Ši šalis gali padovanoti visko, ko tik galima užsigeisti ilsintis, todėl svetingasis Tailandas – ideali vieta svajonių atostogoms, per kurias kelionių organizatorius „Novaturas“ kviečia patirti, pamatyti, paragauti bei pajausti Azijos grožį. Štai keletas priežasčių, dėl kurių turėtumėte apsilankyti Tailande, nesvarbu, kuriam keliautojo tipui save priskiriate.

PAMATYK. Kraštovaizdžių įvairovė

Kelionė į Tailandą idealiai tiks tiems, kurie atostogų metu mėgsta pramogauti. Norite atsipalaiduoti? Mėgaukitės rojaus paplūdimiais su krištolo skaidrumo vandeniu. Mylite gamtą? Ištyrinėkite daugybę nacionalinių parkų. Galbūt norite pamatyti nuostabią architektūrą ir susipažinti su šalies kultūra? Tailande galite rinktis iš daugybės poilsio pasirinkimų, kurie puikiai tiks įvairiems keliautojų tipams.

Bankokas – dinamiškas ir kiek chaotiškas miestas, kuriame gausu kvartalų su gatvės turgumis, įspūdingos architektūros rūmų bei šventyklų. Istorija dvelkiantys rajonai čia persipina su dangų siekiančiais moderniais pastatais, aukščiausio lygio restoranais, viešbučiais su baseinais ant stogų ir nesibaigiančiu naktiniu gyvenimu. Bene „instagramiškiausia“ vieta milijoniniame mieste – aukščiausio Bankoko dangoraižio „MahaNakhon“ stogas su apžvalgos aikštele, įrengta stiklinėmis grindimis. Nors užlipti ant jų reikia drąsos, patiriami įspūdžiai – neįkainojami.

Puketas – didžiausia Tailando sala ir viena iš tų, kurioje yra daugiausia įvairių paplūdimių bei pramogų. Čia taip pat galite leistis į žygius pėsčiomis.Vienas iš labiausiai fotografuojamų apžvalgos taškų Pukete yra „Karon Viewpoint“, iš kurio atsiveria vaizdas į tris gražiausius Puketo paplūdimius: Kata Noi, Kata Yai ir Karon Beach. Apžvalgos aikštelę galima pasiekti įvairiais maršrutais, pavyzdžiui, 7,4 km ilgio žiediniu žygiu, tačiau galite pasirinkti ir kitą maršrutą, o įdomiausias jų – prasukant pro beždžionių kalną.

Žymiosios Phi Phi salos yra prie Andamanų jūros kranto, Krabi provincijoje. Jos išpopuliarėjo dėl filmo „Paplūdimys“ su Leonardo Di Caprio, o dėl savo grožio ir kraštovaizdžių iki šiol traukia turistus iš viso pasaulio. Plaukiant į salas rekomenduojama pasimėgauti povandeninio pasaulio grožiu nardant paviršiumi, o atplaukus – pasivaikščioti po žmogaus nepaliestas džiungles.

Lopburis – nedidelis miestas Tailando šiaurėje, išsiskiriantis daugybe šventyklų. Jis bene žinomiausias dėl daugybės beždžionių, kurios laisvai gyvena mieste. Pastaruoju metu tai tapo viena iš pagrindinių lankytinų vietų Tailande, kurioje galėsite pasidaryti įspūdingų nuotraukų. Tik saugokite savo daiktus!

Koh Tao žinoma kaip Vėžlių sala, vadinama povandeninio pasaulio mėgėjų ir nardytojų rojumi. Jos koraliniuose rifuose dažnai aptinkami bangininiai rykliai, rajos ar vėžliai, kuriuos labai įdomu stebėti natūralioje aplinkoje.

Puketo saloje, kuri taip pat yra viena populiariausių atostogų vietų Azijoje, sudarytos puikios sąlygos nardyti. Skaidrus ir maloniai šiltas 26–30 laipsnių vanduo, spalvingi koralai ir gausybė žuvų, jūrų arkliukų, vėžlių, rajų ir net bangininių ryklių – visa tai galima pamatyti Puketą gaubiančiuose vandenyse.

Norintiems ramiau praleisti atostogas, rekomenduojama aplankyti nuostabias šventyklas, kurios driekiasi visoje saloje, apžiūrėti muziejų kolekcijas ir pasimėgauti miestelių žavesiu.

PATIRK. Laukinės gamtos žavesys

Egzotiška Tailando gamta traukia savo įvairove ir gamtos grožiu. Ten gausu ežerų, kalnų, krioklių, atogrąžų miškų ir džiunglių – jos užima net 60% šalies teritorijos. Tailande auga daugiau nei 500 skirtingų medžių rūšių ir 25 000 įvairių rūšių gėlių. O kur dar faunos įvairovė: tigrai, leopardai, bambukiniai lokiai, drambliai, raganosiai ir kiti laukiniai gyvūnai.

Pasak kelionių organizatoriaus ekspertų, susipažinti su laukine gamta geriausia patyrusio gido kompanijoje. Tailandas, kurio gamta tikrai džiugina keliautojus, siūlo daugybę ekskursijų ir kelionių į laukines džiungles. Saugiai tyrinėti Tailando laukinę gamtą patogu nacionaliniuose parkuose ir įvairiuose gamtos rezervatuose, kur keliautojus veža patyrę gidai.

Iš viso karalystės teritorijoje yra daugiau nei 50 nacionalinių draustinių ir parkų, kurie užima 25 tūkst. kvadratinių kilometrų. Vienas populiariausių – Eravano nacionalinis parkas, kurio teritorijoje yra Eravano krioklys, žavintis savo laukiniu grožiu. Dar vienas parkas, kuris siūlo galimybę pasigrožėti gamta ir gyvūnais – Khao Yai.

Tailande taip pat yra daugybė parkų bei draustinių, leidžiančių susipažinti su povandeniniu pasauliu. Bene žinomiausias jų – Samet sala Rajongo provincijoje. Nepaisant mažo dydžio, ji labai spalvinga ir gausi povandeninio pasaulio gyventojai. Šį parką supa koraliniai rifai bei auksiniai paplūdimiai.

Už 17 km nuo Puketo esantis Kata paplūdimys laikomas vienu geriausių Tailando paplūdimių dėl švaraus balto smėlio ir kokosų palmių alėjos. Platus, palmėmis apsuptas paplūdimys ypač mėgstamas šeimų, taip pat garsėja puikiais restoranais, audringu, bet ne per daug triukšmingu naktiniu gyvenimu ir apgyvendinimu prie jūros.

Tailandas

PARAGAUK. Šviežutėlės jūros gėrybės ir egzotiškos patirtys gomuriui

Tailando gastronomija – vienas pagrindinių šalies traukos objektų ir svarbi kultūros dalis. Jai būdingi stipraus skonio patiekalai, kuriuose ne tik dominuoja aštrumas, bet ir ieškoma balanso tarp skirtingų skonių pojūčių: saldaus, sūraus, rūgštaus ir kartaus. Kiekvieno tradicinio tailandietiško patiekalo pagrindą sudaro švieži vietiniai ingredientai, pavyzdžiui, aštri citrinžolė, aitriosios paprikos ir sultingos jūros gėrybės. Bankoko makaronų užkandinės, Puketo jūros gėrybių paviljonai ir Birmos turgaus prekystaliai Maihong Sono provincijoje liudija virtuvės įvairovę.

Tailandietiškai „valgyti“ yra „Kin Khao“, o tai, pažodžiui išvertus, reiškia „valgyti ryžius“. Būtent „Jazmin“ ryžiai yra vienas iš pagrindinių ingredientų, kurių čia niekada negali pritrūkti. Vienas iš patiekalų su jais yra Khao Pad – tailandietiškai kepti ryžiai. Yra begalė šio patiekalo variantų, ruošiamų su įvairių rūšių mėsa ar jūros gėrybėmis bei daržovėmis, bet labiausiai paplitę kepti ryžiai su vištiena.

Pad Thai – vienas žinomiausių Tailando virtuvės patiekalų, kurio būtina paragauti keliautojams. Juo galima mėgautis bet kurioje šalies vietoje. Tailande yra daugybė Pad Thai versijų ir receptų kiekvienam skoniui. Tai troškinti makaronai, kepti su kiaušiniais, pagardinti palmių cukrumi, tamarindo pasta ir žuvies padažu, kartu su tofu ir daržovėmis, o jų skonį papildo krevetės ar vištiena. Patiekalas patiekiamas su keliais žaliosios citrinos griežinėliais, šviežiais pupelių daigais, sausais čili milteliais ir grūstais skrudintais žemės riešutais.

Garsiausia Tailando sriuba – Tom Yum – savo aromatų bei skonių mišiniu nepaliks abejingų. Paprastai ji gaminama su krevetėmis, pagardinama kalendra ir imbieru, įdedama šiek tiek citrinžolės, įberiama palmių cukraus, nepamirštama ir Tailando virtuvei būdingo čili pipiro aštrumo.

PAJAUSK. Populiariausios SPA procedūros Tailande

Tradicinis tailandietiškas masažas – vienas efektyviausių gydymo būdų Tailande, o tuo pačiu – ir visame pasaulyje. Masažas atliekamas delnais, dilbiais ir pėdomis, kuomet naudojama viso kūno jėga, kad suaktyvintų kraujo apytaką ir energetinius taškus. Šis intensyvus masažas sumažina stresą, raumenų bei sąnarių įtampą. Pukete masažų salonus galima rasti kiekvienoje gatvėje, o norintiems maksimalių emocijų, masažą galima pasirinkti tiesiog paplūdimyje, mėgaujantis vandenyno ošimu.

Žuvelių SPA – populiarus ir egzotiškas mikro masažas pėdoms pasitelkiant mažas Kangalo žuveles. Jos švelniai naikina negyvas odos ląsteles ir stimuliuoja akupunktūrinius taškus, o žuvelių išskiriamas fermentas skatina odos regeneravimo procesus. Ši atpalaiduojanti procedūra atgaivins pėdas po ilgos žygio dienos, o ja pasimėgauti Tailande galėsite kone kiekvienoje gatvėje.

Tajų pėdų masažas kilęs iš Kinijos, tačiau įaugęs į tailandiečių kultūrą. Tailando pėdų masažo pagrindas yra refleksologija. Pukete pėdų masažą galima pasidaryti kone visur – parduotuvėje, kirpykloje, paplūdimyje ar tiesiog gatvėje, tad čia neprireiks laukti masažo ilgose eilėse ar ilgai planuoti vizitą. Užsinorėjai – atsisėdai ir mėgaujiesi.