Į keliones viena mėgstanti leistis mergina sako, kad taip keliauti renkasi tikrai nebūtinai vienišiai.

„Tokias keliones kaip tik labiau mėgsta tie, kurie keliaudami nori sutikti kitų žmonių. Manau, tai ir yra kelionių žavesys, juk jei iškeliauji su tais pačiais (ar su tais, su kuriais gyveni, ar su draugais), tai nelabai spėji pažinti nei šalies, nei savęs, nei aplinkos“, – kuo žavi keliauti vienam, atskleidžia E. Puodžiūtė.

Kelionių vienumoje žavesį pašnekovė savo atradusi nuo mainų programos Pietų Korėjoje – tuomet suprato, kad nenori skubėti grįžti namo.
„Susikroviau kuprinę ir iškeliavau į pietryčių Aziją – Tailandą, Vietnamą. Tai buvo savęs pažinimo kelionė. Nuo tada, man atrodo, taip ir nesustojau, nebent kovido laikais, – šypsosi keliautoja. – Vasario mėnesį grįžau iš Pietų Amerikos, kurį laiką pabūsiu čia, nes Lietuvoje ir vasarą labai gera.“

Keliauti vienam ne visuomet džiugu. E. Puodžiūtė pasakoja, kad kartais pasijunta vieniša, be to, planuoti tokią kelionę turi pats, nėra su kuo pasitarti, – keliaujant grupėje visuomet būna daugiau nuomonių, ką nuveikti, ką pamatyti.

„Kita vertus, nėra ką kaltinti, visą atsakomybę prisiimi pats, bet yra ir labai daug pliusų – kai keliauji vienas, viskas labai greitai pavyksta“, – įžvalgomis dalijasi keliautoja.

„Novaturo“ komunikacijos vadovė Dovilė Zapkutė sako, kad keliaujant vienam tenka nemažai laiko
Dovilė Zapkutė
skirti ir „namų darbams“, tačiau tai gali padėti gerokai sutaupyti.

„Yra viena dedamoji, kuri kainuoja brangiau ir kurios negali išvengti, tai – nakvynė. Jei keliauji dviese, paprastai kambario ar buto, apartamentų išlaidas daliniesi per pusę. Kai esi vienas, pats perkiesi bilietus, nakvynę ir visa kita, ko reikia kelionei. Tie, kurie drąsesni, kurie turi patirties arba gali pasiklausti patarimų, nebūtinai turi rinktis viešbučius, kuriuose yra pratę apsistoti keliaudami su draugais ar šeima. Yra puikių „Airbnb“ pasiūlymų, puikių miesto viešbučių, kurių gali pasiūlyti ir kelionių organizatoriai. Kai kuriose šalyse yra populiarių vilų. Taigi rasti nakvynę už geresnę kainą tikrai galima, tik reikės įdėti truputėlį daugiau darbo, – sako D. Zapkutė. – Kitas dalykas – kai keliauji vienas, pats esi savo biudžeto šeimininkas. Gali namuose pasiplanuoti nekintamus išteklius, tai lėktuvo bilietas, nakvynė, gal koks koncertas. Dar – maistas. Tikrai galima sutaupyti pasirinkus vietinius pigesnius restoraniukus ir taip išspręsti dvi problemas – vienišumo (papusryčiauti, papietauti ar pavakarieniauti su vietiniais) ir biudžeto.“

Keliautoja E. Puodžiūtė sako, kad pigesnės nakvynės paieškos neretai suburia bendraminčių, tad vos susiradus nakvynę bus išspręstas ir vienišumo klausimas.

„Yra svečių namų, kur galima susirasti draugų, – turėsi su kuo pavakarieniauti, papusryčiauti kitą dieną ar pažinti miestą. Taip keliaudamas susipažįsti su žmonėmis ir paskui turi draugų visame pasaulyje“, – dalijasi dar studijų metais į aktyvias sportines veiklas nėrusi mergina. – Tai neįkainojama, nes gali nuvažiuoti į Portugaliją pas draugę, gali nuvykti į bet kokią kitą šalį ir, žiūrint iš ilgos perspektyvos, tai turbūt atsiperka.“

Kelionių organizatoriaus komunikacijos vadovė pradedantiesiems keliautojams „vienišiams“ rekomenduoja neskubėti nerti į sudėtingus iššūkius, o keliones savotiškai prisijaukinti.

„Jei taip keliaujama pirmus kartus, visa tai reikia „pasimatuoti“, pajausti, tad patarčiau rinktis salas. Jos mažesnės, ten greičiau viskas pasiekiama, greičiau galima suorganizuoti. Greičiausiai ten bus ir daugiau turistų, tarptautinė aplinka, žmonės labiau atsipalaidavę. Man atrodo, geriausia pradėti nuo Graikijos, Portugalijos salų, kur vietiniai nepaprastai nuoširdūs, smalsūs, jie patys kalbina, tad padės išspręsti daug problemų ir nekils tiek dvejonių. Jei visgi labai nedrąsu, galvoji – „tuoj susikrausiu lagaminus ir grįšiu“, tai geriausia rinktis Europą, kur daug skrydžių pirmyn ir atgal: jei kas nors bus ne taip ar tiesiog nuspręsi, kad keliauti vienam – ne tau“, – D. Zapkutė pataria, kokie galėtų būti pirmieji žingsniai, norint išbandyti kelionę be draugų ar šeimos.

„Novaturo“ komunikacijos vadovė sako, kad kai kurie vieniši keliautojai ieško kelionės draugo, mat vis dar nedrįsta keliauti vieni, tačiau ieškoti draugo per kelionių agentūras nėra populiaru.
„Vis dar sklando mitas, kad jei kelionę renkuosi iš kelionių organizatorių, tai bus viskas įskaičiuota, būtinai 7 dienos, viešbutis ir aš daugiau nieko nedarysiu. Toli gražu ne, bet dar užtruks laiko, kol žmonės supras, kaip jiems išeitų geriau“, – atvirauja D. Zapkutė.

Na, o patarimai tiems, kurie nori pabandyti keliauti vieni, anot pašnekovės, labai paprasti – surasti nakvynės vietą, pasirūpinti bilietais, pasidomėti šalies taisyklėmis, o visa kita rinktis pagal savo poreikius ir galimybes.

„Pasitikėk savimi – tai turbūt pats svarbiausias dalykas. Būk atviras. Labai gražiai Eglė pasakė, kad kelionių žavesys ir yra žmonės, ir jei esi atviras, net jei tau nedrąsu, nesmagiai jautiesi ar kukliniesi, neslėpk, jog esi turistas. Visi vietiniai, net jei būsi sutrikęs, bet su šypsena paklausi, tikrai mielai padės. Ir kai tu esi vienas, dėmesio gausi tikrai daugiau“, – drąsina „Novaturo“ komunikacijos vadovė.

Na, o praktiniai patarimai – turėti kelias mokėjimo korteles ir iš anksto susirasti ambasadų kontaktus.