Patarimai besiruošiantiems slidinėti

Pasak sertifikuoto instruktoriaus Žilvino Žebrausko, slidinėjimas yra maloni ir daug įspūdžių dovanojanti veikla, tačiau prieš vykstant į kalnus vertėtų pasidaryti namų darbus. Pirmiausia, rašoma pranešime žiniasklaidai, reikėtų pasidomėti apie slidinėjimo kurortą, nes kiekvienas jų pritaikytas skirtingų lygių slidininkams: „Pradedantiesiems labiausiai tinka tie kurortai, kurie turi daugiau nuožulnių trasų, kuriose galima saugiai mokytis ir nepatirti fizinės ar psichologinės traumos. Vertėtų atkreipti dėmesį ir į patogią slidinėjimo aprangą, kad ji nevaržytų judesių, būtų nepralaidi vandeniui, o kalnuose nebūtų per šilta.“

Ž. Žebrauskas pradedantiesiems pataria iškart nepirkti slidinėjimo įrangos, bet ją nuomotis kurortuose, kur patyrę specialistai parinks tinkamiausią bei paruoš slidinėjimui: „Jei žmogus anksčiau niekada nėra slidinėjęs, labai svarbu bent jau pirmus kartus naudotis profesionalių instruktorių paslaugomis, tai padės suformuoti reikiamus slidinėjimo įgūdžius, taisyklingus judesius ir išvengti rimtų traumų. Taip pat ir su įranga – nuomos punkte darbuotojai parinks tinkamo ilgio ir svorio slides, suverš apkaustus, pagal sniego kiekį parinks tinkamas toms oro sąlygoms slides.“

Treneris akcentuoja, kad slidinėjimui būtinas ir fizinis pasirengimas. „Slidinėjimas yra aktyvus laisvalaikio praleidimo būdas, todėl rekomenduočiau porą mėnesių prieš kelionę apšilti sporto salėje ar lauke ir koncentruotis į tuos raumenis, kurie daugiausia dirba slidinėjant. Todėl svarbu, kad apšiltų kojų raumenys, klubai, sėdmenys bei pilvo presas. Pačio slidinėjimo pradžioje, kai dar mokomės, naudojame labai daug jėgos, tad jei niekada anksčiau nesportavote, greičiausiai jau antrą slidinėjimo dieną skaudės visus raumenis“, – perspėja instruktorius.

Pasak Ž. Žebrausko, svarbiausia slidinėjant yra balanso išlaikymas, tad rekomenduoja prieš kelionę į kalnus teoriškai suvokti, kas tai yra, pastovėti tiek ant vienos, tiek ant kitos kojos. „Labai tinka atlikti ir paprastus pratimus, geriausia juos pradėti bent mėnesį prieš kelionę, kad kūnas apsiprastų. Vienas paprasčiausių dalykų yra stovėjimas ant vienos kojos, kai sulenkus kitą per kelią juo taikome į pėdos vidurį bei spyruokliuojame“, – pranešime pataria treneris.

 Prancūzijos Alpių panorama

Slidinėjimo kurortai

Pasak „Novaturas“ slidinėjimo trenerio, kiekvienas kurortas turi trasų žymėjimą bei aprašymą, tad vykstant į slidinėjimo kelionę tuo patariama pasidomėti iš anksto: „Instruktoriai visada parinks bei parekomenduos pačias geriausias slidinėjimo vietas, priklausomai nuo slidinėjimo įgūdžių. Reikėtų turėti omenyje, jog skirtingose šalyse slidinėjimo trasos žymimos šiek tiek skirtingai. Pavyzdžiui, Prancūzijoje yra viena spalva daugiau nei Italijoje ar Austrijoje. Pradinukų zonos, kuriose galima saugiai praktikuotis, taip pat būna specialiai pažymėtos.“

Italijoje slidinėjimo kurortai įsikūrę Klintinėse ir Dolomitinėse Alpėse. Klintinėse Alpėse rasite Bormio ir Livinjo kurortus, o Dolomitinėse – Val di Fassa, Val Di Sole ir Madonna di Campiglio. Šis kurortas yra vienas pirmųjų snieglenčių sporto kurortų Italijoje. Bormio ir Livinjo kurortuose galima labiau pajausti Italijos dvasią, tuo tarpu Dolomitinėse Alpėse Italija susimaišiusi su Vokietijos bei Austrijos kultūriniais elementais.

Andoros slidinėjimo kurortai vertinami kaip vieni geriausių Europoje mokytis slidinėti, nes Pirėnų kalnai nėra tokie aukšti, kaip Prancūzijos Alpės, o trasų išsidėstymas – pats paprasčiausias. Tuo tarpu Andoros Kunigaikštystėje įsikūrę keturi slidinėjimo kurortai: Grandvalira, Ordino Arcalís, Vallnord-Pal Arinsal bei Naturland. Slidinėjimas Andoroje – tai atvirų ir medžiais apsodintų trasų derinys. Pradedantieji gali išbandyti ilgas ir plačias mėlynas trasas, tuo tarpu slidinėjimo entuziastai – statesnes raudonas ir juodas trasas, esančias Pas de la Casa bei Soldeu apylinkėse. Visuose šalies kurortuose galima mokytis slidinėti: juose veikia slidinėjimo mokyklos ir dirba instruktoriai, organizuojantys įvairaus lygio kursus, rašoma pranešime žiniasklaidai.

 Trasos Andoroje

Baltu sniegu padengtos Prancūzijos Alpės – viena gražiausių slidinėjimo vietų pasaulyje. Čia rasite ne tik aukščiausią Prancūzijos kalną – Monblaną, bet ir daugiausia slidinėjimo kurortų Europoje. Net 2 500 metrų aukštyje, nuo kurio atsiveria kvapą gniaužiantis vaizdas į Vanoizo ledynus, prasideda Mont de la Guerre kurortas. Tai viena populiariausių slidinėjimo vietų, kuriame yra šešios skirtingos 1800-2100 metrų virš jūros lygio esančios vietovės.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Atostogenas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją