Balandįlaikas į Turkiją

Vasaros atostogų sezonas šiemet prasidėjo pirmaisiais skrydžiais į daugelio pamėgtus Turkijos kurortus – Antaliją ir Alaniją. Saulėtą Viduržemio jūros klimatą, platų viešbučių pasirinkimą ir puikų kainos bei kokybės santykį garantuojantys kurortai lauks lietuvių iki pat rudens.

Keliauti į Turkiją verta ne tik dėl pirmųjų saulės vonių pavasarį ar prieinamų kainų, bet ir dėl galimybės išvysti Antikos laikų kultūrinį paveldą, paskanauti nacionalinės virtuvės patiekalų bei leisti atostogas užsiimant pamėgtais hobiais, kuriems būtinos puikios oro sąlygos: žaidžiant tenisą ar golfą, plaukiant vandenlente ar skrodžiant bangas jėgos aitvaru.

 Rodas

Dėl „viskas įskaičiuota“ sistemos su daugybe pramogų ir užsiėmimų vaikams Turkija puikiai tinka visos šeimos atostogoms, kur kiekvienas, net ir pats mažiausias, nebus pamirštas. Viešbučiuose tėvai vaikus galės patikėti profesionaliam personalui ar animatoriams, kurie pasirūpins edukaciniais užsiėmimais ir vaikų saugumu vandens pramogų zonose, kol tėvai mėgausis kokybišku poilsiu SPA ar užsiims ekstremaliu vandens sportu.

Nuo gegužės atostogų kryptys plėsis į Graikijos salas

Pagrindinę gegužės mėnesio kryptį – Graikiją – keliautojai galės pasiekti jau nuo balandžio pabaigos, kuomet prasideda skrydžiai į didžiausią šalies salą – Kretą. Atostogaujant Kretoje galima pėsčiomis pereiti ilgiausią Europoje Samarijos tarpeklį, pamatyti Knoso rūmus ir Herakliono archeologijos muziejų. Čia taip pat gausu puikiai išvystytų pasyvaus poilsio kurortų, tačiau ne ką mažiau savo ypatingu kraštovaizdžiu Kreta traukia ir naujų potyrių ieškotojus.

 Kreta

Graikija garsėja ne tik savo svetingumu – tai puiki kryptis ir gastronomijos mėgėjams. Jeigu atostogos jums pirmiausia asocijuojasi su maistu, savo skonio receptorius galėsite pamaloninti ragaudami tradicines salotas su fetos sūriu ir ką tik išspaustu alyvuogių aliejumi, arba pasimėgauti gatvėse gaminamomis gyromis su agurkų padažu tzadziki.

 Tunisas

Nuo gegužės mėnesio tiesioginiais skrydžiais bus galima pasiekti dar dvi Graikijos salas – Rodą bei Korfu. Nors savo dydžiu šios salos nusileidžia Kretai, jų miestai bei gamtos peizažai su šviesaus smėlio paplūdimiais paliks neišdildomą įspūdį. Rodas daugelį vilioja dėl įspūdingo salos architektūrinio paveldo – antikinių šventyklų ir teatrų bei nuo čia atsiveriančių miesto panoramų. Jeigu planuojate vykti į Rodą, pasiruoškite tyrinėjimams, nes saloje gausu vietovių, kurias drąsesni keliautojai gali aplankyti pėsčiomis. Viena jų – 1 250 metrų aukščio Attavyros viršūnė, nuo kurios atsiveria kvapą gniaužiantys vaizdai.

 Korfu

Tuo tarpu Korfu keliautojai renkasi dėl laukinių paplūdimių, skalaujamų šiltos Jonijos jūros ir saloje išsibarsčiusių kurortinių bei mažų žvejų miestelių. Tai sodrūs žaliuojantys kraštovaizdžiai, balto smėlio paplūdimiai, istorinės įžymybės bei įspūdinga maisto kultūra viename.

Gegužę keliautojų lauks Turkija, Tunisas, Maljorka ir Madeira

Itin pamėgtas Graikijos kryptis vasarą papildys daugiau kurortų. Nuo gegužės keliautojų lauks šio vasaros sezono naujiena – vakarinėje Turkijos pakrantėje esantis Bodrumas, pasižymintis europietišku charakteriu. Jis ribojasi su krištolo skaidrumo Egėjo jūros pakrante ir yra vos už 20 minučių kelio nuo artimiausios Graikijos Koso salos. Bodrumas turi seną istoriją – čia gimė istorijos tėvas Herodotas, o dabar čia įsikūręs vienas prestižiškiausių povandeninės archeologijos muziejų.

Į vasaros atostogų pasiūlą po pertraukos grįžta ir Tunisas, laikomas vienu didžiausių SPA paslaugų centru aplink Viduržemio jūrą bei garsėjantis jūros terapijos procedūromis. ​​Dauguma Tuniso jūros terapijos centrų įsikūrę ant jūros kranto. Keliautojų čia laukia ne tik malonus bei atpalaiduojantis poilsis, bet ir kvapais bei išraiškingais skoniais garsėjantys turgūs, balto smėlio paplūdimiai ir gurmaniška virtuvė.

Šią vasarą keliautojų laukia ir trečioji naujiena – į vasaros pardavimų pasiūlymus po ilgo laiko grįžo Ispanijai priklausanti Maljorkos sala, į kurią skrydžiai prasidės nuo gegužės pabaigos. Spalvingoje, ryškioje ir pojūčių pilnoje saloje puikiai laiką praleis tiek pramogas mėgstantis jaunimas, tiek ramesnio poilsio ar romantikos ieškančios šeimos. Maljorkos sala itin mėgstama keliautojų dėl skaidraus Viduržemio jūros vandens ir smėlėtų paplūdimių – saloje jų net 262. Vienas iš žymiausių Maljorkos objektų, kurį rekomenduojama pamatyti – Formentoras. Tai kalnuotas pusiasalis salos šiaurėje, kurį svarbu pasiekti ieškantiems „instagramiškiausio“ atostogų kadro.

 Novaturas-Alanija

Atostogauti gegužės pabaigoje kvies ir Juodosios jūros skalaujamas Bulgarijos kurortas Varna, garsėjantis savo istoriniu palikimu. Vienos iš geriausiai išlikusių tris amžius trukusio Romos imperijos viešpatavimo liudininkių – Romos termos. Tai senoviniai pirčių kompleksai, kuriuos turėtų pamatyti kiekvienas istorinių kelionių entuziastas. Tiesa, Varnoje laukia ne tik įspūdingi archeologiniai atradimai, bet ir daugybė kultūrinių patirčių bei pramogų visai šeimai: šokio ir kino festivaliai, jūros sodas su didžiuliu akvariumu ir delfinariumu, atrakcionai, restoranai bei naktiniai klubai.

Nuo gegužės lietuvių lauks ir Portugalijai priklausanti Madeiros sala. Pavasariški orai čia tvyro ištisus metus, o du trečdalius salos sudaro gamtos draustinis, kurio didžiausią plotą užima laurų miškai, gausūs įvairių augalų ir gyvūnų. Madeirą dažniau renkasi aktyvaus poilsio mėgėjai – ir norintys pasimėgauti, rodos, žmogaus nepaliestu gamtos grožiu, ir nuotykių ieškotojai.

Birželį į svečius kvies neatrasti Balkanai

Nuo birželio tiesioginiai skrydžiai bus vykdomi ir į prie Juodosios jūros įsikūrusį Bulgarijos uostamiestį Burgasą bei į tikrą Juodkalnijos ir Viduržemio regiono perlą – Tivatą.

Gamtai neabejingi keliautojai dažnai atostogoms renkasi Juodkalniją. Srovenančios upės, kalnai ir skaidrūs ežerai nepalieka abejingų, o vienas geriausių būdų mėgautis šia šalimi – leistis į žygius, aplankyti nacionalinius parkus ir įlankas, braidžioti smaragdinėmis pakrantėmis. Sakoma, jog Holivudo žvaigždės, norėdamos pasislėpti nuo gerbėjų, atostogauja būtent Juodkalnijoje. Dar vienas visų keliautojų traukos centras – Juodkalnijos Venecija vadinamas Kotoras, miesto svečius stebinantis savo unikaliu senamiesčiu bei gynybine siena.

Vasaros sezonui atsiverianti Bulgarija garsėja plačiais smėlio paplūdimiais, kurių dalis turi „Mėlynosios vėliavos“ sertifikatą. Viena pagrindinių pramogų Bulgarijoje – natūraliai susidariusios purvo vonios, puikiai tinkančios sveikatinimosi kelionių tipui. Tiek Bulgarija, tiek Juodkalnija – vis dar neatrastos kryptys lietuviams, tad čia rekomenduojama keliauti tiems, kurie nemėgsta per didelio šurmulio ir trokšta ramybės bei išskirtinio poilsio.

Atostogaujantiems rugsėjįIspanijos, Italijos, Graikijos salų grožis

Aprimus vasaros karščiams kelionių organizatorius „Novaturas“ atostogas kviečia pratęsti rudenį. Nuo rugsėjo bus vykdomi skrydžiai į saulėtąją Ispanijos salą Maljorką ir Andalūzijos regione įsikūrusį uostamiestį – Malagą. Šis miestas laikomas vienu svarbiausių ir populiariausių keliautojų zonų. Malagoje gausu įspūdingų istorinių pastatų ir žaluma apsuptų vilų, meno galerijų, taip pat veikia Pablo Pikaso muziejus, o vietinėse užeigose galima paragauti šviežių jūros gėrybių ir paelijos.

 Malaga

Norintiems pasimėgauti portugališka virtuve rudenį rekomenduojama rinktis žemyninėje šalies dalyje įsikūrusį Algarvės regioną, kuris sužavės savo ryškia architektūra bei išskirtine gamta, o pasiilgusiems Graikijos skonių – rinktis dramatišku kraštovaizdžiu garsėjančią Kefalonijos salą. Net pačiu sezono įkarščiu saloje galėsite pajusti laukinių paplūdimių ramybę ir vietinių gyventojų svetingumą.

Nuo rugsėjo „Novaturas“ taip pat kviečia ilsėtis Italijos pietuose – Kalabrijoje, kur rasite nuostabių paplūdimių, vaizdingų kaimelių ir įdomių normanų bei imperatoriaus Frydricho II paminklų. Kalabrija gali pasigirti nepaprastai įdomiu archeologiniu paveldu, o Tropėjos paplūdimys garsėja viena gražiausių regiono pakrančių, kurioje gausu vešlių sodų ir senovinių alyvmedžių giraičių.

 Kalabrija

Didžiausia Viduržemio jūros sala Sicilija, turinti įspūdingiausią pakrantę Europoje ir žaviausius pakrantės miestelius, nuo rudens pradžios taip pat lauks keliautojų iš Lietuvos. Sicilija pasižymi turtinga kultūra, kurią reprezentuoja Agridžento šventyklų slėnis, barokinis Noto miestas, Sirakūzai ir Pantalikos uolų nekropoliai. Atostogaujant Sicilijoje nevalia praleisti progos patyrinėti Etnos kalną – aukščiausią Europoje veikiantį ir į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktą ugnikalnį, tapusį Sicilijos vizitine kortele. Dėl įspūdingo salos kraštovaizdžio čia buvo nufilmuota ne vieno filmo scena, įamžinusi istorinį graikų, romėnų, arabų, normanų bei ispanų palikimą, gardų maistą ir svetingus vietinius gyventojus.

 Maljorka