Kelionių ekspertai laidoje papasakos, kokių orų ten galima tikėtis vasarą, ar tikrai ši sala veikia magiškai ir ką Balyje būtina pamatyti.

„Balio sala labai sužavėjo keliautojus žiemos metu. Ne pirmą kartą mes siūlome kelionę savo klientams žiemą, bet pagalvojome – kodėl gi to nepadarius vasarą? Žinome, kad vasarą krypčių pakankamai – Turkija, Graikija. Italijos šalys. Tačiau ko nors egzotiško, išskirtinio vasarą mes neturėjome, tad šiemet siūlysime nuvykti į žavingą Balio salą, mat tuo metu ir klimatas, ir laikas keliauti patys geriausi“, – sako „Novaturo“ produkto vystymo specialistė Jurgita Savickaitė.

Pašnekovė sako, kad Balio saloje klimatą galima skirstyti į du sezonus – drėgnasis ir sausasis.

„Nuo gegužės iki spalio yra sausasis laikotarpis, temperatūra – 28–30 laipsnių, manyčiau, lietuviui tai idealu: nei per karšta, nei per šalta. Nėra liūčių. Aišku, nereikia pamiršti, kad ten yra tropinis klimatas, tad gali gerai nulyti kokią valandą kitą, bet paskui vėl išsisklaido debesys ir vėl puikus oras, galima keliauti, daug ką pamatyti, sužinoti. Vasarą orai idealūs“, – egzotiškų šalių mėgėjams pašnekovė rekomenduoja rinktis naujai siūlomą vasaros kelionės kryptį.

Į Balį kai kurie keliautojai iš Lietuvos vyksta ne tik pasigrožėti mums neįprasta gamta, bet ir ieškoti
Jurgita Savickaitė
dvasinių bei magiškų potyrių. J. Savickaitė sako, kad iš žmonių, kurie tokią kelionę pasirenka pirmą kartą, neretai išgirsta klausimų – ko tikėtis iš Balio salos?

„Vieni girdėję, kad tai kažkas dvasiško, ji vadinama dievų sala, yra labai daug šventyklų. Reikia nepamiršti, kad saloje vyraujanti religija – hinduizmas, tuo vietiniai gyvena savo kasdienybėje, tuo paremta jų kultūra, tradicijos. Pirmą kartą keliaujantis žmogus, manau, Balyje atras vidinę ramybę. Sostinėje ar kurortuose gali būti chaotiškų gatvelių, bet atėjus į paplūdimį, užsukus į kavinukę ar būnant viešbutyje užplūsta ramybė, mat vietiniai gyvena tuo dvasiniu pasauliu“, – dalijasi pašnekovė.

Keliaujant su vaikais, J. Savickaitė kelionę pataria planuoti taip, kad viešbutis būtų arčiau oro uosto, nereikėtų važiuoti toli, nes keliai tikrai nėra labai geri.

„Reikia nepamiršti ir to, kad Balio sala – motorolerių rojus, labai didelis jų judėjimas. Jei su vaikais keliaujama apžiūrėti šventyklų ar didesnių miestelių, pavyzdžiui – Ubudo, reikia nepamiršti, kad vaikščioti būtina atsargiai, nes kelyje gali būti duobių, gali išbėgti vietinis gyvūnas, transportas važiuoja kairiąja puse. Taigi, reikėtų atidumo ir, aišku, apsišarvuoti ramybe, nes vietiniai gyventojai nepakenčia streso, – jei viešbutyje rėksite ko nors reikalaudamas, Jūs nieko nepasieksite. Tėveliai, keliaudami su vaikais, kartais nori greičiau kokio nors rezultato, tačiau svarbu apsišarvuoti ramybe ir kantrybe“, – apie salos diktuojamą tempą pasakoja poilsinių ir pažintinių kelionių organizavimo paslaugas teikiančios įmonės atstovė.
Balyje jau aštuonis mėnesius gyvenanti ir po salą keliaujanti pora Vilma ir Ričardas neslepia, kad tai buvo planuota, jie norėjo pažinti pietryčių Aziją.

„Man asmeniškai Balis buvo priimtiniausia vieta: atrodė, kad čia gera atmosfera, energija, ir tai kompensuoja švaros trūkumą, – sako Vilma. Ričardas priduria, kad čia išties vyrauja ramybė. – Ta ramybė, kuria dvelkia Balyje, žmonių gerumas... Per visą laiką negirdėjome jokio atviro konflikto – tai, galbūt, labiausiai nustebino. Aišku, gamta labai labai graži.“

Anot Ubude šiuo metu gyvenančios poros, maistas taip pat skanus, nors, palyginti su kitomis Azijos šalimis, nėra labai išskirtinis. Vilma ir Ričardas sako, kad vietos kultūra tiesiog užburia.

„Jie į viską žiūri per tikėjimo prizmę – labai tiki karma, tiki, kad reikia žmonėms daryti gera, ir tai yra taip nuoširdu. Kartais kur nors nuvykęs sutinki gerų vietinių žmonių, tačiau jauti, kad turistai jiems atsibodę, o Balyje vietiniai dėkoja, kad atvažiuojate. Jie sako „mums svarbu“ ir iš tiesų jautiesi labai labai laukiamas“, – patirtimi dalijasi moteris.

Aštuonis mėnesius čia gyvenanti pora norintiems bent porą savaičių praleisti Balyje rekomenduoja neplanuoti itin intensyvaus maršruto.
„Visada sakau, kad Balį reikia patirti. Pamatyti gražių vietų galima daug kur pasaulyje, o Balis yra patirtis ir jausmas. Tam, kad jį patirtumėte, reikia rasti laiko nurimti, pasimėgauti – tiesiog pasivaikščioti ryžių laukais, pasivažinėti motoroleriu, nenumintais takeliais nuvažiuoti į kalnus. Reikia pabendrauti su vietiniais, užsukti į jų namus, nes tai yra kažkas vau: jų namų kompleksas – lyg muziejus. Ką aplankyti? Manau, nereikia išvykti iš Balio neaplankius Ubudo miesto, tačiau turiu omenyje ne centrą, kur daug prekyviečių, – aplink Ubudą yra kultūros sostinė, širdis, ir būtent aplink Ubudą siūlyčiau pasivaikščioti bei pabūti. Pačiame Ubude yra labai puikių kavinukių, kur jauku ir smagu pasėdėti. Būtinai rekomenduočiau aplankyti bent vienas ryžių terasas“, – vardija pašnekovė, kam išties verta skirti laiko Balio saloje.

Vilma atvira – jiems patiems labiau patinka matyti Balio salą tokią, kai nebūna daug turistų, tačiau pati gamta atima žadą. Viena tokių vietų – įspūdingi kriokliai, o norintiems pasižvalgyti po salą savarankiškai Balyje šiuo metu gyvenantys lietuviai sako gailintys padėti rasti puikių vietų, kur verta užsukti pėsčiomis, motociklu.