Nuostabioji Italijos sostinė Roma nenuvils tų, kurie nori savo akis pamaloninti senovinės architektūros šedevrais, o pilvus – maloniai svaiginančiu maistu. Na, o Barselona džiaugsmingai laukia linksmybių ištroškusių, bet kartu ir pailsėti ketinančių keliautojų. Kodėl verta aplankyti šiuos dviejų valstybių miestus vienu šūviu?

Lankytinos vietos Romoje

Pagalvojus apie Romą ir lankytinus objektus joje, tikriausiai dažnam į galvą plūsteli Koliziejaus vaizdinys. Šis seniausias pasaulyje amfiteatras tikrai nenuvils. Iš išorės amfiteatrą galima apžiūrėti bet kuriuo paros metu, mat jis yra aptvertas, tačiau apžiūrėti šį įspūdinga pastatą galima ir klaidžiojant aplinkui. Beje, amfiteatrą iš išorės apžiūrėti vakare taip pat nebloga mintis, kadangi jis apšviestas ir atrodo gana įspūdingai. Norintiems patekti į Koliziejaus vidų, reikės įsigyti bilietus, kurie parduodami internetu. Todėl bilietus vertėtų įsigyti internetu, nes vietoje jų gali ir neparduoti, taip reguliuojant srautus. Į Koliziejų kursuoja ir metro traukiniai, išlipę Koliziejaus stotelėje, iš karto pateksite prie amfiteatro.

Visai šalia Koliziejaus stūkso ir senovinės Romos miestas, todėl galima įsigyti bendrą bilietą (full experience) į amfiteatrą ir Romos forumą. Šis bilietas atsieis apie 30 eurų leis patekti ir į Koliziejaus vidinę aikštę. Šiems objektams vertėtų pasilikti daugiau laiko, nes pasivaikščiojimas po forumą gali kiek užtrukti – norint pamatyti viso senovinio miestelio liekanas, teks sudėlioti nemažai žingsnių.

Puikiai žinomas miestas – valstybė Vatikanas vertas dėmesio, kadangi tai nuostabios architektūros paveldas. Tai vienas iš didžiausių turistų traukos centrų, todėl teks apsišarvuoti kantrybe norint ir nusifotografuoti. Kantrybės tikrai reikės, jei norėsite patekti į Šv. Petro baziliką ir jos vidų, mat eilė norinčiųjų aplankyti šią vietą gali būti milžiniška. Taip pat reikėtų įsidėmėti, jog paskutinis įėjimas leidžiamas iki 16 val. Įėjimas į baziliką yra nemokamas, tačiau palaukti eilėje prie įėjimo gali tekti, todėl verta planuoti savo laiką.

Trevi fontanas – didžiausias ir garsiausias Romos fontanas. Šis objektas garsus ne tik dėl savo įspūdingos architektūros ir skaidraus vandens, bet ir apie jį sklandančios legendos. Pasak jos, norintieji sugrįžti į Roma dar kartą, būtinai turi per kairį petį su dešine ranka nusigręžus nugara į fontaną mesti monetą. Mesti monetą gal ir pavyks, bet prisiartinti prie paties fontano per arti nelabai – prie jo budi policijos pareigūnų ekipažas, kuris gausybei turistų vis retkarčiais signalizuoja švilpuku, įspėjant išlaikyti saugų atstumą. Ispanijos laiptai – dar viena vieta, kurią pamatyti gražu ir verta. Tai turistų pamėgtas objektas, generuojantis gerus kadrus nuotraukoms. Vietovė, apsupta prabangių ir firminių prekės ženklų parduotuvių, tad ji gali tapti puikia pasivaikščiojimo vieta mados mylėtojams. Italija ne veltui vadinama mados sostine, pačioje Romoje tikrai netrūksta nei prabangių parduotuvių nei mažesnių, vietinių prekiautojų kurtos produkcijos.

Lankytinos vietos Barselonoje

Atvykus į antrą pagal dydį Ispanijos miestą, vaizdas kiek kitoks – pasitinka didelis žmonių šurmulys ir apkrautos gatvės. Barselona žavi savo siauromis, senovinėmis gatvelėmis, po kurias galima nardyti ir neabejotinai rasti mielų ir jaukių kavinukių. Viena iš įdomiausių lankytinų objektų Romoje – garsiausias architekto Antoni Gaudi kūrinys - Šv. Šeimynos bažnyčia. Apsilankymo bilietas asmeniui su pakilimu į vieną iš bokštelių atsieis šiek tiek daugiau nei 40 eurų. Bilietus taip pat patartina įsigyti internetu, nes taip sutaupysite laiko, o gyvai jų gali ir nepardavinėti. Beje, tiek Romoje, tiek Barselonoje bilietai į kai kurias lankytinas vietas bei muziejus jaunesniems nei 30 metų asmenims yra pigesni, tad jaunesni turistai čia gali sutaupyti, įeinant tereikės parodyti asmens dokumentą. Gaudi architektūros darbų galima matyti vaikštant Barselonos gatvėmis, jo stiliaus iš karto krenta į akis dėl savo įmantrių ir neįprastų formų.

Barseloneta – tai Barselonos miesto rajonas, esantis Viduržemio jūros pakrantėje. Nors vietinių vertinimu, šis rajonas yra laikomas vienu iš nesaugiausių, nes čia ypatingai siaučia kišenvagiai ir visokio pluko žmonės, būtent čia vyksta aktyvus pajūrio gyvenimas. Atvykus saulėtą ir šiltą balandžio mėnesio dieną, vaizdas vietiniame pliaže prilygsta mūsų lietuviškajam Palangos pajūriui. Prieplaukoje gausų jachtų ir restoranų, žmonės nesivaržo užtraukti ir suktinių, mat dalyje paplūdimių leidžiama ir rūkyti.

Triumfo arka ir Ciutadela parkas. Vos praėjus Triumfo arką, prasideda nuostabaus grožio ir ramybės kupinas Ciutadala parkas, kuris yra tikrų tikriausias rojus pačiame Barselonos centre. Ir iš tiesų parkas ošia ramuma – tvenkinyje valtyse krykštauja žmonės, gaivinasi antys, prieš saulę kaitinasi vėžliai, o žmonės pakritę ant pievelių džiaugiasi šiluma ir bendrauja.

Gurmanams rekomenduotina nuvykti į vieną didžiausių Barselonos turgų –
La Boqueria. Šis turistų traukos centras linksta nuo gausybės rago – įvairios jūros gėrybės, kurios ant prekystalių išdėliotos dar gyvos, prieskoniai, įvairūs vaisiai ir daržovės, mėsa, žuvis, sultys, riešutai. Tikras rojus skonių mėgėjams.

Jei jau esate Ispanijoje, kaip sako žmonės, turite paragauti Paella. Šį patiekalą atrasite kone kiekvienoje kavinukėje, o jo kaina vidutiniškai siekia 15-20 eurų. Na, o atsigaivinimui puikiausiai tiks tradicinė ispaniška sangrija.

Kainų palyginimas

Vidutiniam keliautojui kainos tiek Romoje, tiek Barselonoje neturėtų pasirodyti aukštos. Nors Barselonoje kainos yra šiek tiek aukštesnės, jos neprilygsta skandinaviškoms ir nėra stebinančios palyginus su Lietuva. Vakarienė trims restorane vidutiniškai atsieis nuo 70 eurų, įskaitant gėrimus. Beje, dalies alkoholinių gėrimų kainos didžiojoje dalyje restoranų yra mažesnės nei Lietuvoje.

Nenustebkite, jei sąskaita po apsilankymo restorane bus šiek tiek didesnė nei skaičiavote, restoranai kartais įtraukia ir aptarnavimo mokestį į sumą, bet ji neturėtų būti reikšmingai didelė, maždaug 4-5 eurai. Apsilankius įvairiose tiek Romos, tiek Barselonos restoranuose nepriklausomai ar jie yra centrinėje dalyje, ar šiek tiek toliau nuo centro, galima daryti išvadą, jog kainos nesikandžioja ir galima pavalgyti už adekvačią kainą. Apsilankymas geresniame restorane Lietuvoje atsieis ne ką mažiau arba ne ką daugiau nei apsilankymas Romoje ar Ispanijoje.

Vidutinis būstas trims asmenims Romoje su dviem miegamaisiais, netoli centro (apie 20 minučių pėščiomis iki Vatikano) atsieis apie 100 eurų žmogui už tris naktis. Na, o Barselonoje trys nakvynės šiek tiek prabangesniuose apartamentuose centrinėje miesto dalyje kainuos apie 170 eurų žmogui.

Aplankius du didžiuosius pietinės Europos miestus, galima daryti išvadą, jog Roma sukuria romantinį, lėto pasimėgavimo vaizdinį, ji turėtų puikiai tikti tiems, kurie yra išsiilgę ramaus, bet kartu ir turiningo poilsio. Roma lauks išskėstomis rankomis visų, kurie nori nusikelti į senovę, pamatyti nuostabų architektūrinį palikimą ir kartu pamaloninti savo skrandžius skaniais patiekalais. Na, o Barselona puikiai tiks tiems, kurie patirti daugiau atostoginio šurmulio, pasimėgauti saulės voniomis gražiuose paplūdimiuose, pagyventi aktyvų miesto gyvenimą.