Londonas, Tbilisis, Lisabona, savaitgaliai Maltoje, Atėnai – krypčių, iš tiesų yra daug. Kaina priklauso ir nuo lėktuvo bilietų, vidutiniškai asmeniui kainuotų 700-800 eurų“, – vardija D. Patkauskas.

L. Degutytė pastebi, kad kovidas pakeitė žmonių norus keliauti – vis daugiau dėmesio sulaukia ilgesnio laikotarpio kelionės, kurios trunka apie 14 dienų, o kelionių kryptys į Ispaniją, Maroką dovanoja nuostabius skonius, pojūčius ir vaizdus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją