Nors kelionių atstovo darbas gali skambėti kaip tikra keliautojų svajonė, tačiau K. Karmalavičiaus teigimu, šiam darbui reikalingas didelis žinių bagažas ir dinamiškumas.

„Mano situacija nebuvo eilinė, prieš tapdamas „Novaturo“ atstovu, praėjau tokią labai stiprią turizmo „karinę“ mokyklą, nes dirbau autobusiniu gidu, važinėdavome į Čekiją, Slovakiją, Lenkiją. Buvau labai stipriai pakrikštytas, aš maždaug įsivaizdavau, kas su kuo valgoma. Bet ko nesitikėjau, kad dirbdant atstovo darbą reikės daug vadybos įgūdžių, išmanyti teisinius dalykus ir muitinės departamento taisykles žinoti, o ir daug informacijos apie aviaciją. Viską reikia įsisavinti čia ir dabar, staigiai, laiko ir vadovėlio nėra. Įsivaizdavau, kad darbas bus dinamiškas, bet kad toks dinamiškas ir daugiaplanis, tai nesitikėjau. O tai pateisino mano lūkesčius su kaupu, čia yra ką veikti, todėl neliūdna“, – kalba K. Karmalavičius.

Jam paantrina S. Getman, kurios nuomone, darbo ir atsakomybių šioje veikloje yra pilna. Skirtingi keliautojai turi skirtingus lūkesčius atstovams, pardavimų vadybininkė išskiria du keliautojų tipus.

„Pavadinkime juos aktyviais ir pasyviais keliautojais. Pasyvieji yra tie, kurie atvyksta ir nori daugiau laiko leisti viešbutyje ir tiesiog pailsėti. Tokie keliautojai nori, kad jų atstovas būtų pasiekiamas 24 valandas per parą, kad padėtų išspręsti jiems iškilusius klausimus ir tiesiog jų nepamirštų, čia ganėtinai svarbus keliautojų aspektas. O kiti keliautojai, kurie yra aktyvūs ir atvykdami į šalį beveik neleidžia laiko viešbutyje, tai jie elgiasi visiškai kitaip. Jų yra labai glaudus santykis su atstovu, atstovas yra tas žmogus, kuris organizuoja atostogas, padeda atrasti nematytų vietų, pažinti kultūrą, ten reikalavimai žymiai aukštesni“, – kalba S. Getman.

Ji priduria, kad abiejų tipų keliautojams svarbu, kad atstovas mokėtų užsienio kalbas, pardavimų vadybininkė išskiria anglų ir rusų k.

„Anglų reikalinga tam, kad partneriai galėtų bendrauti sklandžiai su atstovais ir būtų išsprendžiami keliautojų klausimai. O kita kalba yra rusų, ypatingai dabar, kai turime daugiau keliaujančių ukrainiečių iš Lietuvos, tai yra labai svarbu, nes su jais susikalbėti tada yra ženkliai lengviau“, – komentuoja S. Getman.

Reikia pasižymėti empatija, atsakingumu, organizuotumu, smalsumu ir tiesiog mylėti žmones

Taip pat neišvengiama ir netikėtų situacijų darbo metu. Pasak S. Getman, tai yra kelionių atstovo kasdienybė.

„Net po daug metų darbo, aš atsimenu jas kaip vakar. Įsimintiniausios situacijos yra susijusios su aviacija, kurias minėjo Karolis, kuomet yra lėktuvo ar oro uosto keitimas. Kaip, pavyzdžiui, Madeiros sala, Madeiros oro uostas metai iš metų patenka į pavojingiausių oro uostų dešimtuką ir ten pasitaiko įvairiausių situacijų, kur reikia greitai rasti sprendimus greitai. Ir kalba eina ne apie vieną keliautoją, o apie 180, kartais ir 360 ir tu gali būti vienas šioje situacijoje. Tai šios istorijos iki šiol yra pasakojamos mano namuose ar draugams prie vakarienės stalo“, – pasakoja pašnekovė.

Ji priduria, kad labai dažnai keliautojai nesikreipia į atstovą užsienyje, nors neretai užtenka vos vieno ar kelių skambučių, kad jų klausimai būtų išspręsti ir atostogos būtų puikios: „atstovas yra pirmas kontaktas esant užsienyje, tad labai rekomenduoju nevengti kontakto ir susikurti draugišką ryšį su atstovu“.

S. Getman teigimu, norint būti kelionių atstovu, reikia pasižymėti empatija, atsakingumu, organizuotumu, smalsumu ir tiesiog mylėti žmones.

„Atstovas yra tas žmogus, kuris gyvena atostogų šalyje todėl būtent jis gali duoti naudingų, praktiškų patarimų, lankantis ir siekiant pažinti kitą šalį ir jos kultūrą. Dažnai keliautojai pasikliauja vien interenete rasta informacija, kuri labai dažnais atvejais labai skiriasi nuo realybės. Todėl labai rekomenduoju pasikliauti atstovo kompetencija ir pasimėgauti atostogomis iš vietinio žmogaus perspektyvos“, – kalba pašnekovė.

Ar kelionių atstovams pavyksta keliauti?

J. Karmalavičius papasakojo, kiek jam pavyksta poilsiauti ir mėgautis darbo suteikiamais privalumais po darbo valandų. Anot jo, laisvo laiko būna nedaug.

„Jeigu kalbėti tiesiai šviesiai, mes dirbame 24 valandas per parą, bet aišku, laiko randame viskam, tiesiog reikia noro. O savo laisvu laiku mes tikrai keliaujame, turbūt kelionių vadovas nėra išskirtinis šiame klausime. Jeigu turime galimybę, visada kažkur pakeliaujame, atstovams yra net palankesnės sąlygos tam, nes jie dažnai lankosi vieni pas kitus. Aš pats dirbau Šri Lankoje 5 mėnesius, tai turėjau visą žmonių sąrašą, kas pas mane atvažiuodavo“, – kalba K. Karmalavičius.

K. Karmalavičius Juodkalnijoje dirba jau antrus metus, o per šį laiką spėjo įsimylėti šią šalį.

„Žinote, kaip ir kiekviena šalis, būna tavo arba ne tavo. Juodkalnija yra mano ir taip buvo nuo pat pirmos minutės, įsimylėjau šią šalį. O teko dirbti daug kur, pradėjau dirbti prieš 15 m. ir nors patirties yra, dar yra neaplankytų šalių“, – kalba jis.

Kelionių atstovas taip pat pataria, ką vertėtų pamatyti Juodkalnijoje. Anot jo, verta atvykti į Juodkalniją ir persikelti per Taros kanjoną lynu.

„Užkopkite į Njegušą, nuo ten atsiveria pasakiški vaizdai. Aš pats prieš tai apie Njegušą nebuvau nieko girdėjęs, pasirodo, tai viena kertinių figūrų slavų literatūroje, greta Puškino ir mums gerai pažįstamo Adomo Mickevičiaus. Petaras II Njegush padėjo ne tik politinius, kultūrinius, bet ir dvasinius tautos pamatus. Jis yra pasakęs „nelaidokite manęs pačioje aukščiausioje viršukalnėje, palikite ją tam, kuris bus daugiau to vertas nei aš“. Tad aukščiausias pasaulio mauzoliejus randasi 1660 m aukštyje, antroje pagal aukšti viršukalnėje.

Pasisėmę dvasinės ramybės pas Njegushą, pasigardžiuokite austrėmis Kotoro įlankoje. Važiuodami aplink įlanką, rasite daug austrių fermų, jas augina ir tiekia restoranams. Kai kurios fermos priima lankytojus, prie jų akių atidaro austres ir patiekia šalia baltojo vyno taurės“, – kalba kelionių atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją