Įsigaliojus vienodiems pagrindiniams reikalavimams, kelionių išsiilgę žmonės grįžo į kelionių agentūras ir oro uostus, o atostogos užsienio šalyse vėl tapo neatsiejama daugelio lietuvių dalimi.

Audronė Keinytė
„Pirmasis pusmetis buvo šiek tiek mažesnis apimčių ir krypčių atžvilgiu, nes dar galiojo griežti apribojimai, masinė vakcinacija realiai prasidėjo tik gegužės mėnesį, tačiau antrąjį pusmetį pastebėjome, kad paklausa vis labiau atsigauna, matėme didžiulį žmonių norą ir alkį keliauti“, – sako „Novaturo“ generalinė direktorė Audronė Keinytė.

Pašnekovė teigia, kad žmonių noras pažinti, pamatyti, paragauti pasaulio nė kiek nesumažėjo, gal net atvirkščiai – po ribojimų jis dar didesnis. Visgi kelionių planavimas ryškiai pakitęs.

„Turime pripažinti, kad pandemija šiek tiek pakoregavo keliavimo įpročius, ypač didžiausio karantino metu žmonės vykdavo ilgesniam laikotarpiui, išpopuliarėjo vadinamosios darbostogos, kai svečioje šalyje būnama ilgiau. Be to, dėl nuolat kintančios situacijos žmonės į priekį kelionių paprastai neplanuodavo – laukdavo, kol bus aiškesnė situacija. Turime tą prigimtinį norą, kurio niekas iš mūsų neatims“, – A. Keinytė dalijasi, kokie kelionių sektoriuje buvo praėję metai.

Psichologė Ugnė Juodytė sako, kad prigimtinis noras atostogauti yra būtinybė, mat pervargęs
Ugnė Juodytė
žmogus tampa irzlus, nedarbingas. Visgi dėl įvairių baimių žmonės mažiau keliaudavo, ir tai nebuvo gerai.

„Jei žmogus metus laiko neatostogauja, tampa apatiškesnis, ciniškesnis, pervargsta. Galvoju, kad tie žmonės, kurie vis dėlto susilaikė ir nekeliavo, turėtų šiek tiek leisti sau pailsėti, nes kitu atveju gresia negerų pasekmių“, – sako psichologė.

Metų pabaigos šventinis laikotarpis – Kūčios ir Kalėdos, Naujųjų metų sutikimas – tai laikas, kai žmonės paprastai nori ramybės, pabūti su šeima. Anot „Novaturo“ generalinės direktorės, tai – ir aktyviausias keliautojų laikotarpis.

„Turime daugiau laisvų dienų, prie kurių pridėjus dar keletą atostogų dienų galima labai gerai pailsėti, kartu atšvęsti su šeima. Šiais metais populiarios poilsinės kelionės į Egipto kurortus, į Tenerifę, turime ir šventiniam laikotarpiui keletą išskirtinai kalėdinių kelionių, pavyzdžiui, į Laplandiją. Be to, siūlome specialią kelionę į Turkiją, Antalijos kurortą, keturioms naktims ir kartu atšvęsti Naujuosius metus. Egipte – Nilo kruizas su specialia šventine programa. Tokių kelionių paklausa visuomet egzistavo, ir dabar žmonėms vis labiau norint keliauti vietų beveik neliko, gal dar šiek tiek į Turkiją“, – sako A. Keinytė.

Psichologė U. Juodytė primena, kad atostogos būtinos ir dvasinei, ir fizinei gerovei. Pervargusiam žmogui net puodelį pakelti sunku, nors kasdienybėje vargu ar kas įvardytų tai darbu.
„Pervargusių žmonių labai daug ir pastaruoju metu sparčiai daugėja. Atsigauti trunka metus ir ilgiau; norint tokių dalykų išvengti, rekomenduoju atostogauti mėnesį ar šešias septynias savaites. Tai bus tas tikrasis restartas, ko ir reikia mūsų kūnui, protui emociškai atsigauti“, – vardija U. Juodytė.
Asociatyvioji nuotr

Anot „Novaturo“ generalinės direktorės A. Keinytės, žmonės jau išmoko keliauti net ir esant pandemijai. Ateinančią vasarą visi jau kviečiami planuoti kelionę į Turkijos, Graikijos salas, Bulgarijos, Portugalijos, Italijos paplūdimius ar miestelius, siūloma gausybė naujų maršrutų, na, o žiemą vėl lauks Egipto ir Tenerifės kurortai.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)