Pasak J. Fugalio, du kartus per metus (kai kuriems iš mūsų net kartas jau būtų žingsnis į priekį) rekomenduojama turėti bent dvi savaites nepertraukiamų atostogų. Psichiatras paaiškina, kad žodis „nepertraukiamų“ čia lemiamai svarbus ir papasakoja, kaip iš tiesų turėtų atrodyti atostogos:

1. Jos turi būti paskirtos poilsiui, o ne užsilikusių „reikaliukų'' tvarkymui. Jei reikalų ministerija reikalauja didesnio jūsų indėlio paskirkite tam papildomo laiko ne šių 2 savaičių metu.
2. Net vienas „trumpas palėkimas'' iki darbo jau yra trūkis. Bet gal vienas kartas nesiskaito, galite sakyti. Mano atsakymas – truputį nėščių žmonių nebūna.
3. Telefoniniai „reikalų derinimai'' irgi yra darbas. O tai, kaip man sureguliuoti tą ar aną, galite klausti. Nežinau, atsakyčiau.
4. Arklių paleidimas arba plaukų nusirovimas taip pat yra fizinis krūvis organizmui – tai apsunkina kūno gebėjimą pailsėti.

5. Fizinis krūvis minutės pertraukėlės neprašo, kraujagyslės lėčiau per atostogas nekalkėja, kepenys riebėja tokiu pat greičiu, kaip ir visais likusiais mėnesiais. Tiesa, savęs prievartavimas bėgti ant bėgtakio ar „pumpuoti štangą'' nebūtinai yra poilsis, tačiau galima sugalvoti įvairių prasmingų veiklų: 10 ir + km per dieną pėsčiomis, laipiojimas kalnais ar važiavimas dviračiu į gražias vietas.
6. Miegas, miegas, miegas. Paros ritmas turėtų būti maksimaliai panašus į jūsų gyvenimo ritmą. Jei jūsų miego ciklas padrikas visus metus, to kompensuoti per 2 savaites, deja, nepavyks, reikėtų pasvarstyti apie gyvenimo būdo korekcijas. Taipogi, ėjimas trečią nakties miegoti ir kėlimasis pirmą valandą dienos poilsio nesuteikia. Miego higienos taisyklės sako, kad net atostogų ar savaitgalių metu kėlimasis neturėtų būti 1 ar 2 valandomis vėlesnis nei kasdien.
7. Alkoholis miego kokybei ne tik nepadeda, bet ir kenkia.

Gydytojas psichiatras Jonas Fugalis

8. Gebėjimas „išbūti'' su savimi ir pasvajoti ar kartais panuobodžiauti yra labai svarbus, todėl to mokytis galima pradėti atostogų metu. Būtų verta neprisiplanuoti tiek veiklų, kiek neįmanoma suspėti bei tiek, kad neliktų laiko ramiam pasibuvimui.
9. Būtų verta pamąstyti apie laiko skyrimą sau artimiems žmonėms. Mokymasis kalbėtis ne tik apie buitinius dalykus ir rutiną gali padėti jūsų santykiams.
10. Gebėjimas atsipalaiduoti ir savęs nenuplakti už to ar ano pliuso neužsidėjimą atostogų metu yra esminis dalykas, nes poilsis turėtų būti ne check list'as.
11. Darbai atostogų metu turėtų būti pinigais, o ne darbdavio laišku: „Žiūrėk, yra toks reikalas''.
12. Pažymėtina, kad darbo neatlikimas ir išėjimas atostogų, nekeliant telefono ragelio, yra atsakomybės vengimas.
13. Kartais gražios vietos stebėjimas plika akimi kelia daugiau pasitenkinimo nei per fotoaparato objektyvą.