Visas pasaulis pamilo Graikijos salas: kiekviena jų žada skirtingą patirtį

Šią vasarą europiečiai itin domisi Graikijos salomis. Kaip pastebi D. Zapkutė, Graikijos salos išlieka keliautojų dėmesio centre nebe pirmus metus – išaugę keliautojų srautai čia stebimi nuo 2019 metų. Anot jos, Graikijos salos buvo labai paklausios 2021 metais, o šiemet atostogas jose besirenkančių žmonių yra ypač daug.

„Pagrindinis faktorius, kodėl tiek daug, tai tiesiog todėl, kad visa Europa keliauja. Čia pirmi metai, kai žmonės keliauja labai laisvai, ir keliauja didžiosios rinkos, tokios kaip Didžioji Britanija ir Vokietija. Jos sudaro apie 50 proc. žmonių, kurie keliauja į Graikijos salas“, – sako D. Zapkutė.

Anot D. Zapkutės, Kreta – labai didelė ir įvairi: čia galima rasti ir paprastų apartamentų žvejų kaimeliuose, ir aukštos kokybės viešbučių. Aktyvaus poilsio mėgėjams ji rekomenduoja poilsį Rodo salą: ji mažesnė, todėl joje paprasta greitai nusigauti iš vienos vietos į kitą, be to, čia paplūdimiai itin tinkami vandens sporto veikloms, galima rasti daug vandens sporto mokyklų, netrūksta gero vėjo.
Rodo sala

„Rodas turi didžiausią viduramžius menantį senamiestį Europoje. Jis turi labai skirtingas puses, todėl galima pusę atostogų skirti plaukimui paplūdimiuose tarp žmonių, o kitą dalį klaidžioti senamiesčio gatvėmis ir susipažinti su miestu“, – sako D. Zapkutė.

Tuo metu Korfu sala siūlo dar kitokius įspūdžius. „Jos gamta labai skiriasi – yra žalesnė, ten mažiau žmonių, daugiau privatumo, šiek tiek ramiau“, – sako D. Zapkutė.

Populiarumą lėmė pigios kainos ir garsenybių įtaka

Neseniai Kretos saloje atostogavęs Orijus Gasanovas taip pat pastebi, kad Graikijos salos pritraukia vis daugiau turistų. Anot jo, vos atvykus į oro uostą, kilo įspūdis, jog tai – pati populiariausia šios vasaros vieta.

„Gilinausi, kodėl čia taip populiaru, ir su pačiais graikais apie tai kalbėjau. Tai pagrindinės dvi versijos – pirmiausia tai, kad pas juos ženkliai pigiau, nei Italijoje ar Ispanijoje. Kitas dalykas – pas juos, koronos metu, kuomet keliautojų buvo mažiau ir visos kelionės buvo apribotos, labai daug keliavo visokie žymūs pasaulio žmonės – Justinas Bieberis su savo žmona, garsūs Holivudo aktoriai ir dainininkai dalinosi nuotraukomis iš tų vietų“, – apie garsenybių įtaką Graikijos salų populiarumui kalba O. Gasanovas.
Orijus Gasanovas ir Dovilė Zapkutė

Taip garsenybių „reklama“ ir mažos kainos pavertė Graikijos salas viena populiariausių turistinių vietų. Kalbėdamas apie kainas, O. Gasanovas teigia, kad jos čia išties kelia nuostabą.

„Heraklione, Kretos sostinėje, pigumas labai stipriai nustebino. Pačioje turistiškiausioje gatvėje pusės litro stiklinė šviežiai spaustų apelsinų sulčių kainuoja du eurus. Palangoje tokia stiklinė kainuoja 8,50 euro, ir turbūt tai – ne pati brangiausia vieta. Tai tikrai labai pigu, kainos nedidelės, ir tas žmonėms labai patinka“, – pastebi keliautojas.

Paklaustas, kam rekomenduotų poilsį Kretoje, O. Gasanovas atsako, kad ši vieta – labai įvairi, tad joje savo norus gali patenkinti tiek ramesnio, tiek aktyvesnio poilsio ieškantys keliautojai. Kreta yra didžiausia Graikijos sala, turinti tris skirtingus regionus.

„Čia gali atostogauti žmonės, pamėgę Turkijos viešbučius, ir žmonės, kurie mėgsta kiekvieną dieną važiuoti į laukinius paplūdimius, ieškoti nuotykių – ten tam yra labai puiki vieta. Ir dar yra viena Kretos pusė, kurios nebuvau matęs savo ankstesnėse kelionėse – turtuolių pusė. Jei norite prabangos, esate liukso kelionių mėgėjai, tai šioje Kretos pusėje yra tokia prabanga, kaip Maldyvuose ir Bahamuose, kur prie tavo kambario dirba trys asistentai ir pildo kiekvieną tavo norą“, – sako O. Gasanovas.

Neteisia tų, kurie renkasi „viskas įskaičiuota“, bet turi jiems patarimą

Graikijos sala, kurią pats O. Gasanovas dažniausiai rekomenduoja savo draugams – Kefalonija. Jis pažymi, kad jo draugų rate tai yra kryptis numeris vienas, nes joje nėra daug žmonių ir gausiai lankomų turistinių vietų, o paplūdimiai – nepaprasto grožio.
Kefalonija

Jis prisipažįsta, kad keliaudamas nevengia keisti viešbučių, kad pasisemtų kuo įvairesnių patirčių. Geresniame viešbutyje keliautojas mėgaujasi patiekalais, įskaičiuotais į kelionės kainą, ir iš viešbučio neišeina valgyti kitur. Kitomis dienomis galima persikelti į pigesnį viešbutį be maitinimo, tam, kad būtų galima paieškoti įdomesnių vietų pavalgyti mieste.

„Bet aš labai suprantu lietuvius, kurie ima „all inclusive“ (angl. viskas įskaičiuota), nes jie užsiknisa, pavargsta ir nenori apie nieką galvoti, nieko planuoti, o taip jie pailsina smegenis. Jei kažkas smerkia „all inclusive“ atostogautojus, tai čia yra nesąmonė. Žmonės nusipelnę tiesiog nuo visko pailsėti. Įsivaizduokit moteriškę, kuri dirba, vaikus augina, senelius ar tėvus prižiūri – ji tiesiog pavargus“, – sako O. Gasanovas.

Vis dėlto, net ir pasirinkus kelionę su „viskas įskaičiuota“, keliautojas pataria nepraleisti progos pakeliauti ir toliau nuo viešbučio ar paragauti patiekalų kitose vietose.

„Nuvažiuokite ir į kitas vietas, nes galbūt niekada negrįšit į Kretą ar Rodą. Ten yra fantastiškų vietų ir paplūdimių, kuriuose prisigamina tiek laimės hormonų, kiek nė per vieną „all inclusive“ vakarienę neprisigamins“, – sako jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)