Dviese užteks keliasdešimt eurų parai

Šiandien norintys atvykti atostogų į prie jūros esančius žemyninės Ispanijos kurortus, parai kišenėje dviems turėtų turėti apie 30–40 eurų, norintiems vykti į Tenerifę para atsisieis dvigubai, nes čia, priešingai nei žemyne, sezonas tęsiasi. Jeigu norite pailsėti, šiuo metu savaitei su šeima Costa Blanca regione, dviejų miegamųjų būstą Booking.com sistemoje galima rasti ir už 210 eurų, geresni būstai kainuoja nuo 350 eurų savaitei.

Žemyninės Ispanijos dalies kurortuose norintiems prie jūros apsigyventi ilgesniam laikotarpiui, 1 miegamojo būsto kainos prasideda nuo 370 eurų už mėnesį, į kainą įeina parkingas, baseinas. Dviejų miegamųjų būsto nuoma kainuoja nuo 400 Eur. Galima rasti ir pigiau, jei nesvarbu, kad jūra būtų arti. Su vaizdu į jūrą, taip pat parkingu, bendru baseinu galima išsinuomoti gerą būstą už 600 Eur. mėnesiui. Kuo ilgiau nuomojatės – tuo daugiau galima nuderėti kainą.

Norintiems praleisti žiemą, pavyzdžiui, nuo lapkričio iki kovo airbnb.com sistema siūlo kiek brangesnius variantus: būsto prie jūros nuomos kainos čia prasideda nuo 800 eurų mėnesiui. Pigesnių ilgalaikei nuomai būstų galima ieškoti tokiose svetainėse kaip idealista.com, kyero.com, fotocasa.com, thinkspain.com

Šiose svetainėse verta apsilankyti tiems, kurie norėtų įsigyti būstą Ispanijoje. Kainos Costa Blanca regione labai priklauso nuo vietos, kur norite gyventi: ar tai būtų didesnis miestas, ar miestelis, kokia infrastruktūra, kokia bendruomenė, kiek toli nuo jūros ir panašiai. Kainos svyruoja nuo 50 iki 350 tūkst. eurų už dviejų kambarių apartamentus su bendru baseinu. Kotedžo tipo būstai arba butai pačiuose miestelių centruose, senamiesčiuose kainuoja gerokai pigiau nei turistinėse zonose.

 Calella de Palafrugell Ispanija

Renovuotinų atskirų namų kainos ne prie jūros prasideda nuo 30 tūkst. eurų, kuo arčiau jūra arba kuo geresnis vaizdas į ją, tarkime, nuo kalno, tuo kainos kyla: nuo 150 tūkst. eurų ir siekia kelis ar keliolika milijonų. Žymesniuose kurortiniuose miesteliuose atskiro namo be 200 tūkst. eurų šiandien sunkiai nusipirksi, nebent jis bus renovuotinas, mažesnės kvadratūros, neturės baseino, gero vaizdo ir panašiai.

Kalpė, Vaivos Arnašės nuotr.

Skrydžių kainos pakilo, bet pigių variantų tikrai galima rasti

Skrydžio bilietų kainos šiuo metu iš Vilniaus į Alikantę su vienu persėdimu prasideda nuo 60 eurų žmogui. Atgal skaičiuokite panašiai. Norint skristi tiesiogiai, tokius skrydžius iš Kauno vykdo „Ryanair“ kompanija. Skrydis trunka beveik 4 valandas, skraido du kartus per savaitę. Pavyzdžiui, lapkričio vidury kaina žmogui pirmyn atgal apie 250 eurų. Praėjusiais metais kainos buvo gerokai mažesnės. Pirmyn ir atgal tokiu metu buvo galima nuskristi trigubai pigiau.

Norintiems skristi į Pietų Ispaniją lapkričio mėnesio pradžioje skrydžio kainos į Malagą iš Vilniaus su vienu persėdimu prasideda nuo 31 euro, rodo scyscanner.com. Tiesioginiai skrydžiai iš Lietuvos nevykdomi.

Kalpė, Vaivos Arnašės nuotr.

Iki Ispanijos veža ir mikroautobusai, paslaugas teikia nemažai mūsų tautiečių, žmogui kaina – 250 eurų į vieną pusę. Jie gali atvežti ir šunis ar kates, kaina – 200 Eur.

Kordoba

Norintys pakeliauti gali skristi į Malagą, ten nuomotis automobilį ir važiuoti pakrante arba greitkeliu, sustojant ypatingose vietose ir kelionės gale palikti automobilį toje vietoje, iš kur išskris į Lietuvą, tai gali būti Alikantės, Valencijos ar Barselonos oro uostai.

Benzino kaina yra 1.74Eur/l, dyzelio – 1.91 Eur/l. 20 centų nuo kiekvieno litro kompensuoja Ispanijos Vyriausybė.

Kalpė, Vaivos Arnašės nuotr.

Tenerifėje labai išbrango būstų nuoma

„Tenerifėje, priešingai nei žemyninėje dalyje, nuo lapkričio ir Velykų tęsiasi sezonas. Jau dabar sunkiai berasite pigesnių variantų atostogoms. Geriausi būna išgraibstyti iki rugpjūčio“, – sako čia šešerius metus gyvenanti Agnė Staponkutė.

Agnė Staponkutė, nuotr. iš asmeninio archyvo

Vieno miegamojo apartamento nuomos kaina pagrindinėse salos vietose, pasak Agnės, vidutiniškai kainuoja apie 80 Eur už naktį, dviejų – 100–200 Eur, priklausomai nuo juose ar aplink juos esančių privalumų. Vila gali kainuoti nuo 330 iki 700 eurų parai, irgi priklausomai nuo prabangumo.

Paklausus, kiek kainuotų būsto nuoma ilgesniam laikui, pavyzdžiui, kelis mėnesius Tenerifėje pasirinkus praleisti darbostogas, Agnė sako, kad tai nesiskaito kaip ilgalaikė nuoma, kur yra depozitai, kontraktai, ir sumos jau mažesnės, tad kainos nemažos.

„Geriausiu Tenerifės laiku atvykus vieno miegamojo apartamentų nuoma mėnesiui kainuos nuo 1500 iki 2000 eurų ir daugiau. Aišku, visada galima rasti ir ekonominį variantą, bet čia aš kalbu apie realias vidutines kainas šiai dienai. Dviejų miegamųjų nuoma kainuos nuo 1800 eurų. Realiai būsto nuomai trims mėnesiams reiktų turėti 5–6 tūkst. eurų“, – sako čia gyvenanti lietuvė.

Tenerifė, nuotr. iš asmeninio archyvo

Kalbant apie ilgalaikę nuomą, Agnė pastebėjo, kad nuo šios vasaros nuoma saloje ypatingai pabrango: „Netgi paprasčiausios studijos nuoma daugiau nei dvigubai pabrango ir kainuoja 800 eurų mėnesiui, kai anksčiau kainavo apie 350–400 eurų. Vieno miegamojo – apie 1000 eurų, kai anksčiau reikėjo mokėti apie 600 eurų, dviejų – 1300 eurų (anksčiau 800 eurų), trijų – apie 2000 eurų“.

Paklausus, ar nemažėja dėl to turistų, Agnė sako, kad ne tik nemažėja, o tik daugėja ir ne tik turistų, bet ir atvykstančių čia gyventi ar pirkti savo būstą.

Tenerifė, nuotr. iš asmeninio archyvo

„Didėjant turistų kiekiui tikrai patarčiau būsto ilgalaikei nuomai ieškoti po Velykų iki rugsėjo mėnesio. Norintiems atvykti trumpų atostogų, irgi reiktų vieta pasirūpiti vasarą, nes ir pasiūla didesnė, ir kainos ne tokios aukštos, palyginus su tuo, jei ieškosite paskutinę minutę. Kurie čia nori peržiemoti, o tokių vis daugėja, rūpinasi labai iš anksto, neretai dar prieš metus. O jeigu atranda gerą vietą, ją užsako iškart kitiems metams“, – pastebi Agnė.

Agnė Staponkutė, nuotr. iš asmeninio archyvo

Norintys sutaupyti dažniausiai pralošia

„Jeigu imti tokį variantą, kad įsirengsi pats, galima nupirkti dviejų miegamųjų būstą už maždaug 300 tūkst. eurų, nes tie, kurie įrengti gražiai, moderniai, naujai, kainuoja apie pusę milijono eurų. Tenerifėje nėra naujų namų, visa pakrantė jau užstatyta. Tad sutaupyti, o ir užsidirbti galima nebent nusipirkus seną butą ir jį naujai suremontavus. Tada parduodi, nes kaina iškyla vos ne dvigubai, o neretai ir dar daugiau.

Čia, aišku, mes kalbame apie tuos namus ir tas kainas, kurias matome oficialiuose skelbimuose, nes iš tikrųjų galima nupirkti daug pigiau visokiuose aukcionuose, bet paprastas žmogus to nepadarys, turi būtinai kreiptis į profesionalą ir tikrai sutaupys galutiniame variante. Norėdami sutaupyti šioje vietoje, paskui pamato, kad iš tikrųjų pralošia. Tad tikrai patarčiau susirasti patikimą žmogų ir pasitikėti, nes jis tikrai žino, geriau nei jūs. Juolab, Ispanijoje vėl kitaip viskas, nei Lietuvoje, reikia žinoti niuansus“, – pataria Agnė.

Taip pat lietuvė sako, kad yra ir visai nebrangių būstų bei miestelių, pavyzdžiui, salos pietuose, kur galima nusipirkti už dvigubai ar dar pigiau, ten gyvena vietiniai, bet jei norėsite nuomoti, tai jau nelabai pavyks užsidirbti.

Tenerifė, nuotr. iš asmeninio archyvo

Per Kalėdinį laikotarpį viskas dvigubai brangiau

„Dėl automobilių Tenerifėjė tikrai buvo iškilusi problema ir tikrai buvo didžiulės kainos, kai tik baigėsi pandemija, nebuvo automobilių tiek, kiek jų reikėjo, nes stojo gamyklos. Tai kainos buvo išaugusios penkis kartus. Dabar kainos susinormalizavo, ir nors negrįžo į tas kainas, kokios anuomet buvo, bet tikrai situacija geresnė. Automobilių nuomos kainos saloje labai keičiasi, priklausomai ne tik nuo sezono, bet ir nuo to, ar tai vaikų atostogos, ar šventės, tokios kaip Velykos, Kalėdos ir pan. Visos kompanijos seka tai ir labai kryptingai eina išvien, didindamos kainas. Pavyzdžiui, apartamentų ar viešbučių nuomos kaina išlieka stabili, tik per Kalėdas ir Naujuosius, maždaug nuo gruodžio 23 iki sausio 8 dienos, kainos išauga dvigubai. Tada kainas kelia visi“, – sako Agnė.

Šiandien ekonominio automobilio nuoma lapkričio pirmai savaitei Tenerifėje kainuoja 350 eurų, tai yra beveik 5 kartus brangiau nei žemyne, kur tam pačiam laikotarpiui automobilis kainuoja 77 eurus. Visam lapkričio mėnesiui nuomos kaina – 1150 eurų. Nuomojantis automobilį reiktų nepamiršti, kad prisideda papildomų mokesčių už draudimą ir pan.

Agnė sako, kad pakilusių kainų Tenerifėje nepastebi, jeigu ir kas buvo pakilę, tai sugrįžinėja į savo vietas. Maistas, paslaugos, pramogos nepabrango, vienintelis, kas skausmingiausiai duoda per kišenę – tai būsto nuoma.

Tenerifė, nuotr. iš asmeninio archyvo