Lietuva, net ir būdama geografiškai nedidelė šalis, turi ką pasiūlyti tiek gurmaniškų, tiek pažintinių ar poilsinių kelionių mėgėjams. Savo šalį atranda vis daugiau lietuvių, o mūsų kraštą atradę svečiai iš užsienio pabūgo keliauti dėl karo Ukrainoje.

„Dėl atvykstančių turistų šiemet mes vėl turime problemą – karas Ukrainoje. Europiečiai labai bijo, nes praktiškai mes esame kaimynai, o visoje Europoje pasirodė straipsnių, kad čia baisu, kad mes jau kraunamės kuprines, keliaujame ir emigruojame. Net keista, kad prancūzai, ispanai, kurie yra drąsesni, labai mėgsta keliauti, pradėjo anuliuoti grupes. Tą patį padarė vokiečiai, šveicarai, austrai. Mes turėjome rezervuotų grupių nuo pat metų pradžios iki lapkričio mėnesio, dabar penkiasdešimt procentų anuliuota. Informuojame, kad pas mus niekas nevyksta, ir Kuršių nerijoje saugu, – Kuršių nerija viena pirmųjų buvo anuliuota“, – šių dienų situacija dalijasi Turizmo asociacijos valdybos narė Renata Juškaitienė.

Pasak pašnekovės, yra vilties, kad Ukrainoje karas baigsis, o turistai, sekantys geopolitinę situaciją, supras, jog Lietuvoje išties saugu, ir liepos mėnesį jie sugrįš į įprastas keliavimo vėžes.

Turistų iš užsienio ir pačių lietuvių skirtingą požiūrį į situaciją mūsų šalyje atspindi ir kelionės. Po savo šalį žmonės mielai keliauja, atranda vis naujų dalykų ir poilsio būdų.

„Išskirčiau tuos keliautojus, kurie vyksta pailsėti į viešbučius. Vasaros laikotarpiu dažniausiai renkasi pajūrį – Klaipėdą, Palangą, o šaltuoju metu – Birštoną, Druskininkus. Jei kalbėsime apie pažintines keliones Lietuvoje, kurios gimė pirmojo karantino metu pajutus alkį keliauti, – žmonės jau buvo įpratę kur nors vykti, tačiau į užsienį buvo sudėtinga, tad žmonės pasiilgę visko. Pirmojo karantino metu mes buvome neseniai pradėję veikti toje srityje, t. y. organizuoti pažintines keliones Lietuvoje. Tai buvo visiškas pakilimas, visi norėjo į pajūrį, nes jūra ramina. Vėliau prasidėjo visiškai kitokios kelionės į Dzūkiją, Aukštaitiją. Pastebėjome, kad klientai nori per savo patirtį pažinti Lietuvą – paragauti dzūkiškų bandų, dalyvauti jas gaminant, pamatyti, kaip žemaitiškas kastinys gaminamas, jo paragauti, paskanauti pienių vyno. Lietuva teritoriškai atrodo nedidelė, bet kiekvienas regionas turi savo patiekalų, savo gėrimų, galima sakyti, mes galėtume būti kone gurmaniška šalis“, – vardija „Novaturo“ pažintinių kelionių skyriaus vadovė Lilijana Degutytė.

Po pasaulį keliaujantys lietuviai naudojasi ir kelionių organizatorių paslaugomis, ir keliauja
Renata Juškaitienė, Lilijana Degutytė
savarankiškai. Ar pavyktų organizuoti pažintinę kelionę patiems, norint keliauti Lietuvoje?

„Patarčiau keliautojams, kurie nori keliauti po Lietuvą, arba labai gerai paruošti „namų darbus“ (tai užims laiko, bet tikrai bus aiškiau, ką nori pamatyti), arba vykti su kelionių autobusų grupėmis, arba nuvykus į tą kraštą pasirūpinti vietinio gido paslaugomis. Tiesiog vietiniai gidai padės ne tik pamatyti tą gražią Lietuvą, bet ir išgirsite pasakojimų, puikiai pažinsite savo kraštą. Užsienyje be galo populiaru, kad vietinis gidas papasakotų istorijų, o Lietuvoje, atrodo, mes galime patys. Bet aš pati savo kailiu patyriau, nes mes tą produktą kūrėme, ruošėme, – tikrai neprilygsta tam, ką papasakoja vietinis gidas, kuris dirba daugybę metų, kuris tuo domisi. Tai ne tik pamatyti vaizdai, bet ir nepamirštamos istorijos, tad siūlyčiau visiems pasinaudoti vietinio kelionių vadovo, gido paslaugomis, tegu jis viską papasakoja, – bus žymiai įdomiau“, – pataria L. Degutytė.

Turizmo asociacijos valdybos narė R. Juškaitienė pastebi, kad keliautojai po Lietuvą savo krašto pažintį derina su renginiais.

„Šiemet naujas dalykas – atrasti iš naujo Kauną, aplankyti Europos kultūros sostinės visus renginius, tokias parodas, kaip Marinos Abramovič, Yoko Ono. Mes turime unikalią galimybę pamatyti „Art Deco“ muziejų, tarpukario butą. Tikrai reikia gido, ir galima pasiteirauti vietinio pačiuose muziejuose, yra ir audiogidų, galima kreiptis į Kauno TIC (turizmo ir kultūros informacijos centrą). Kita galimybė šiemet – Klaipėdą irgi siūlyčiau atrasti iš naujo. Šiais metais – Klaipėdos jubiliejus, 770 metų. Vilniuje 700 metų jubiliejus bus kitais metais, Klaipėda senesnė. Informacijos apie daugybę renginių, kurie vyks, galima rasti Klaipėdos informaciniame centre; atkreipčiau dėmesį į tokius renginius kaip „Europiada“, kuri vyks liepos viduryje, unikalus pasaulinis folklorinis festivalis, – labai kviečiu apsilankyti, taip pat – Klaipėdos pilies muziejaus naujos ekspozicijos, yra interaktyvių. O palydėti saulę galima tokioje vietoje, kurią turi Klaipėda, – tai kavinė ant jūros kranto, veikianti ištisus metus“, – apie kultūrines ir laisvalaikio pramogas pasakoja R. Juškaitienė.

Dar viena dėmesio verta vieta, anot pašnekovės, – tai Sūduvos kraštas.

„2022-ieji – Sūduvos krašto metai, tad galime naujai atrasti tokius miestus kaip Vilkaviškį, Marijampolę. Vilkaviškio nuostabi architektūrinė stotis gavo apdovanojimą už interjerą ir eksterjerą. Miestai gražūs, susitvarkę, – ir su augintiniais, ir su vaikais tikrai rasite ką veikti. Marijampolėje daugėja gatvių ir pastatų tapybos – vienintelis toks miestas Lietuvoje, ten tikrai galima pamatyti labai daug įdomių dalykų, ir mūsų žymus dailininkas Rimvydas Bartkus kiekvienais metais atvyksta bei papildo meno kolekciją ant sienų, ant namų. Parkai, dviračių takai sutvarkyti. Kokios kavinės! Nustebsite – rasite tokių, kokių net nesitikite. Ir dar – Vilkaviškio produkcija: yra net atskira parduotuvėlė, turinti savo unikalių gaminių. Kazlų Rūdos seniūnijoje rasite „Laimės namus“: sodyba, šiaudiniai pastatai, bendruomenė puoselėja aplinką, galima apsilankyti, išsirinkti edukacijų, yra labai įdomių vaikams, patiks ir suaugusiems“, – gausybę įdomybių ir vertų dėmesio vietų bei veiklų vardija R. Juškaitienė.

Kyla kainų klausimas – kiek teks išleisti kur nors užsukus pavalgyti ar kiek kainuoja nakvynė bei
pramogos. R. Juškaitienė sako, kad kurortuose kainos išties nemažos, tačiau toje pačioje Klaipėdoje nakvynės kainos kur kas patrauklesnės nei Palangoje ar Nidoje. Turizmo asociacijos valdybos narė teigia, kad Klaipėda – itin gera vieta norintiems pakeliauti tiek žemyninėje, tiek Kuršių nerijos dalyje, mat iš čia patogu nuvykti ir į delfinariumą, ir į paplūdimius ar pirtis ant jūros kranto.

„Aplink veiklos labai daug – ir jūra, ir Olando kepurė, ir Karklė. Galima būtų sutaupyti tiesiog pasirinkus kitą miestą, ir tai būtų naujiena, ir neatsibodę. Beje, galima paplaukioti laivu po Kuršių neriją – šiais metais yra naujų ekskursijų, galima nuplaukti iki Jūros vartų. O jei pasinaudosite gido paslaugomis, gausite pridėtinę vertę, – ir daugiau sužinosite, ir veiklos bus užtektinai“, – kaip organizuoti taupesnę ir kartu dar platesnę pažintinę kelionę pajūrio regione, rekomenduoja R. Juškaitienė.