„Novaturo“ pardavimo vadovas Kazimieras Jarmalis sako, kad metai buvo kupini iššūkių, mat vos pasibaigus draudimams keliauti atsirado kitų trukdžių – ir karas, ir staigūs kainų šuoliai.
Kazimieras Jarmalis
„Didžiausias skirtumas, lyginant su praeitais metais, – šiemet nebeliko pandeminių ribojimų, sausį buvo rekordinis pardavimas. Prasidėjus karui Ukrainoje, turbūt dėl visuomenės sutrikimo vyravo visiškas štilis. Balandžio mėnesį vėl su nauja rekordinio pardavimo banga įžengėme į vasaros sezoną. Vasarą užlupo kitas šokas – kainų, be to, trūko viešbučių. Po pandemijos visi išsiilgę keliavimo sugužėjo į Viduržemio jūros kurortus ir užsisakyti viešbutį, likus dviem savaitėms iki kelionės, tapo „misija neįmanoma“. Tik rudenį rinka jau stabilizavosi ir atsigavo“, – apie itin nestabilius metus pasakoja K. Jarmalis.

Lietuvos oro uostų maršrutų plėtros vadovas Tomas Zitikis sako, kad pirmąjį metų ketvirtį kai kurių šalių oro uostai neskubėjo atsisakyti per pandemiją įvestų ribojimų, tačiau prasidėjus aviaciniam vasaros sezonui antrame ketvirtyje keliautojų sujudimas buvo didžiulis.

„Prasidėjus bumui, kai kurie Europos didieji oro uostai susidūrė su gana dideliais iššūkiais
Tomas Zitikis
aptarnauti keleivius. Pandemijos metu daugeliui oro bendrovių bei oro uostų teko atsisveikinti su darbuotojais: nėra taip paprasta juos iš naujo įtraukti į rinką; dėl to ir susidūrė su iššūkiais. Lietuvos oro uostai priėmė strateginį sprendimą kuo mažiau mažinti etatų skaičių, kuo daugiau išsaugoti darbuotojų, todėl mums pavyko susitvarkyti“, – teigia T. Zitikis.

Pašnekovas sako, kad iki pandemijos aviacija atrodė romantiška specialybė, tačiau ribojimai atskleidė, kad šioje srityje yra tam tikras neapibrėžtumas, tad neatmetama, kad ikipandeminio stabilumo dar nebus ir kitais metais.

„Sakyčiau, grįžome prie planavimo, nes iki pandemijos tas buvo natūralu ir įprasta. Keliautojai pastebėjo, kad pirkdami iš anksto gali ne tik sutaupyti, bet ir rinktis iš didesnės paklausos. Ypač šią vasarą matėme, kaip paskutinę minutę viešbutis paskutinius kambarius parduodavo 10 kartų brangiau nei įprastai. Turbūt atsakymas akivaizdus, – perkant iš anksto galima sutaupyti“, – pavyzdį, kodėl nereikia delsti planuojant atostogas, pateikia K. Jarmalis.

Nors ekonominė situacija Lietuvoje nėra stabili, pašnekovas pastebi, kad kelionės jau tapo neatsiejama poilsio dalimi, taigi turizmo sektoriuje ateinantys metai turėtų būti panašūs į 2022-uosius.

„Šie metai parodė, kad žmonės neatsisako keliavimo. Jie šiek tiek koreguoja savo pasirinkimus, galbūt mažina lūkesčius, renkasi šiek tiek kuklesnį viešbutį, bet tai nereiškia, kad masiškai atsisako keliavimo, – sako kelionių agentūros pardavimo vadovas. – Planuojame stabilius metus, didelio brangimo, palyginti su dabartinėmis kainomis, neturėtų būti, tačiau matysime, kaip bus.“