Be to, šioje Balkanų pusiasalio šalyje kone garantuota saulė – ji vidutiniškai šviečia 2223 valandas per metus, aplenkdama kitą populiarią atostogų kryptį – Turkiją.

Žaneta Vincevičienė, didžiausio kelionių organizatoriaus Baltijos šalyse „Novaturas" produkto specialistė, pastebi, kad Bulgarija yra puiki kryptis poilsiui su šeima, poroms, draugų kompanijoms ir vyresniems žmonėms – šalies kurortai pastebimai atsinaujino, tad paslaugų kokybė ir pramogų gausybė nustebins net išrankiausius. Ir visa tai – neištuštinant piniginės.

„Pastebime, kad pastaruoju metu tendencijos kinta. Anksčiau į Bulgariją skrisdavo daugiau vyresnio amžiaus žmonių, o štai šiandien šią šalį renkasi norintys išskirtinio poilsio kultūros lopšyje, kokybiškų viešbučių, įspūdingų pramogų ir vaizdingos gamtos.

Sulaukiame ir vis daugiau užklausų Bulgarijoje švęsti mergvakarius, bernvakarius. Tai – išties puiki alternatyva lietuviškam pajūriui, kuriame ir oras yra loterija, ir kainų šuoliai neprognozuojami. Bulgarijoje kainų ir kokybės santykis itin geras – pinigų čia praktiškai nereikia skaičiuoti“, – saulėtosios Europos pietryčių šalies privalumus vardija Ž. Vincevičienė.

Nesvarbu, ar atostogas planuojate savarankiškai, ar šį rūpestį patikite kelionių organizatoriams, Bulgarijoje, sako ji, pirmiausia svarbu pasirinkti poilsiautojo lūkesčius atitinkančią viešbučio lokaciją. Antraip, pageidaujantys ramesnio poilsio, rizikuoja atsidurti kurorto centro sūkuryje, o trokštantys pramogų – pernelyg nutolti nuo naktinio gyvenimo šurmulio.

Šeimos traukia šiauriau

Bene populiariausiomis Bulgarijos kryptimis tarp poilsiautojų išlieka Obzoras ir Saulėtas krantas (ang. Sunny beach).

Mėgstantiems „viskas įskaičiuota“ variantą ir nenorintiems kelti kojos iš viešbučio, pataria Ž. Vincevičienė, vertėtų rinktis ramesnėje vietoje esantį kokybišką viešbutį su erdvia teritorija. Pavyzdžiui, Obzoro kurorte viešbučiai yra atokiau, tačiau miestelio centras lengvai pasiekiamas pėsčiomis. Norintiems nuvykti toliau, Obzore patartina nuomotis automobilį – keliauti autobusais gali būti mažiau patogu.

Saulėtas krantas, pastebi Ž. Vincevičienė, yra moderniausias ir auga sparčiausiai – jame yra ir daugiausiai naujų ar renovuotų viešbučių. Ant jūros kranto esantys viešbučiai aktyviai atnaujinami, investuojama net ir sąlyginai neseniai, prieš 10 metų statytus viešbučius.

„Saulėtame krante viešbučiai itin kokybiški, atostogų atmosfera alsuoja aktyvesniu ritmu. Prie pat – į „Unesco" įtraukto Nessebar miestelio kultūrinis paveldas, mažuosius sužavės kupranugarių parkas ir vandens pramogos. Iš Saulėto kranto autobusais patogu nuvykti iki Burgaso, Sozopolio ar netgi nerti gilyn į šalį, pasigrožėti turtingu šalies kraštovaizdžiu“, – sako Ž. Vincevičienė.

Čia apsistoję poilsiautojai taip pat turi išskirtinę galimybę išvykti į pažintinę dviejų dienų ekskursiją į Stambulą. Ją drauge su partneriais organizuoja „Novaturas“.

Saulėtas krantas, perspėja kelionių organizatoriaus atstovė, yra itin didelis. Nepriklausomai nuo viešbučio lokacijos, visada galima rasti, kur išeiti ir pasigrožėti šalimi. Tačiau šiame kurorte labai daug apgyvendinimo įstaigų, todėl vietos pasirinkimui turėtų būti skiriamas nemažas dėmesys. Neprašaus apsistoję arčiau Nesebaro ar šiaurinėje Saulėto kranto dalyje įsikūrusiuose viešbučiuose.

Šiaurinėje dalyje, Auksinių smilčių kurorte įsikūręs 5 žvaigždučių „Melia“ tinklo viešbutis „Melia Grand Hotel Hermitage“ yra parko zonoje, apsuptas žalumos ir tuo pat metu – šalia centro. Didžiulis viešbutis siūlo daugybę pramogų vaikams ir suaugusiems. Pageidaujantys tylesnio poilsio, gali pusryčiauti tik suaugusiems skirtame restorane ir mėgautis tik suaugusiems skirta baseinų zona. Vaikams čia įrengtas virvių parkas, pramogų kalneliai ir netgi SPA.

„Daugelį metų tarp mūsų klientų mėgstamiausių išlieka ir kitas „Melia“ tinklo viešbutis – vos 50 metrų nuo paplūdimio esantis „Melia Sunny Beach". Ypač mėgstamas šeimų su mažaisiais, jis garsėja puikia virtuve, įspūdinga animacine programa, dideliais kambariais. Viešbutį neseniai papildė naujas korpusas, baseinas ir kalneliai vaikams", – populiaraus viešbučio privalumus vardija Ž.Vincevičienė.

Vienas iš ne ant jūros kranto įsikūrusių viešbučių pranašumų Saulėtame krante, pasak jos, yra kur kas daugiau pramogų pačiame viešbutyje, įskaitant ir vandens kalnelius ar visus vandens pramogų parkus. Tad nemėgstantys parsinešti smėlio į kambarį, gali iki soties mėgautis vandens malonumais neišėję iš viešbučio.


Infinity baseinai tik suaugusiems ir fiestos iki paryčių

Saulėtas krantas, pasak Ž. Vincevičienės, itin patiks nenorintiems kurorte išleisti nei cento – čia apstu vietų, kur galima išeiti ir pasižmonėti, o atviruko verti vaizdai ilgam nuguls atmintyje bei socialiniuose tinkluose. Jeigu ketinama aktyviai keliauti, verta rinktis viešbučius su mažesne teritorija ar vien tik su pusryčiais – jų ir kainos bus mažesnės.

Poilsiautojus už viešbučių teritorijų pasitiks daug adrenalino bangą garantuojančių vandens pramogų: motociklų, bananų, giluminio nardymo. Poroms itin patiks romantiškai palydėti besibaigiančią dieną jachtoje. Saulėlydis – tobulas apšvietimas nuotraukoms.

Žinoma, prieš tai aplankius visiškai šalia Saulėto kranto esančio Nessebar miestelio mažas jaukias kavinukes, kurias šalies vyndariai aprūpina šviežiausio derliaus degustacijomis.

Mažesnius viešbučius pasirinkusios draugų kompanijos ir poros dažniausiai laiką leidžia paplūdimio klubuose (ang. beach clubs), kuriuose atmosferą kaitinantys vakarėliai verda nuo ryto iki paryčių.

Norintiems itin tvarkingo viešbučio su puikiu maitinimu, patogia lokacija ir neaukšta kaina, Ž. Vincevičienė rekomenduoja atnaujintą 4 žvaigždučių viešbutį „Baikal". Jis, pasak turizmo ekspertės, itin mėgstamas jaunimo, draugų kompanijų, porų ir yra vos per žingsnį nuo smagiausių kurorto pramogų.

Šėlti iki paryčių mėgstantis jaunimas neprašaus pasirinkęs renovuotą, boho stiliumi įrengtą viešbutį „Cook‘s Club Sunny Beach“, įsikūrusį šalia smėlio kopų. Tik nuo 16-kos metų amžiaus svečius priimančiame viešbutyje organizuojami didžėjų pasirodymai ir smagūs vakarėliai, o populiariausi paplūdimio klubai yra vos už poros šimtų metrų.

Aukštos kokybės ir tobulą pasirinkimą išrankiam klientui turizmo ekspertė įvardija „Hyatt“ viešbučių grupei priklausantį „Secrets Sunny Beach Resort & Spa“. Tik suaugusiems skirtas viešbutis pastatytas vos prieš keletą metų, o jį jau spėjo pamėgti itin aukštą lygį vertinantys poilsiautojai.

„Tai didelis, 5 žvaigždučių viešbutis su infinity baseinu, vaizdu į Nessebar senamiestį, erdviais kambariais, puikiu aptarnavimu. Įsikūręs ant jūros kranto, ramesnėje dalyje, Saulėto kranto pabaigoje. Visos kurorto pramogos – čia pat, bet žmonės dažnai mėgsta leisti laiką ir tik viešbutyje, nes jame yra daug pramogų, SPA paslaugų, muzikinės programos“, – pasakoja Ž. Vincevičienė.


Ramybė, privatumas, privilegijos ir vandens kalneliai tiesiai į jūrą

Šeimoms, poroms ir bet kam, atostogų metu trokštančiam ramybės ir privatumo, pasak „Novaturo“ ekspertės, Bulgarija taip pat turi, ką pasiūlyti. Štai norintys patirti gydomojo purvo galias, gali apsistoti Pomorijė, garsėjančioje purvo ežeru, druskų kasyklomis ir gydyklomis.

Kiek toliau nuo kurorto pramogų ir prie pat Pomorijė miestelio įsikūręs visiškai naujas, ant jūros kranto esantis 5 žvaigždučių viešbutis „The Wave Resort“ – idealus pasirinkimas norintiems pravėdinti galvą tylesnėje aplinkoje. Tačiau jame galima apsistoti tik keliaujant su „Novaturu“ – kompanija vienintelė Baltijos šalyse siūlo išskirtinį poilsį jame.

The Wave Resort (Burgasas, Bulgarija)

„Šiame viešbutyje yra absoliučiai viskas, ko reikia geram ir kokybiškam poilsiui ant Juodosios jūros kranto: ir vandens pramogų, ir vakaro programų, ir gurmaniškų restoranų. Teritorija išties didelė, tačiau zonos joje suskirstytos taip, kad ir vaikai džiaugsis įspūdingu vandens parku, ir suaugusieji ras ramesnę vietą atsikvėpti“, – viešbučio privalumus vardija Ž. Vincevičienė.

Sol Nessebar Palace (Burgasas, Bulgarija)

Ketinantiems vandens kalneliais nusileisti tiesiai į jūrą, leisti laiką sporto salėje ir pramogauti lauke, turizmo ekspertė rekomenduoja „Sol Nessebar Resort" viešbučių kompleksą. Jį sudaro trys pastatai: „Palace" (5 žv.), „Mare" (4 žv.) ir „Bay" (4 žv.).

Nessebar kurorte, žalioje teritorijoje, įsikūręs kompleksas labai mėgstamas šeimų. Palyginti su Saulėtu krantu, šio kurorto paplūdimio ruožas yra siauresnis, tačiau čia jis – beveik privatus.

Sol Nessebar Palace (Burgasas, Bulgarija) Sol Nessebar Palace (Burgasas, Bulgarija)

Šeimos ir triukšmo vengiantys poilsiautojai, pasak Ž. Vincevičienės, taip pat pamėgę „Hyatt“ viešbučių grupei priklausantį „Dreams Sunny Beach Resort & Spa“. Jūros skalaujamas viešbutis turi nuošalesnius vandens kalnelius, todėl ir atmosfera jame ramesnė. Be to, šiame viešbutyje galima mėgautis „Pirmenybės klubo“ (ang. „Preferred club“) privilegijomis: atskira registracija ir išsiregistravimu, liokajaus ir konsjeržo špaslaugomis, galimybe naudotis atskira saulės terasa bei „Preferred club lounge“ zona.

Dreams Sunny Beach Resort & Spa (Ex. RIU Helios Paradise) (Burgasas, Bulgarija)Dreams Sunny Beach Resort & Spa (Ex. RIU Helios Paradise) (Burgasas, Bulgarija)

„Viskas įskaičiuota“ ar tik su pusryčiais?

Pasak „Novaturo" atstovės, lietuviai dažniausiai renkasi „viskas įskaičiuota“ poilsio tipą. Tai ypač patogu su vaikais, kurių apetitą prognozuoti sunku. Juolab, kad Bulgarijoje „viskas įskaičiuota“ ir reiškia „viskas įskaičiuota“: tai pusryčiai, pietūs, vakarienė ir gausus užkandžių, greito maisto, gėrimų ir desertų pasirinkimas visą dieną. Tad pramiegoję pusryčius ras, kuo numalšinti alkį, laukdami pietų. 4–5 žvaigždučių restoranai siūlo ir galimybę paskanauti skirtingų šalių patiekalų privatesnėje aplinkoje – a la carte meniu.

Tačiau nepasirinkusieji „viskas įskaičiuota“ varianto Bulgarijoje tikrai neprapuls. Čia gausybė vietų, kur galima pavalgyti tikrai pigiai, o trokštantys gurmaniškų potyrių gali vakarieniauti į pietinę Saulėto kranto pusę iš Sofijos atsikrausčiusiuose prabangiuose restoranuose.

„Čia neliks alkani ir greito maisto, ir vietinės virtuvės mėgėjai. Pavyzdžiui, vietinis bulgarų kepinys su brinzos sūriu (banitsa), užgeriamas raugintu pienu (kisle mleko), yra sotus užkandis, kainuosiantis vos kelis eurus. Brinza bulgarų patiekaluose apskritai yra vienas pagrindinių ingredientų. Čia pat – ir jūra, tad šviežios žuvies ir jūrų gėrybių pasirinkimas taip pat gausus. Kavinėse dažnai patiekiami vėžiai ar midijos iš vietinių fermų“, – pasakoja Ž. Vincevičienė.

Bulgarų virtuvė, pastebi ji, adaptavo geriausius graikų ir turkų receptus. Karštą vasaros dieną itin populiarios Shopska salad. Jų sudėtyje – pomidorai, agurkai, saldžiosios paprikos ir vietinis brinzos sūris. Taip pat puikiai atgaivins Tarator šaltsiubė – baltoji rūgpienio ir jogurto sriuba su žalumynais, agurkais ir keliomis skiltelėmis česnako.

Labai populiarūs avienos ar vištienos guliašai Kavarma su daug svogūnų, dažnai troškinti bulgariško vyno padaže.

Vyndarystės tradicijos ir aromatų pievos

Norėdami pasimėgauti ne tik įspūdinga pakrante, bet išvysti ir kitus kvapą gniaužiančius vaizdus, keliautojai gali prisijungti prie kelionių organizatorių kuruojamų pažintinių ekskursijų arba vykti savarankiškai – autobusais, nuomotu automobiliu. Išsinuomoti automobilį viešbučiuose yra paprasta, vietiniai vairuotojai draugiški, tvarkingi ir supratingi.

Automobiliu Ž. Vincevičienė pataria vykti tiek į kalnus, tiek į vyndaryste garsėjantį Melnik miestelį. Iš jo pavadinimo kildinama ir viena seniausių, retesnių raudonųjų bulgariškų vyninių vynuogių veislė, naudojama itin kokybiškų gėrimų gamybai.

Parfumerijos ir sodo aistruoliai bei grožiui neabejingi keliautojai liks sužavėti įspūdinga bulgariškų rožių ir levandų laukų panorama. Ji atsiveria vos už 100 km nuo Saulėto kranto esančiame Kazanlak miestelyje. Oras gėlėmis čia intensyviausiai pakvimpa birželio pabaigoje ir liepą – pačiame žydėjimo įkarštyje.

Trečią pagal dydį Bulgarijos miestą ir didžiausią šalies pakrantės centrą Varną taip pat labai patogu pasiekti automobiliu. Didingą istoriją menančiame mieste stūkso akmenų miškas, oloje įkurtas vienuolynas, atidarytas delfinariumas. Verta užklysti ir į nepaprastai žavingą, kultūra turtingą Varnos senamiestį.

Savarankiškai galima nuvykti ir iki Burgaso. Jis – vos 15 min. autobusu nuo Saulėto kranto. Burgasas, pasak „Novaturo“ turizmo ekspertės, yra labai atsinaujinęs. Miestas lankytojus vilioja pajūrio parkais, ramesne miesto paplūdimio zona ir gausybe parduotuvių, kuriose galima įsigyti suvenyrų ir lauktuvių. Čia verta prisėsti ir bare ar restorane – didžioji dauguma jų „Tripadvisor“ platformoje puikiai įvertinti dėl itin aukštos kokybės, malonaus aptarnavimo ir patrauklių kainų.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Atostogenas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)