Anot kelionių organizatorių, lietuviai mielai naudojasi galimybe paslidinėti užsienyje, o kryptys į kalnus vis dar išlieka populiarios iki slidinėjimo sezono pabaigos.

„Labai populiarios kryptys, ir jei dar kas nesusiplanavę kelionės, spės tą padaryti. Į Italijos Alpes keliaujame iki kovo vidurio, o į Pirėnų kalnus, Andorą – iki vasario pabaigos. Klientai, turistai dabar renkasi įvairiai – nuo paprasčiausio apgyvendinimo iki labai prabangaus boutique viešbučių tipo apgyvendinimo kurortuose. Pasiūlymų spektras itin platus. Populiariausios išlieka Italijos kryptys: mes norime tos Italijos, norime itališko maisto, be to, vykstama ir į Prancūziją, ir į egzotiškąją Andorą“, – pasakoja „Novaturo“ produkto vadovė Jurgita Savickaitė.

Slidinėjimo kurortuose gidu dirbęs paslaugų užsienyje organizavimo vadybininkas Laurynas Janušauskas sako, kad jam itin patinka Italijos slidinėjimo kurortai, tokie kaip Val Rendena, Madonna di Campiglio, Pinzolo.

„Ten labai platus spektras trasų, sau tinkamą gali rasti tiek pradedantieji slidinėtojai, tiek aštrių pojūčių mėgėjai. Mes matome, kad šiuo metu lietuvių grupės, draugų kompanijos, šeimos renkasi Livinjo (Livigno) kurortą, nes ten puikios trasos, be to, yra ir kita dalis – sky kultūra, parduotuvės, barai, klubai, tad ten vyksta bene 40 procentų keliaujančių. Iš tiesų, kad ir kur pasirinksi, – Italijoje visur labai gerai“, – sako L. Janušauskas.

Tie, kurie svajoja apie slidinėjimą užsienyje, tačiau net nėra stovėję ant slidžių, anot J.
Savickaitės, neturėtų savęs atkalbinėti nuo svajonių.

„Galite tiesiog nusipirkti kelionę ir vykti, pavyzdžiui, į Livinją (Livigno): ten tikrai yra paprastesnių trasų. Pabandžius, tarkime, Lietuvoje, Liepkalnyje, o paskui atvykus į kalnus šie atrodo labai baisūs. Žmonės išsigąsta, sako: „Oho, aš jau lyg ir mokėjau čiuožti, slidinėti, o dabar visiškai viską pamiršau, čia viskas kitaip.“ Jei esate kažkiek pasiruošę ir dažnai slidinėjate Lietuvoje ar kituose mažesniuose kalnuose, tai labai siūlytina pasimokyti prieš vykstant į kelionę, bet jei visgi visai nemokate, tikrai nereikia išsigąsti. Vietiniai instruktoriai, būna, ir mūsų lietuvių gidai, pamoko, tad drąsiai galima važiuoti ir išmokti slidinėti jau kalnuose“, – drąsina pašnekovė.

Kaip išsirinkti kurortą, kuris geriausiai tinka pagal poreikius? L. Janušauskas sako, kad jei keliaujate su šeima, rekomenduotų Madonną di Campiglio, nes ten net įkurtos mokyklėlės, kuriose instruktoriais dirba lietuviai. Be to, čia galima rinktis pačias paprasčiausiais trasas, tinkamas pradedantiesiems. Jei keliaujate su draugų kompanija, pašnekovas rekomenduoja Livinją (Livigno). O štai keliaujant slidinėti porai, jis sako jau sunkiai galintis ką patarti.

„Įsimylėjusiems tinka visur, nes jie vis tiek arčiau debesų, yra skrajojantys“, – nusišypso L. Janušauskas.

„Kiekviename kurorte tiek su artimu žmogumi, tiek su draugais atvykę turės ką veikti, nes kalnai žmones suartina. Taigi jei atvykai vienas ir pasijutai vienišas, tikrai rasi draugą, bendražygį, kuris su tavimi kartu eis slidinėti ar ką nors kito nuveikti po slidinėjimo, – antrina J. Savickaitė.

Beje, yra nemažai kurortų, kur netoliese slidinėjimo vietų siūloma daug kitokių pramogų.

„Kalnai užburia, tačiau yra ir lygumų slidžių trasų, – Livinjo (Livigno) kurortas tokių turi virš 150 kilometrų, tad galima išbandyti jas, jei baisu pakilti į kalnus. Taip pat galima išbandyti keturračius, pasivažinėjimą ant ledo. Galima eiti į SPA centrus, apsipirkti, galbūt su vaikais net nuvykti iki haskių miestelio ir pasivažinėti rogėmis. Kurorte Madonna di Campiglio yra trijų kilometrų rogučių trasa – ten ir suaugusiam, ir vaikui idealu“, – vardija pašnekovė, ką veikti kalnų kurortuose, jei slidėmis ar snieglente leistis nuo kalno nevilioja.

Gidu slidinėjimo kurortuose dirbęs vyras išduoda – iš Madonnos di Campiglio kurorto itin patogu dar plačiau pasižvalgyti po kitus Italijos miestus.

„Patogu įšokti į traukinį ar autobusą ir po pusantros valandos atsidurti Veronoje – stovėti šalia Džiuljetos balkono ar gerti kavą šalia Koliziejaus. Viešasis transportas tikrai patogus, nebrangus, ir vieną dieną galima paskirti kultūriniam pažinimui, – viskas yra prie pat“,– pataria L. Janušauskas, kaip dar galima išnaudoti kelionę į kalnų kurortus ir parsivežti kuo daugiau įspūdžių.

Pagrindinis dalykas, kurio nevalia pamiršti, – tai kelionių sveikatos draudimas.

„Daugelis galvoja „man taip nenutiks“. Ir paprastai traumų patiriama pirmą arba paskutinę dieną. Pirmą dėl to, kad raumenys dar būna neapšilę, neįpratę, o paskutinę galvojama: „Na, dabar jau nusileisiu visu gražumu.“ Draudimas būtinas su papildoma rizika, sportinis. Kas slidinėja, yra matę sraigtasparnių, sukančių ratus virš kalnų ar gabenančių susižeidusius į ligonines, tad sąskaitos, sąmata už tai gali būti kaip naujo automobilio – dešimtimis tūkstančių. Taigi rinkdamiesi, kur slidinėti, būtinai įsigykite draudimą“, – sako L. Janušauskas.

„Reikia nepagailėti pinigėlių ir civiliniam draudimui, nes labai daug įvykių gali nutikti kalnuose. Tu lyg ir nekaltas, bet susidūrimas įvyko, tad draudimas labai reikalingas“, – priduria J. Savickaitė.

Keliautojams, kurie linkę pirkti keliones galvodami ir apie taupymą, pašnekovė pataria neatidėti sprendimo paskutinei minutei ir vadovautis posakiu „roges reikia ruošti vasarą“. O štai tie, kurie nori suspėti paslidinėti šiais metais, anot pašnekovų, pigesnių bilietų į kurortus dar gali gauti, tad suskubę suspės pasimėgauti kalnais.