Istorikė ir trumpų kelionių entuziastė Luka Lesauskaitė sako, kur keliauti renkasi iš anksto. Jauna moteris jau yra aplankiusi gausybę šalių, o paskutiniuoju atradimu tapo Latvijos sostinės svetingumas ir lankytinos vietos.
„Neseniai apsilankiau Rygoje. Pati esu iš Šiaulių ir Ryga arčiau, nei Vilnius, bet nebuvau pažinusi
Luka Lesauskaitė
Rygos. Dabar ten buvau visą savaitgalį, galiu pasakyti, gana taupiai ir centre esančiame viešbutyje. Buvau maloniai nustebinta, kad yra ką pamatyti, kur skaniai pavalgyti. Pas kaimynus galima ir nuvažiuoti, ir nuskristi – iš Vilniaus yra apie 40 minučių trunkantis skrydis“, – atvirauja jauna moteris.

Jei norisi kiek tolėliau esančių kraštų ir susipažinti su gražiausiais pasaulio miestais, „Novaturo“ pažintinių kelionių ekspertė Lilijana Degutytė vardija itin platų pasirinkimą.

„Mes turime daugybę savaitgalio kelionių. Siūlome Prancūziją: Nicą, Marselį, Paryžių, Italijos Romą siūlome. Siūlome Budapeštą, Vieną, Graikijos sostinę Atėnus, vasaros sezonu – Maltą. Tačiau tiek vasarą, tiek žiemą populiariausios yra dvi savaitgalių sostinės – vienareikšmiškai laimi Paryžius ir Roma. Nestebina, nes tai nuostabūs miestai, kuriuose yra ir ką pamatyti, ir ką veikti“, – dalijasi L. Degutytė.

Jei abejojate, ar pakanka dviejų-trijų dienų aplankyti nuostabia architektūra, maistu ir savita kultūra alsuojančias sostines, keliautoja L. Lesauskaitė drąsina – tai nėra labai trumpas laikas, ypač, jei į pasirinktą vietą keliausite kelis kartus pasirinkę skirtingas temas.

„Pabuvojau pavasarį Romoje, rudenį – Paryžiuje. Abiejuose miestuose lankiausi antrą kartą. Trys dienos man buvo toks komfortas, kas niekur nelėkiau ir neskubėjau, nors visą laiką stengiuosi kuo daugiau pamatyti. Sakyčiau, šiek tiek yra mažai, bet yra tam tikras triukas, kaip padaryti, kad nebūtų to lėkimo. Ką dariau pirmą kartą būdama Paryžiuje? Sąmoningai nėjau į Luvrą, nelankiau Versalio, nes pagalvojau, kad tam praktiškai reikės dviejų dienų. Nusprendžiau vietoj Versalio lankymo apeiti dvi-tris mažesnes galerijas ir muziejus, pavaikščioti po senamiestį. Labai norėjau surasti namą ir kur gyveno Adomas Mickevičius – čia toks lengvas istorijų „fetišas“ ieškoti Lietuvos. Antrą kartą aš jau ramiai galėjau apeiti Luvrą. Lygiai taip ir su Roma. Pirmą kartą stengiausi šiek tiek aplenkti pačias populiariausias turistines vietas ir patyrinėti miestą, o antrą kartą galėjau sau leisti daugiau“, – pataria L. Lesauskaitė, kaip susiplanuoti savaitgalių keliones.

Lilijana Degutytė
„Novaturo“ pažintinių kelionių ekspertė L. Degutytė sako, kad norint tikro poilsio, net trumpas savaitgalių keliones geriau planuoti iš anksto.

„Ar Jūs pirksite organizuotos kelionės paketą iš kelionių organizatoriaus, ar pirksite skrydžio bilietus, - darykite tą anksti, taip tikrai kainos yra mažesnės. Ką noriu pabrėžti dėl savaitgalio kelionių, tai reikia iš anksto įsigyti ir bilietus į lankomus objektus. Žinome, kad Europos miestuose vasarą yra ganėtinai karšta, tad tam, kad nereikėtų laukti didelėse eilėse, kad nereikėtų prarasti Jums brangaus laiko, tai tikrai verta įsigyti bilietus iš anksto. Jei įsigysite organizuotą kelionę, visa tai būna padaroma, – sako L. Degutytė. – Patarčiau vykti su profesionaliu kelionės vadovu, kuris parodo populiariausius lankomus objektus, suteikia platesnį istorinį kontekstą, tad sužinote visą esmę apie miestą ir, kaip Luka, antrą kartą galite jau nuvykti patys paieškoti tų pikantiškų, įdomių, neturistinių vietų“.

Pašnekovė priduria, kad savaitgalių kelionės siūlomi miestai yra dideli, tad vykstant į bet kurį jų būtina atlikti savotiškus namų darbus.

„Dėl gidų rekomenduoju ieškoti vietinių lietuvių, kurie ten gyvena – ar Paryžiuje, ar Romoje, ar Kroatijoje – iš esmės, mes šiai dienai visur galime rasti lietuvių. Esu naudojusis šią paslauga, visai kitaip pamatai miestą, nes lietuviai vis tiek esame panašių kažkokių įpročių, mėgstame panašius dalykus, o žmogus, kuris ten gyvena, tikrai gali daug daugiau papasakoti, parodyti ir pritaikyti tiems patiems lietuviams. Jie tikrai žinos kokių istorinių dalykų ar kažkokių išskirtinių pastatų“, – sako istorikė.

Trumpų kelionių entuziastė L. Lesauskaitė sako, kad norėdama keliauti ji mielai ieško pigesnių bilietų, tad juos perka ne paskutinę minutę ir planuoja ramiai kelionę ir kam skirti laiką joje. Namų darbų prieš kelionę tikrai netrūksta, nes mergina sako kelionei visuomet renkasi temą.

„Mėgstu pasiimti paskaityti knygą ar pažiūrėti filmą. Paryžiuje žiūrėjau „Da Vinčio kodą“, Romoje žiūrėjau antrąją „Da Vinčio kodas“ dalį „Angelai ir Demonai“. Gali pasirodyti juokinga, bet iš tiesų tuomet visai kitaip lankai tas vietas ir jose pabūni, kai pamatai kažkur per filmą. Taip pat galima ir knygą susirasti, ar tai būtų romanas, ar detektyvas – kitaip įsitrauki į tai. Kuomet lankiausi praėjusią vasarą Kroatijoje, tai šiek tiek „Sostų žaidimų“ („Game of Thrones“) tematiką sau įsivesti. Buvo smagu atrasti pilių, gatvių, kurias mačiau seriale“, – kaip renkasi, ką aplankyti pasakoja L. Lesauskaitė.

Istorikė ir keliautoja neslepia, kad kelionių neįsivaizduoja ir be gražių nuotraukų, tad visuomet prieš kelionę panaršo internete, susiranda, kaip pati įvardija „instagramiškiausias“ vietas tame mieste, į kurį planuoja vykti ir dar nė karto nenusivylė atradimais. Anot jaunos moters, į nuotraukas patenka ir išskirtiniai skersgatviai, ir kavinukės, ir kitos ne turistinės vietos.

Kaip sutaupyti kelionėje – klausimas, kuris išties aktualus visiems keliautojams. „Novaturo“ atstovė sako, kad jie keliautojas siūlo viešbučius miesto centre, arba tokias apgyvendinimo įstaigas, iš kurių labai patogus susisiekimas su centru.

„Nuvykus, turbūt, nesinori praleisti labai daug laiko vykstant į centrą ir sugrįžtant iš jo. Pavyzdžiui, Romoje yra Termini metro stotis, prie jos yra puikus susisiekimas, galima aplankyti daug objektų net ir ne persėdimo. Visgi tam reikalinga kalba, tad jei to nėra, siūlyčiau įsigyti viešbutį kuo arčiau centro“, – pataria L. Degutytė.

L. Lesauskaitė pritaria, kad tai geras būdas taupyti laiką, o iš patirties matanti, kad kartais buvo ar apartamentų kaina būna didesnė nei viešbučio. Visgi yra ne viena šalis, kuomet yra plati ne tik viešbučių pasiūla.

„Jei lankomės Maltoje, keliaujame po Kroatiją, kas vasarą būna populiaru, ar ta pati Vengrija, ar Bulgarija – tikrai galima rasti gražių apartamentų su gražiu vaizdu miesto centre. Man tai patinka, aš jaučiuosi laisvai be kitų viešbučio lankytojų. Man patinka pusryčiauti mažoje siauroje gatvelėje su atsiveriančių vaizdu į miesto aikštę ar internete paieškoti tų TOP geriausių vietų pusryčiams, ar vakarienei, ar kokiam užkandžiui“, – Lesauskaitė vardija pasirinkimų galimybes, kuriomis naudojasi pati.

Kiek skirti pinigų toks kelioms dienoms pinigų, priklauso nuo kiekvieno keliautojo poreikių ir galimybių. Tiems, kurie mėgsta, kad viskas būtų suplanuota, L. Degutytė pataria iš išsirinkti siūlomą kelionę ir ramiai ja mėgautis be jokių staigmenų.

„Mes turime specialias kainas. Nesakau, kad viešbučiai labai prabangūs, bet jie yra labai puikūs, patogūs, arti centro. Kurie keliauja su grupėmis, mes jų neįpareigojame visą kelionės laiką būtų su mumis. Mūsų kelionės vadovai, dažniausiai, būna gyvenę ar kas mėnesį – du lankantys tą Europos miestą, tad jie puikiai žino pikantiškus restoranėlius. Kai kurie keliautojai eina į įvairius restoranėlius, o kai kurie nusiperka kruasaną ir labai puikiai praleidžia tą laisvalaikį ir pigiau“, – pasakoja „Novaturo“ pažintinių kelionių ekspertė.

Kelionių entuziastė L. Lesauskaitė sako, kad norint mažiau išleisti kelionėje reikia susitarti ir su savimi – nuvykus pasiūla neretai apakina, norisi viską išragauti, tad reikia gerai pagalvoti, kaip nepasiduoti emocijoms. Be to, paieškoti galima net nemokamų turų, nebrangių gyvenamų vietų.

L. Degutytė pritaria, kad kelionės tikrai gali būti ne itin brangios, tik reikia nepatingėti atlikti namų darbų, arba pasirinkti kelionių organizatorių siūlomą poilsį ir tiesiog pasirūpinti patogia avalyne.

Šaltinis
Specialus projektas „Atostogenas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją